Milyen szilveszteri-újévi zenei programokkal vár Budapest?

Dzsessz, musical, kortárs ősbemutató, bécsi klasszikus egyaránt szerepel a budapesti zenei intézmények évbúcsúztató, újévet köszöntő műsoraiban.

Budapesten a Magyar Állami Operaház kedden délután és este is előadja Johann Strauss Denevérjét - olvasható a dalszínház honlapján. Újévi hangversenyt ad a nemrég megválasztott elnök-karnagy, Pinchas Steinberg vezényletével az operaházi muzsikusokból álló Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szerdán este. Ezen ősbemutatóként hangzik el Tallér Zsófia ez alkalomra írt nyitánya, majd Beethoven IX. szimfóniája köszönti az újévet.

Kedden a Budapest Jazz Club (BJC) Jazz Szilvesztere a legnépszerűbb hazai előadókat sorakoztatja fel. A koncerteket a könnyed repertoárral készülő Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint párosa nyitja. A duót követően a hazai dzsessz elsőszámú zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla triója lép színre - közölte a klub sajtófelelőse. A klubteremben a legismertebb sztenderdek közül szemezget a bőgős Egri János és a japán turnéjáról nemrég hazatért Tzumó Árpád zongorista. Éjfél után a BJC-ben rendszeresen fellépő Micheller Myrtill ezúttal a táncolni vágyók legnagyobb örömére Swinguistique nevű energikus, gipsy-swing stílusú formációjával gondoskodik a vidám évkezdésről.

 

szilveszter
A Művészetek Palotájában szilveszter délutánján élő közvetítésben lesz látható a Berlini Filharmonikusok és Sir Simon Rattle évbúcsúztató berlini koncertje. Este az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor tizenharmadik szilveszteri mulatságát tartják, a vendégük Falusi Mariann.

Január elsején este a hagyományos Haydn-program várja a közönséget a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Idén Az évszakok című oratóriumot a historikus zene nagy alakja, René Jacobs vezényli, fellép a bécsi Gustav Mahler Kórus és a budapesti Orfeo Zenekar.

A Budapest Kongresszusi Központban lassan hagyományossá válik a Budapest Klezmer Band újévi koncertje, idei vendégük Szulák Andrea.

Az újév első napján a Budapesti Operettszínház sztárjaival zenés kalandozásra indulhat a néző. A nagyszabású gálán részletek hangzanak el a Csárdáskirálynőből, a Denevérből, A víg özvegyből, A mosoly országából, a Mágnás Miskából, a Lili bárónőből, a Marica grófnőből, a Cigányszerelemből, a Parasztbecsületből, a Gianni Schicchiből, illetve a Chicagóból, a West Side Storyból és a Mozart!-ból.

Újévi koncertet adnak a Budapesti Vonósok is a Grand Hotel Corinthia Royal báltermében, klasszikusok és kortárs alkotók táncdallamait játsszák.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása