Kubista látványvilág, 3D vetítés - A Szegedi Szabadtérire készül a Zorba

A minden csapást túlélő ember figurája jelenik meg a Zorba, a görög című táncműben, melyet nyáron -a szervezők szerint- soha nem látott látványvilággal mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok, Harangozó Gyula művészeti igazgató elképzelésében és koreográfiájával.

Szegedi Szabadtéri Játékok ajánlója:


Szinte nincs olyan ember, akinek ne csengnének a fülében a Zorba felejthetetlen dallamai. És ki ne emlékezne a népszerű filmre, melyben Anthony Quinn szédítő sirtaki-val és legyűrhetetlen életörömmel kerekedett felül minden nehézségen. 2014-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon is átélhetjük ezt a mediterrán varázslatot.

Mikis Theodorakis zenéjére, melyet a három Oscar-díjjal jutalmazott mozi tett világhírűvé, a Kossuth-díjas koreográfus, Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti igazgatója készít koreográfiát, illetve a librettót is ő jegyzi.

 

zorba kep
„Zorba alakjában az igazi ihlető nem is a regény volt számomra, hanem Anthony Quinn csodálatos alakítása. A minden csapást túlélő ember felejthetetlen figurája. Ami külön megfogott, hogy válaszai táncban, a tánc által születnek. Ez az igazi éltető ereje Zorba jellemének, magatartásának. Táncban túlélni a világot, ez csodálatos dolog.”

Az előadás egyik érdekessége Dmitrij Simkin díszlete lesz. Olyan látvánnyal készülnek az alkotók, melyet korábban még nem láthatott a Szabadtéri közönsége. Simkin huszonöt év táncos karrierje után manapság látványtervezőként dolgozik. Bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el a Zorbához, melyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D-s vetítéstechnika, mely amellett, hogy jelenetfestő funkciója van, egészen elképesztő vizuális effektekre is képes.

A Zorba igazi fesztiválelőadás lesz. „Hatalmas statisztéria, a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar, és a Szeged Táncegyüttes mindhárom csoportja alkotja majd a művészi gárdát – mondja Harangozó Gyula. – A koreográfiában a néptáncok és a balett világa is megjelenik. Mindezek összessége: a zene, a látvány, a tánc, a történet igazán maradandó élményt adhat a nézőnek.”

süti beállítások módosítása