Február 6-án búcsúztatják Helyey Lászlót

Február 6-án, csütörtökön vesznek végső búcsút Helyey Lászlótól; a színművészt 12 órakor a Fiumei úti sírkert ravatalozójában a római katolikus liturgia szerint búcsúztatják - tudatta az Újszínház kedden az MTI-vel.


Az életének 66. évében elhunyt Jászai-díjas művészt később, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra. Helyey László január 3-án hunyt el, a színészt az Újszínház saját halottjának tekinti.


"Az Újszínház társulata egyik meghatározó, legmarkánsabb színész egyéniségét vesztette el" – olvasható a teátrum honlapján közzétett megemlékezésben, amelyben felidézik a színművész pályájának fontosabb állomásait. Mint írják, Helyey László "egyedülállóan szép és szinte operaszerű orgánumát mindenki szerette, felismerte".


Felidézik utolsó újszínházi bemutatóját is, amelyben Mátyás királyt alakította. Mátyás király szerepével Helyey László 1979-ben A világ közepe című filmben találkozott először, a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozathoz hangját adta.

 

Helyey Laszlo

 

Helyey László 1948. május 21-én született Budapesten. A színészi pálya megalapozásaként 1968-ban amatőr színészként játszott az Universitas Együttesben.


A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett diplomát, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, 1978-tól a Nemzeti, 1982-től a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét Kaposváron szerepelt, később Pécsett és Szolnokon játszott, 1992 és 1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.


Karakterszínészként komikus és komoly hangvételű színművekben egyaránt játszott, szerepei között van Pozzo (Beckett: Godot-ra várva), Cyrano de Bergerac (Rostand: Cyrano), Lvov doktor (Csehov: Ivanov).


Már főiskolásként filmezni is kezdett: Köcsög Pistát játszotta A törökfejes kopjában, szatirikus szerepet alakított a Bástyasétány '74-ben. Az Akli Miklós című Mikszáth-adaptációban Ferenc császár volt, majd Csáky gróf az Érzékeny búcsú a fejedelemtől című filmben. Szerepelt a Hajnali háztetők (1986), a Szamba (1995) és a Honfoglalás (1996) című filmekben. A televízióban eljátszotta a Volpone egyik főszerepét is. 2012-ben a Gyulai Várszínház Havasi István-díjban részesítette a színművészt.


Helyey László mintegy félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott, emellett kedvelt szinkronhang volt: az ő hangján szólal meg rendszeresen Gérard Depardieu és Donald Sutherland, emellett maradandót alkotott Morgan Freeman hangjaként a Hetedik című filmben, valamint Michael Gambon magyar hangját is ő adta A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Peter Greenaway-filmben.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása