"Manipulált a szakmai jelöltállítás!" - Az NKA ügyében tiltakozik a FESZ

A Független Előadóművészeti Szövetség tiltakozik a Nemzeti Kulturális Alap Színház- és táncművészeti Kollégiumának ügyében. 

Az új NKA kollégium névsora:

Színház- és Táncművészet Kollégiuma

A kollégium vezetője (miniszteri hatáskörben kinevezett személy):
Zalán János színművész, kommunikációs szakember, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék megbízott előadója, a Masterfilm Digital Kft. ügyvezető igazgatója

A szakmai szervezetek által delegált személyek:


Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Nagy Viktor rendező, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára
Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház rendezője, a Mozaik Művészegyesület elnöke
Vincze Balázs Harangozó Gyula-díjas, Imre Zoltán-díjas balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett igazgatója

Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek:


Bognár János színművész, drámapedagógus
Bozsik Yvette, Kossuth-díjas, Érdemes művész balettművész, koreográfus, rendező, a Bozsik Yvette Társulat vezetője
Láposi Terka színész, a Vojtina Bábszínház játszószínház művészeti vezetője
Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, a Honvéd Együttes művészeti vezetője

 

feszkk
A FESZ közleménye:


A Független Előadó-művészeti Szövetség tiltakozik az ellen, hogy Nemzeti Kulturális Alap Színház-és Táncművészeti Kollégiumában az öt felkért delegáló szervezet közül csak három, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Táncművészek Szövetségének jelöltjei kaptak helyet, s hogy ennek következtében az előadó-művészeti törvényben külön is nevesített, normatív támogatásból nem részesülő területnek nincsen képviselete az állami projektfinanszírozó testületben.

Elfogadhatatlannak tartjuk a Magyar Teátrumi Társaság által lebonyolított, és több ponton manipulált szakmai jelöltállítás folyamatát és kimenetét, amit a miniszteri kinevezések ahelyett, hogy szakmai és társadalmi felelősséggel ellensúlyoztak volna, tovább súlyosbítottak. Az NKA vezetősége és apparátusa sem az Előadó-művészet Kollégiuma feloszlatásáról, sem az új testületek létrehozásáról nem adott közhivataltól elvárható pontos, átlátható és számon kérhető információt, ezzel tovább erodálta a szervezet hitelét mindazoknak a szemében, akik eddig tőle vártak legalább némi kárpótlást a gyakran önkényes minisztériumi döntéshozatallal szemben.

Felszólítjuk az NKA Bizottságát, hogy haladéktalanul rendelje el új eljárás lefolytatását! Amennyiben ez nem történik meg, meg kell állapítanunk: az NKA-t is elérte a kultúrharc, s megszűnik a plurális szakmai egyeztetés, széleskörű érdekképviselet és független kultúrafinanszírozás fórumaként működni.


A FESZ elnöksége

Budapest, 2014. január 16.

 

süti beállítások módosítása