A külföldi magyar intézetek is készülnek a Magyar Kultúra Napjára

Idén is színes programokkal ünneplik a külföldi magyar intézetek a magyar kultúra napját - közölte a Balassi Intézet hétfőn az MTI-vel.

Bécsben az Újrafestett valóság 2.0 című kiállítás csütörtöktől tekinthető meg a magyar nagykövetségen. A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programja keretében megvalósult tárlatot Budapest után már több európai városban bemutatták, a kiállítás a fogyatékkal élők és ép kortársaik képzőművészeti alkotásait tárja a látogató elé.


Berlinben a médiaművészet és digitális kultúra fesztiválja, a 2014-es Transmediale külső programjai közé a Waschmaschine Gruppe (Füsün Ipek és Liptay Bálint) Gratis című munkája is bekerült. A páros az utcán vagy a bolhapiacon talált, hol működő, hol kidobott tárgyakat integrál installációkba.

 

A Brüsszeli Intézetben Balázs János ad zongorakoncertet, majd Robert Capa képeiből nyílik kiállítás.

 

A Bukaresti Magyar Intézetben már pénteken megtartották az ünnepséget: Plugor Sándor-emlékkiállítással és Szilágyi Domokos Öregek könyve című alkotásának színpadi előadásával tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt.

 

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ pénteken a Petőfi-könyvklub keretében ismeretterjesztő előadást rendez, amelyen szó lesz a Himnusz keletkezésének történelmi korszakáról, körülményeiről, Kölcsey Ferencről, majd a vers magyarul és angolul is elhangzik, továbbá felcsendül a megzenésített változat is.

 

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban Süle László Finnországban élő magyar zongoraművész és zeneszerző szerda este Hannu Rantanen dzsesszbőgőssel ad koncertet.

 

kulturanapi

 

A Londoni Magyar Kulturális Központ a József Attila-díjas Sárközi Mátyás Tamperdü című könyvének bemutatójával ünnepli a magyar kultúra napját szerdán. Az íróval Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget az 1956-os menekültnemzedék angliai beilleszkedéséről, pályakezdéséről, sorsáról, valamint saját gyermekkoráról és a háború előtti pezsgő magyar irodalmi életről.

 

Moszkvában Vörös Rozália festő- és iparművész, valamint Redő Ferenc festő- és grafikusművész gobelinjeiből nyílik kiállítás, a megnyitón közreműködnek a moszkvai Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei.

 

A New York-i Balassi Intézet az ottani Magyar Házzal és a metropolisz környéki magyar szervezetekkel együtt ünnepel: hétfőn este a Carnegie Hallban a The Music Of Karl Jenkins: A 70th Birthday Celebration című koncertre érkező Dunaújvárosi Egyesített Kórus koncertjével és fogadással. A Dunaújvárosi Egyesített Kórus hetven tagja magyar zeneszerzők műveiből és népdalokból ad elő válogatást.

 

A Párizsi Collegium Hungaricumban szerda este Hubay Miklós Elnémulás című darabját láthatják a debreceni Csokonai Színház előadásában, Árkosi Árpád rendezésében. A 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas drámaíró ebben a darabjában a nyelv halálát, egy kultúra továbbadásának lehetőségét vizsgálja.

 

A Pozsonyi Magyar Intézetben Fény - tér címmel fotókiállítás nyílik a Soproni Fotóművészeti Kör munkáiból. A Kör 2001-ben azzal a céllal jött létre, hogy egyedi látásmóddal és gondolatisággal rendelkező fotográfiákat mutasson be.

 

A Római Magyar Akadémián pénteken nyílik A halál árnyékának völgyében című kortárs képzőművészeti kiállítás, amely a magyar és olasz zsidó kortárs művészek alkotásaival állít emléket a holokauszt áldozatainak és bemutatja, miként jelenik meg a téma a kortárs művészetben. A tárlatot Balatoni Monika, a közigazgatási tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitja meg. Sass Sylvia operaénekes évente tart fiatal operaénekeseknek egyhetes mesterkurzust a Római Magyar Akadémián. A kurzus zárkoncertje szintén pénteken lesz.

 

A Tallinni Magyar Intézet irodalmi témával "megtűzdelt" magyar gasztronómiai workshoppal emlékezik meg Tartu városában a magyar kultúra napjáról. A rendezvény célközönségét elsősorban a Tartui Egyetem magyar szakos hallgatói alkotják. A sütés-főzés közötti szünetekben az intézet munkatársai bemutatják a Magyar Intézet tevékenységét és rövid előadást tartanak Vörösmarty Mihály Szózatának esetleges hatásáról a finn és azon keresztül az észt himnusz születésére.

 

A Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja és a Bod Péter Megyei Könyvtár kedd este Kőesés, fényhullás címmel ünnepi rendezvényt tart, amelyen Szilágyi István író és Király László költő lesz a vendég. Velük Fekete Vince költő, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélget.

 

A Stuttgarti Magyar Intézet galériájában a magyar historizmusról szóló kiállítás lesz látható. Az intézet új sorozatot indít útjára: a stuttgarti egyetemeken, a zeneakadémián tanuló, valamint művészi ösztöndíjjal a városban élő magyar tehetségek mutatkoznak be egy-egy rövid műsorral.

 

A Szófiai Magyar Intézet két programot rendez: kedden Sztara Zagorában Doncsev Toso intézetigazgató tart előadást A magyar szépirodalom Bulgáriában címmel és átad a helyi könyvtárnak egy csomagot magyar írók bolgárra fordított műveiből. Szerda este a szófiai intézetben alternatív színházi előadást mutatnak be Madách Imre Az ember tragédiája című művéből.

 

A Varsói Magyar Intézetben Szűcs Péter (klarinét) és Gulyás Anna (tánc) kortárs zenei előadást adnak. Bemutatkozik Pécs és a Jelenkor, a városhoz kötődő irodalmi-művészeti folyóirat. A találkozón részt vesz Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője és Takáts József kritikus, irodalomtörténész. Bemutatják egyúttal a Tekstualia című lengyel tudományos-irodalmi folyóirat tematikus magyar számát is.

 

A Zágrábi Magyar Intézet irodalmi estet szervez, Pilinszky János verseit Gyurity István és Vidákovics Szláven színművészek tolmácsolják magyar és horvát nyelven.

 

Forrás: Színház.hu, MTI, Imedia

süti beállítások módosítása