Kínaiak százmilliói előtt lép fel az Attraction látványszínház

A brit tehetségkutató műsor, a Britain's Got Talent tavalyi győztesét, az Attraction látványszínházat lépteti fel sztárvendégeként a kínai központi televízió (CCTV) hagyományos holdújévi gálaműsorában. A csapatot a londoni székhelyű JEM Artist művészeti menedzsment iroda hozta el Pekingbe - tudta meg az MTI.


Szűcs Zoltán társulatának fellépését a január 30-i műsorban egyelőre nem kíséri kínai médiaérdeklődés, lévén, hogy jelenlétüket, illetve szereplésüket nem hozták még hivatalosan nyilvánosságra. Az MTI tudósítója úgy tudja, a fellépőket titoktartásra kötelezték, a próbák és a felvétel helyszínén szigorú biztonsági intézkedésekkel igyekeznek megakadályozni, hogy illetéktelenek tudomására jussanak a meglepetésnek szánt produkció részletei.


A CCTV újévi műsorát évek óta hangos kritikával illetik a sajtóban és a közösségi médiában, aminek oka elsősorban a több száz milliós közönség túlzott elvárása. Évtizedekig ez volt a kínaiak legnagyobb családi ünnepét, a holdújév kezdetét köszöntő legnézettebb és legdrágább zenés, táncos televíziós program. Az emberek azonban ma már, különösen az internet révén, többet látnak, nagyobb az összehasonlítási alapjuk, ám még mindig azt várják, hogy a "szilveszteri" show vonultassa fel a legjobbakat.


Egy 2012 végén a qq.com népszerű internetes portál által végzett online közvélemény-kutatás szerint a válaszadóknak a 70 százaléka vélte úgy, hogy a több mint 30 éves CCTV-gálát "el kellene felejteni".

 

 

A kínai média vitacikkeiből és az interneten a kreativitás hiányát rendre szóvá tevők bejegyzéseiből egyértelmű, hogy nagy a nyomás a program szerkesztőin, rendezőin, s valószínűleg ezért is hívták meg sztárvendégnek az idén a londoni árnyékszínházas szereplés-sorozat után nemzetközi hírűvé vált Attractiont. Tavaly Céline Dion kanadai énekesnő léphetett fel Pekingben, de nem volt egyértelműen pozitív a fogadtatása.


A CCTV újévi gálájáról egyébként szerdán jelentették be, hogy a "nemzeti projekt" kategóriába emelték, aminek jelentését ugyan a hírközlők pontosan nem magyarázták meg, de megjegyezték, hogy korábban még a 2008. évi nyári olimpiai játékok kapták meg ezt a rangot.


A magyar táncosokkal Pekingben tartótkodik Colin Lester, a JEM Artists vezérigazgatója is, aki Szűcs Zoltánnal, az Attraction kreatív igazgatójával csütörtökön felkereste a Magyar Kulturális Intézetet. Vezetőjével, Buslig Szonja Andreával az esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.


A CCTV idei gálaműsora a kínai holdújév utolsó napján, tehát január 30-án, csütörtökön, magyar idő szerint délután egy és öt óra között lesz látható és világszerte nézhető.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása