TTT 2013-14 - Új formában látható a PanoDráma előadása

A PanoDráma felújította a közoktatás helyzetét vizsgáló Tanulni, tanulni, tanulni című előadását, melyet TTT2013-14 címmel új témákkal, új jelenetekkel és a Nemzeti Pedagóguskar zenés betéteivel február 10-én és 11-én láthat a közönség a Hátsó Kapuban.

Az alkotók ajánlója az előadás elé:

 

Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten – integrált oktatás. Rózsicsökkentés népdalban elbeszélve. Iskolarendőr sárga lufival - egy kis tánc. Hit, remény, szeretet - erős vár a mi etikánk. Mamakör és gyerekszáj. Ők. Mi. Komolyan. Humorral. Nem szájba rágva, de ismét szó szerint.


A népszerű Nagy Vitát ezúttal a PanoDráma kirekesztés és iskolai erőszak témájában folytatott két hetes januári workshopján részt vevő tizenöt-tizennyolc éves diákok folytatják majd integráció és szegregáció kérdéséről. Hogy ki melyik oldalt képviselje, azt most is a közönség dönti el, ahogy azt is, melyik csapat győzőtt.

 

Az új előadás a Nemzeti Pedagóguskar zenés betétszámaival bővül - a verbatim szövegekhez a világhírű Dogtroep volt tagja, a 5te Kwartier vezetője, Ted van Leeuwen szerez zenét.

 

tanulni

 

Az előadás szövegéből:

 

“Anyukám és Apukám! Viselkedésemmel szégyent hoztam rátok és az iskolámra. Én szaladgáltam." (ellenőrző-bejegyzés, 2014)


“Vitassátok meg, hogy egy népnek vagy az egyénnek javára szolgál-e a végtelen nyitottság, a határtalan tolerancia!” (Erkölcstan 5. osztályosoknak)

“Ide jár nekem is a középső gyerek az emeletre a B-be, de bevallom őszintén a tanár kicsinálja őt, kiveszem, jobb lesz neki a cigány osztályban. Okos gyerek, a másodikba jár, de többet tud mint a bátyja, a harmadikos lent. De nem bírja már, rendesen remeg a tanárjától.” (egy gyöngyöspatai roma szülő)

tanulni2

“Egyébként láttunk cigányokat két éve Szlovákiában, egy gyönyörű hegyen áfonyát szedtünk, és ott voltak cigányok, akik ezzel foglalkoznak, hogy áfonyát gyűjtenek és ugye tényleg itt Budafokon ugye nem látunk olyan sok cigányt, és akkor kérdezte tőlem, hogy… már nem emlékszem pontosan... most így hirtelen, hogy ööö...hát hogy ilyen szakadt, borzalmas színű zsigulival voltak, és hogy milyen szép színű kocsijuk van, ezeknek a barna szőrű magyaroknak? És akkor látott igazából cigányt a gyerek...” (budafoki anyuka)

"A hatályos szabályozás alapján az utcán csellengő diákot a rendőr igazoltathatja, és abban az esetben, ha a diák az intézkedésnek ellenszegül, akkor vele szemben a Rendőrségről szóló törvény alapján a rendőr testi kényszert és bilincset alkalmazhat."

“Én elmondtam százszor a kollegáknak, hogy mindenki saját felelősségére üti meg a gyerekeket.” (igazgatónő)

“Mikor én voltam diák, ha nem figyeltem órán, csak úgy repült a kilós kulcscsomó, és eszembe se jutott a feljelentgetés, a kurva életbe! Több ilyen tanárt! Majd tiszteletet tanul a sok szarházi!” (felnőtt vélemény a fizikai fegyelmezésről az iskolában)

“Az iskolának kell gondoskodnia a diákokról, különben elkallódnak, rossz útra térnek, elkezdenek bandázni, rengeteget interneteznek, ülnek a gép előtt, rossz hatások érik őket, ne adj Isten, odáig fajulhat mindez, hogy devianciába torkollik az életük.” (Hoffmann Rózsa

 

tanulni3

 

 

Kritikus szemmel az eredeti, 2012-es produkcióról:


Ha PanoDráma, akkor társadalmiság, kritikus szemlélet, szociális érzékenység. (...) Az alkotócsapatnak sikerült fájdalmas humorral nyúlnia a szegregáció vs. integráció, a beiskolázás, a felsőoktatási keretszámok vagy éppen az iskolai erőszak témájához, miközben most is újat mutatott.” (Antal Nikolett: Egy botrány részletei)


A PanoDráma korábbi munkáihoz hasonlóan itt is a verbatim (szó szerinti) színház eszközeivel dolgoztak az alkotók, azaz az előadásban elhangzó szövegek mind személyesen készített interjúk, vagy mások által felvett anyagok változtatás nélküli tolmácsolása. Ennek eredményeképpen kínosan ismerős és életszagú minden egyes jelenet." (Sós Eszter: Makarenkói pofon az oktatásnak)

 

 

Videóajánlók a darab elé:

 

"Akarsz-e tanár lenni?"

 

 

 

"Mi jut eszedbe az iskoláról?"



"Mit szeretsz az iskolában?"

 

 

"Mi akarsz lenni?"


 

"Mit nem szeretsz az iskolában?"

 

 

"Akarsz-e tanár lenni?"

 

 

 

A PanoDráma bemutatja:

TTT 2013-14


(a 2012-es Tanulni, tanulni, tanulni átdolgozott változata)

újra keresztmetszet a közoktatásról új témákkal, új jelenetekkel,
a Nemzeti Pedagóguskar zenés betéteivel

Előadják: Feuer Yvette, Hárs Anna, Ördög Tamás, Schermann Márta, Cseh Judit, Urbanovits Krisztina, valamint minden alkalommal négy másik középiskolás diák

Koncepció és dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna 
Zeneszerző: Ted van Leeuwen, a Karaoke Europe keretében

Rendező: Schermann Márta
Társrendező és kreatív producer: Lengyel Anna

 Előadások:
február 10., 20:00, február 11., 16:00 és 20:00
a Hátsó Kapuban (VII. Dohány utca 13.) 


Jegyárak: felnőtt 2200 forint, diák 1600 forint
Jegyvásárlás: http://jegy.hu/program/a-panodrama-bemutatja-ttt-2013-14-49003

 

süti beállítások módosítása