Esterházytól Alföldiig - Februárban is művészekkel vár a KékSzobaHall

Februárban és márciusban is, vasárnaponként este 7-től KékSzobaHall a Budapest Jazz Clubban, ahol többek között Esterházy Pétert és Jordán Tamást, márciusban Bíró Krisztát és Alföldi Róbertet láthatja-hallhatja a közönség.

A KékSzobaHallról:

A Kékprodukció 2013 februárjában indította útjára a KékSzobaHall elnevezésű programsorozatot a Budapest Jazz Clubban (XIII. Hollán Ernő u. 7.), azzal a céllal, hogy legyen egy hely, ahol találkozhatnak mindazok, akik szívesen néznek színházat, hallgatnak zenét, szívesen cserélnek gondolatokat, kíváncsiak a világra és egymásra és szeretnek játszani. A vasárnaponként megrendezésre kerülő színházi, zenei, irodalmi esteken a Kék Művészügynökség által képviselt alkotók és barátaik lépnek színpadra. A szervezők hétről hétre igyekeznek olyan alkalmakat teremteni, hogy érdemes legyen összejönni és együtt tölteni a vasárnap estéket.

A programokra a jegyár 3300 forint, a diák- és nyugdíjasjegy 2000 forint.

 

A KékSzobaHall februári programkínálata: 

Február 9. 19.00: Esterházy Péter és Szüts Miklós, egy író és egy festő...

 

esterhazy


Esterházy Péter és Szüts Miklós, egy író és egy festő beszélgetnek a KékSzobaHall színpadán – könyvekről, nyelvről, ecsetekről és kézzel merített papírokról, nagy elődökről és hálás utókorról, szorgalomról és szaxofonról, és ami mindezekről épp eszükbe jut.


De persze főleg az író felolvas, és a festő áhítattal hallgatja.

Február 16. 19.00: Felcserélt életek - Veiszer Alinda sorozata, vendég: Somló Tamás és Horváth Charlie

 

felcserélt


Veiszer Alinda két ízig-vérig (zene)bohócot lát vendégül a Felcserélt életek estjén: Somló Tamást és Horváth Charlie-t.


Somló Tamás énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző, artista. Zenetagozatos általános iskolába járt, ahol hegedűn játszott. Később Heinemann Sándor, a Royal Orfeum tulajdonosa hatására került az Állami Artistaképzőbe, ahol akrobatika, tánc, balett, pantomim és karate volt a tananyag. Artistaként körbeutazta a világot a Luxor nevű csoportjával. 2004-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Elsősorban a Locomotiv GT tagjaként ismert, de korábban rövid ideig az Omegában és más együttesekben is játszott. Több szólólemeze is megjelent.


Horváth Charlie eredetileg balett-táncosnak készült, Markó Iván évfolyamtársaként kezdett, de egy betegség miatt szakítania kellett ilyen ambícióival. Székesfehérvári gimnazista évei során alapított először rockegyüttest, majd 1967-től a Decca (később Olympia) tagja lett. Éveket töltött külföldön, zenészként bejárta a világot. Itthon 1975 és 1979 között a Generál együttest vitte sikerre, majd 1990-es hazatérése után a Tátrai Band énekese lett; szólókarrierje 1994-ben indult. A Tátraival 10 lemezt adott ki. A 60-as évek végén zenén kívül filmezéssel is foglalkozott, 1968-ban Bacsó Péter Fejlövés című filmjében Kovács Kati mellett főszerepet, majd 1969-ben Mészáros Márta Holdudvar című filmjében mellékszerepet játszott, valamint hangját kölcsönözte a Süsü öt epizódjában és szerepelt a Hello Doki két részében is.

Február 23. 19.00: Amit szívedbe rejtesz (József Attila pszichoanalitikus naplója) - Jordán Tamás estje

 

amit


József Attila Freud nyolcvanadik születésnapjára írott költeményét választotta önálló estjéhez címadónak és mottónak Jordán Tamás. Az Amit szívedbe rejtesz - József Attila pszichoanalitikus naplója a Radnóti Színház egykori emblematikus előadása, amely a Szabadötletek jegyzékének szövegein keresztül enged bepillantást a költő gondolataiba, érzéseibe, vívódásaiba, melyekben mindannyian magunkra ismerhetünk, ha kíváncsian, nyitott szellemmel és szívvel hallgatjuk. Az előadást kizárólag 18 éven felüli nézőknek ajánlják.


A KékSzobaHall márciusi programkínálata: 


Március 2. 19.00: HANEM zenekar koncertje

 

hanem


„A HANEM zenekar 2011 májusában mutatkozott be egy baráti társaságban, akkor még névtelenül, alkalmi formációként. Tangót, sanzonokat, kuplékat játszottunk: a 20. század városi folklórjának legjavából gyűjtöttük össze és dolgoztuk fel néhány kedvencünket. Akkor még nem tudtuk (csak sejtettük), hogy ennek folytatása lesz. A repertoár kialakítása közben gyorsan kiderült, hogy mindannyian fogékonyak vagyunk a közéletre, a politikára, így egyre inkább a dalok újraértelmezése felé fordultunk. A klasszikus tangók és sanzonok mellé felsorakoztak az újrafordított világslágerek, melyeknek szövegét Parti Nagy Lajostól, Szlukovényi Katalintól és Máthé Zsolttól kaptuk” – olvasható a zenekar honlapján. Első lemezük 2013. októberében jelent meg.


Tagok: Nádori Lídia műfordító (zongora), Bíró Kriszta, színész (ének), Murányi Márta (ének, harmonika), Rick Zsófi, újságíró (hegedű, ének), Sváb Ági (bőgő).


„Gondolnak valamit a világról, ez dalaik alapján le sem tagadható – persze miért is akarnák letagadni. Dalaik amúgy nőiesek, beszólogatósak, harcosak, nemritkán a férfiakkal a célkeresztben. Persze nem a pasikat akarják provokálni, felesleges lenne megsértődni, hanem a férfidominanciájú társadalomnak szólnak be, nem mellőzve az öniróniát sem.” (Hanemek harca - Népszabadság, 2013. február 20.)


„Öt felszabadult nő muzsikál, most nincs munka és nincsen gyerek, s ahogy össze-összenéznek a szűkös színpadon, abban ott van a próbatermi cinkosság, és ez a közönséget is berántja.” (Csak csajok - litera.hu, 2013. január 29.)

Március 9. 19.00: Duóhéjban – Müller Péter Sziámi sorozata

 

müller

 

Pianissimo! Duó - Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla koncertje.

 

Műfajteremtő programjában a két igen különböző indíttatású művész sikerrel egyesíti erényeit: a jazz kiválóság Szakcsi páratlan improvizációs készségét, Sziámi pedig a költői és az előadói erőt. Az improvizáción és Müller Péter Sziámi versein alapuló előadás ötvözi a középkori normann balladák, a cigány énekek, a brit underground rock és a francia sanzonok dallamait.

Március 16. 19.00: Felcserélt életek - Veiszer Alinda sorozata, vendég: Alföldi Róbert és Szüts Miklós


Veiszer Alinda a Felcserélt életek következő estjén Alföldi Róbert színész-rendezőt és Szüts Miklós festőművészt látja vendégül.

 

alfoldi

 

Ők ketten szívesen bújnának időnként a másik bőrébe: azt nem tudjuk, hogy Szüts Miklós valaha a világot jelentő deszkákra lépett volna, de azt igen, hogy Alföldi néha, pihenésképpen ecsetet ragad.

Március 23. 19.00 Mesék rólam, rólad – egy kis zenével. Hernádi Judit  estje

 

Hernádi

 

Hernádi Judit önálló estjén olyan – többnyire szerelemről szóló – dalok hangzanak el, amelyeket neki írtak vagy írhattak volna. A sanzonok, blues-ok, örökzöld dallamok, versek és mesék mellé a színésznő rövid, tőle megszokott humorral fűszerezett kis történeteket mesél… rólam, rólad – egy kis zenével. Az est vendége Heilig Gábor és a Good Afternoon zenekar.

Március 30. 19.00: Sebő együttes: Weöres100

 

sebő

 

2013-ban a Sebő együttes és a Kaláka ikerlemez kiadásával ünnepelte Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját. A KékSzobaHall-beli koncerten Weöres Sándor versek hangzanak el, Sebő Ferenc zenéjével.
A Sebő együttes 1970-ben alakult, mai formájában 1994 óta létezik. Sebő Ferenc művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis díjjal és 2012-ben Kossuth-díjjal jutalmazták.

 

süti beállítások módosítása