"Önhibánkon kívül hitelünket veszítjük" - Nyílt levelet írt a Bárka társulata

Nyílt levélben fordult a Bárka Színház társulata Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez a teátrum átadás-átvétele elhúzódásának okát keresve. Az elmaradó fizetésekre, előadásokra és bemutatókra hívják fel a figyelmet, és a helyzet megoldását várják.


A Bárka Színház február 3-án közleményben tudatta, hogy bizonytalan jogi és gazdasági helyzetére való tekintettel több előadását nem játssza február 22-ig, és ugyanezen okok miatt a Rovarok című előadás megkezdett próbafolyamatát is felfüggeszti.


Jelenleg zajlik a Bárka színház átadás-átvétele, amelyet követően a Józsefvárosi önkormányzattól állami tulajdonba, a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenntartásába kerül.


A társulat tagjai szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levelükben azt írják, hogy már nem tud működni a színház Ráday utcai jegyirodája, és néhány nap múlva már játszani sem tudnak.

 

barka tarsulat

Fotó: barka.hu

 

A társulat nyílt levele:


Tisztelt dr. Navracsics Tibor Miniszter Úr! Tisztelt dr. Kocsis Máté Polgármester Úr!

Nyílt levélben fordulunk Önökhöz. 

Tudjuk, hogy elfoglaltságaik közt a Bárka Színház léte, sorsa bizonyára nem a legégetőbb gondjaik közt van. Nekünk viszont, művészeknek és kollégáinknak ez az életünk, ezért dolgozunk, örülünk és szenvedünk nap mint nap. Ezért bátorkodunk Önöket, Miniszter úr és Polgármester úr, keresni, és közös gondolkodásra invitálni. 

Itt állunk, s nem értjük, mi történik velünk és a Bárkával. Nem tudunk semmit csinálni, holott szeretnénk. Közben már nem tud működni a Ráday utcai jegyirodánk, s néhány nap múlva már játszani sem tudunk.

Mi pedig nem értjük, mi az oka az átadás-átvétel körüli, másfél éve húzódó huzavonának. Azért írunk közös levelet minden érintettnek, mert nem tudjuk, kihez forduljunk. Ebben a pillanatban nincs fönntartónk. Már és még.

De egyre kevesebb az idő, a Bárka és „legénysége” fölélte a tartalékait is. Elmaradtak a fizetéseink, a kifizetések, most már előadásaink is és a bemutatóink is. Önhibánkon kívül hitelünket veszítjük kiváló hazai és külföldi alkotótársaink, rendezőink és vendégművészeink szemében. 

Eddig nem gondoltuk, hogy szólni kell. Azt gondoltuk, hogy elég, ha dolgozunk. De most már úgy látjuk: nem elég! 

Kérjük, legyen vége az illetékesek közti ide-odamutogatásnak, mert hamarosan el fog tűnni egy színház! Ha a Bárka nem megy tovább, akkor egy olyan kulturális intézmény tűnik el, ahová többtízezer ember jár évente, annak ellenére, hogy nem a pesti Broadway vagy a körúti színházak vonzáskörzetébe tartozik. Ahová rengeteg diák jár, akiknek meghatározó előadások készültek itt. Cseh Tamás színháza volt.  

Csodálatos látnunk, hogy mellettünk egyetemi campus épül. De attól tartunk, mire fölépül, addigra nem lesz ennek a korszerű egyetemi városrésznek kulturális intézménye. 

Ezért is szólunk most. Most szólunk! 

A tájékoztatások szerint megvan a pénz, megvan a jószándék – de közben nincs, mert hozzánk nem jut el. A sok jószándék mellett napról napra reménytelenebb a helyzetünk. Legyenek szívesek, a Bárka érdekében segíteni, intézkedni! 

Biztos, hogy egyetértünk abban: a Bárkának élnie kell.

Mi készek vagyunk közös gondolkodásra.

Várjuk válaszukat!

Munkájukhoz sok sikert kívánunk! 

a Bárka Színház társulata 

Budapest, 2014. február 12.  

 

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása