Szvingjáték a fedélzeten - Amerikai komédia az Operettben

 

A La Paz nevű luxushajó indulásra kész, tombol a szving és a dzsessz: megkezdődtek az Amerikai komédia próbái a Budapesti Operettszínházban.


Különös figurák indulnak hajóútra Monte Carlóba, köztük egy taoista konyhafilozófus és harcművész, az arisztokrácia képviselői, brutális nők, na meg az udvarló férfiak, és ki tudja, talán még egy cápa is benéz „zabálni”.  Az Amerikai komédia című szvingjátékkal várja a közönséget 2014. március 21-től az Átrium Film-Színházban a Budapesti Operettszínház társulata, ezzel pedig hivatalosan is játszóhelyéül avatja a budai, egykor Május 1. mozi néven ismert helyszínt. A harmincas évek nagy sikerű színpadi szerzője, Aszlányi Károly azonos című komédiája alapján a librettót és a dalszövegeket Lőrinczy Attila írta. Az előadás koreográfusa Kocsis Tamás, a darabot Réthly Attila rendezi, méghozzá 7 színésszel a főszerepben: Janza Katával, Dolhai Attilával, Bálint Ádámmal, Földes Tamással, Falusi Mariannal, Felföldi Anikóval és Brasch Bencével.


2014 OPERETT Amerikai komedia 4497 resize
„Az Amerikai komédia, Aszlányi Károly darabja volt a harmincas évek közepén. Mindig izgalmas feladat egy ilyen történet feldolgozása. Ez a gondolkodásmódok, beszédstílusok, a karakterek, valamint a belső feszültségek hangsúlyainak újragondolását jelenti” – mondta el Kerényi Miklós Gábor főigazgató. „Nagyon örülök, hogy az idei évben, mint új magyar bemutató Bársony Bálint különleges szving és dzsessz elemeket ötvöző muzsikájával, Lőrinczy Attila fanyar és számomra rendkívül szórakoztató szövegével műsorra tudjuk tűzni az Átriumban ezt az ígéretes zenés játékot! Mit kívánna többet egy igazgató? Szórakoztató sztori mai nyelven, lebilincselő zene, remek szólisták: Amerikai komédia” itt és most.”


2014 OPERETT Amerikai komedia 4536 resize
Az új ritmusai Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram díjas komponista és szaxofonművész munkáját dicsérik.


„Nagyon boldog vagyok, hogy sok év után végre színházi közegben dolgozhatunk. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtünk el munkálkodni a darab zenei részén Lőrinczy Attila barátommal. Jó érzés mára egyben látni a szövegkönyvet és hallani, ahogyan a dalok kezdenek megszületni. Nagy segítség volt, hogy az elejétől kezdve tudtuk a szereposztást, így a szereplőkre íródhattak a dalok. Éles váltásokkal tudjuk például bemutatni Falusi Mariann nagyszerű személyiségét, aki karakterét tekintve éppen annyira jártas a keleti harcművészetekben, mint a gospell zenében. Jó ez az egész folyamat. Boldog vagyok, hogy itt lehetek”  - mondta Bársony Bálint, az Amerikai komédia zeneszerzője, aki saját zenekara élén maga is színpadra lép majd az előadásban.


2014 OPERETT Amerikai komedia 4513 resize
A már említett Falusi Mariann, az Operettszínház vendégművészeként Edith Soupault, az irgalmatlan feleség szerepében látható majd, kinek terrorja alatt nem más, mint a férje, Földes Tamás szenved.


„Színpadon már álltam együtt az Operettszínház színészeivel, de egy előadásban még nem. Dolhai Attilával is most játszunk együtt először, bár közös éneklésben már volt részünk. Már akkor is nagyon szerettük egymást. Vicces a darab. Jó lesz! Élvezem nagyon”– mondta el Falusi Mariann, akinek a megfélemlített férjét alakító Földes Tamás erre nevetve csak annyit mondott: „Világéletemben ezt a szerepet töltöttem be. Az első lépéseimtől kezdve mostanáig, engem a nők irányítottak. Ha jól sikerül a szerepem, akkor elégedett lehetek a premier után és talán elég érett leszek, hogy saját kezembe vegyem a sorsomat.” 

 

Földes Tamás a szerepen túl a csapatnak örül a legjobban. „Az a nagyon szerencsés helyzet állt elő ebben a munkában, hogy egy rettenetesen jó csapat jött össze. Az „ittenieket” természetesen jól ismerem és nagyon szeretek velük játszani. Egy közös koncertnek köszönhetően Mariannal is van már múltunk. Örülök, hogy újra találkozunk. Az egész csapat nagyon jó, a zenészektől pedig teljesen el vagyunk ájulva. Jó a hangulat, jó a muzsika és nagyon jó az anyag, amit a kezünkbe kaptunk„ – számolt be Földes Tamás.


2014 OPERETT Amerikai komedia 4510 resize
A jó hangulat pedig nem csak a munkafolyamatra, de az előadásra is jellemző lesz. Az Amerikai komédia elejétől a végéig humorban gazdag történet, ahol nagy pénzek forognak kockán és aki csak teheti labdázik a másik szívével. Labdázásban pedig élen jár a La Paz luxushajó munkamániás és besavanyodott üzletasszonya, akit Janza Kata alakít. 


„Zenéjében feltétlenül más lesz ez a darab, mint amit megszokhattunk a nagyszínpadi musical-előadásokban. Ráadásul már most, az olvasópróbán rengeteget nevettünk. A szövegkönyv annyira jó, hogy azt gondolom, egy nagyon jó hangulatú és a közönség számára is rendkívül szórakoztató előadás készülhet belőle. Mi úgy szoktuk mondani, „jó orrunk van” arra, hogy megérezzük melyik az a darab, amit százezer évig játszunk majd. Szünetben megegyeztünk a kollégákkal: gyanús, hogy az Amerikai komédia ilyen lesz” – mondta el Janza Kata.

 

A szövegkönyv, amelyet a színészek egytől-egyig dicsérnek, Lőrinczy Attila munkája, akinek pontosan az adott inspirációt, hogy színészekre írhatja a szerepeket. „Nagyon örültem annak, hogy már a darab első vázlatának megírásakor tudtam, hogy kik fogják játszani a szerepeket. Engem ugyanis kifejezettem inspirál, ha konkrét szereplőre írhatok. Felföldi Anikó sportmániája például azonnal jó karaktervonás lett!” – mondta Lőrinczy Attila.

 

2014 OPERETT Amerikai komedia 4504 resize

 

Az előadást az Operettszínházban először dolgozó Réthly Attila rendezi. A rendező tavaly is dolgozott már Lőrinczy Attilával, a Könnyű Prédán. Első nagy sikerük élménye is összeköti őket, hiszen 15 évvel ezelőtt a Balta a fülbe című előadásban dolgoztak együtt a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Mind két alkotó nagyon örül annak, hogy ismét munka köti össze őket.

 

2014 OPERETT Amerikai komedia 4538 resize
Lőrinczy Attilával dolgozhatom ismét, ami számomra nagy öröm. A készülő darab különlegessége az is, hogy a szereplőgárda a legkülönbözőbb generációkat karolja fel. Felföldi Anikó például, aki nagyon régóta emblematikus tagja az Operettszínháznak, együtt játszik Dolhai Attilával, Janza Katával és Földes Tamással, és velük együtt képviseltetik a fiatal generáció Bálint Ádám és Brasch Bence személyében. Vagyis lehetőség van a közönséget úgy megszólítani, hogy egymás mellé ültetjük az idősebb korosztályt gyermekeikkel, unokáikkal" – mondta az Amerikai Komédia rendezője.



A színészek próbálnak, a La Paz nevű luxushajón tombol a szving, a dzsessztörténet máig élő, legfényesebb korszakának vérpezsdítő muzsikája. Kikötés, vagyis indulás pedig március 21-én, az Átrium Filmszínházban.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

 

süti beállítások módosítása