Elköltözik Szegedről az Armel Operafesztivál

A korábbi évektől eltérően előreláthatólag nem Szegeden rendezik meg idén ősszel az Armel Operaverseny és Fesztivál döntőjét, melyen négy külföldi és egy hazai színház produkcióját láthatja a közönség – közölte Havas Ágnes igazgató pénteken az MTI érdeklődésére. A kulturális szakember hangsúlyozta, "gőzerővel dolgoznak” az új helyszín megtalálásán.


A szegedi közgyűlés fideszes és jobbikos képviselők alkotta többsége pénteken nem támogatta azt az előterjesztést, amely alapján a Szegedi Nemzeti Színház szerződést köthetett volna a fesztivál szervezőivel.

 

armel logo

 

A döntést követően Botka László (MSZP) polgármester újságíróknak elmondta, hogy az önkormányzat a színháznak nyújtott célzott támogatással az idei évben 40 millió forinttal járult volna hozzá az operafesztivál megszervezéséhez. Ez az összeg a rendezvény 2-300 millió forintos összköltségvetésének csekély, de nem elhanyagolható része – tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, a fesztivál 2008-as indulása óta a városmarketing terén komoly eredményeket hozott Szeged számára, hiszen a sajtó, köztük nemzetközi tévécsatornák rendszeresen beszámoltak a kulturális eseményről.


Haág Zalán (Fidesz-KDNP), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére közölte, a frakció azért nem támogatta a megállapodásról szóló határozatot, mert arról nem volt előzetes egyeztetés. A költségvetési előterjesztés részeként tárgyalt javaslatot nem volt idő megvizsgálni, értelmezni - mondta. A politikus hangsúlyozta, a határozat leszavazása nem az jelenti, hogy az operafesztivált nem rendezik meg, a szegeditől eltérő helyszín kiválasztása pedig a szervezők döntése.


Az Armel-operaverseny a produkciók és a fiatal tehetségek megmérettetése, amelyen a világ operaházai kortárs, illetve ritkán játszott műveket állítanak színpadra. A darabokban bemutatkozó – több fordulóban kiválasztott - versenyzők teljesítményét nemzetközi értékeli az énektudás mellett a színészi teljesítményt is figyelembe véve.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása