Ma osztják ki az Oscar-díjakat Hollywoodban

Sok meglepetést tartogathat a magyar idő szerint éjszakai 86. Oscar-díjátadó ceremónia: az idén az elemzők szerint különösen erős volt a jelöltek mezőnye.

A hollywoodi seregszemlén, amelyen az amerikai filmakadémia mindegy hatezer tagjának szavazatai alapján 24 kategóriában gazdára találnak az Oscar-szobrok, tíz-tíz díjra esélyes Alfonso Cuarón Gravitáció című "űrdrámája" és David O. Russell Amerikai botrány című filmje. A további nagy favoritnak számító 12 év rabszolgaság, Steve McQueen rendezésében kilenc trófeára jelölt.

 

gravity

Gravitáció


A legjobb film kategóriában a tavalyihoz hasonlóan idén is kilenc produkció verseng. A The Hollywood Reporter tekintélyes szakértője a 12 év rabszolgaság győzelmét jelezte előre, a rendezők közül azonban a mexikói Alfonso Cuarónnak osztotta a díjat. Jóslata szerint a Mielőtt meghaltam főhősét alakító Matthew McConaughey és a Blue Jasmine főszereplője, Cate Blanchett is szoborral a kezében távozik a gáláról.


A rendezői mezőnyben szereplő Steve McQueen és Alfonso Cuarón történelmet írhat: sem afroamerikai, sem latin-amerikai rendező nem kapott még Oscar-díjat. Az érdekességek közé sorolható, hogy először szerepel kambodzsai alkotás a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöltjei között. Idén Magyarország is közel jutott a legrangosabb hollywoodi elismeréshez, Szász János A nagy füzet című filmje bejutott azon kilenc munka közé, amelyek közül végül az öt díjesélyes kikerült.

 

blue

Cate Blanchett a Blue Jasmine c. filmben


Meryl Streep immár 18. alkalommal került az öt tagú színésznői mezőnybe, ezúttal az Augusztus Oklahomában című családi dráma főszereplőjeként.


A színészek közül nyolcan lettek először Oscar-jelöltek, köztük van a 12 év rabszolgaság két szereplője, a főhőst játszó Chiwetel Ejiofor és az egyik női mellékszerepet alakító Lupita Nyong'o.

 

Chiwetel-Ejiofor

Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaság c. filmben


Mijazaki Hajao, a japán animáció mestere Kaze Tacsinu (Feltámad a szél) című, utolsó munkájával jutott a legjobb animációs filmek mezőnyébe, amelynek legnagyobb Oscar-esélyeseként azonban a Jégvarázs című kasszasikert emlegetik.


A hollywoodi Dolby Színházból élőben közvetíti az Oscar-díjak átadását az ABC televízió, a műsort több mint 200 ország tévécsatornája veszi át, hétfőre virradóra a magyar nézők az HBO csatornán tekinthetik meg. A látványos program házasszonya Ellen DeGeneres lesz. A gála témájául Caraig Zadan és Neli Meron producer a múlt és jelen mozihőseit választották.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása