Elbocsátották Matthias Hartmannt, a Burgtheater igazgatóját

Kedden azonnali hatállyal elbocsátották állásából Matthias Hartmannt, a Burgtheater igazgatóját. Hartmann pert indít a felmentése miatt.

 

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Hartmann hétfőn közleményben jelentette be, hogy a személye ellen irányuló "támadásokra és kampányokra" tekintettel azonnali hatállyal felhagy tisztsége ellátásával, hogy "lehetővé tegye a tárgyilagos vitát".

A kurier.at szerint Josef Ostermayer kultuszminiszter a Matthias Hartmannal kedd délelőtt lefolytatott beszélgetés után – kötelességszegésre hivatkozva – azonnali hatállyal felmentette hivatalából a Burgtheater vezetőjét. A döntést a színház felügyelőbizottsága egyhangúlag elfogadta. A színház felügyeletét ellátó holding vezetője, Georg Springer távozik a bizottságból, bár a holding igazgatói tisztségét megtartja.

 

Hartmann röviddel a megbeszélés után bejelentette: nem fogadja el idő előtti menesztését, és már meg is bízott egy ügyvédi irodát az elbocsátását megtámadó per előkészítésével.

 

"Az ember azt gondolná, hogy egy művészeti vezető bízhat a gazdasági vezetésben, a Holding felügyeletében, vagy a könyvvizsgálat eredményében. Teljesen nyilvánvalóan magamra hagytak a bajban, és most vezekelnem kell. Elvárják tőlem, hogy jobban átlássam a színház pénzügyi helyzetét, mint a gazdaságiak és a felügyelők. Ez német nyelvterületen minden színházban teljesen abszurd" - idézi a Kurier Hartmann közleményét.

 

Hartmann


A színház felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél, amelynél nagy meglepetésre 8,3 millió euró hiány alakult ki a 2012/13-as évadra, mintegy 50 milliós támogatás mellett.

Bár a testület a pénzügyekért felelős igazgatóhelyettest, a tavaly novemberben elbocsátott Silvia Stantejskyt gyanúsította meg a visszaélésekkel, Hartmann hétfői közleménye szerint immár őt teszik felelőssé a könyvelési visszásságokért.

A teátrum pénzügyeit jelenleg a számvevőszék vizsgálja, de a felügyelőtanács feljelentést tett az ügyészségen is.

Forrás: Kurier.at

Fordítás: Színház.hu

 



süti beállítások módosítása