Versünnep Fesztivál a Latinovits-Bujtor Játékszínben

A család európai éve jegyében, egyúttal az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve rendez vers- és prózamondó fesztivált a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon.

A három elődöntő közül a második március 24-én (hétfőn) este hat órától lesz Veszprémben, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A finálénak a Nemzeti Színház ad otthont április 11-én.


Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke az esemény korábbi sajtótájékoztatóján felidézte: a Versünnep Fesztivál 2005-ben - József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából - indult útjára a Veszprémi Petőfi Színházban, amelynek akkor a vezetője volt. Négy alkalommal rendezték meg, minden alkalommal az adott év kiemelt évfordulójához kötve a kiírást. Mint mondta, pár év kényszerszünet után ismét elindulhat a Versünnep. Az idén, a Bánffy György Kulturális Szalonnal és a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg a rendezvény, amelynek fő médiatámogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

versunnep
Újdonság, hogy a szervezőtársak jóvoltából mostantól a Versünnep Fesztivál több közösséget is megszólít. A színészek és előadóművészek számára meghirdetett versenyből, az elődöntőket márciusban, a döntőt április 11-én, a költészet napján tartják a Nemzeti Színházban. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, szakmai fővédnöke Csoóri Sándor költő, író. Mindemellett a nem professzionális érdeklődők számára is meghirdették a fesztivált, amely már tavaly elindult iskolák, civil szervezet részvételével. A programnak ezt a részét - amelynek keretében például rendhagyó irodalomórákat is szerveznek - április 5-én, seregszemlével zárják a budapesti Játékszínben. A fesztivál fővédnöke Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.

A professzionális résztvevőknek kiírt versenyre két kategóriában lehetett nevezni: színművészek és előadóművészek, valamint színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatóinak jelentkezését várták. A zsűri elnöke Császár Angela színművész, tagjai: Blaskó Péter, Hűvösvölgyi Ildikó, Rubold Ödön, Kovács Frigyes, Dráfi Mátyás (színművészek), Mezey Katalin, Oláh János, Falusi Márton (költők), Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Sződy Szilárd (rendező),
Elek Szilvia zeneszerző, költő és Oberfrank Pál, színművész, a Veszprémi Petőfi színház igazgatója. A verseny fődíja az első kategóriában 1 millió forint, a 2. kategóriában 500 ezer forint.

A veszprémi elődöntő zsűrijében március 24-én helyet foglalnak: Császár Angela és Kőrösi Csaba színművészek, Oláh János és Mezey Katalin költők, valamint Szikora János, a székesfehérvári Vörösmaty Színház igazgatója. A rendezvényre a versenyzőknek három művel kellett nevezni, amelyek az I. világháború-, a család témájához kapcsolódnak, illetve egy kortárs magyar költő, író verse, esetleg prózai műve is szerepelhet a programjukban.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása