Először hangzott el Moszkvában a Kékszakállú magyarul

Az Opera Apriori elnevezésű moszkvai nemzetközi operafesztiválon hangzott el először Oroszországban magyarul A kékszakállú herceg vára című Bartók-opera Komlósi Ildikó és Szabó Bálint előadásában.


A moszkvai Zeneakadémia nagytermében vasárnap este tartott koncertnek a szervezők az Intellektuális opera: a képzelet határán túl címet adták. A február óta havonta egy-egy különleges előadással jelentkező operafesztivál mostani, márciusi koncertjének másik különlegessége Alekszej Kurbatov orosz zeneszerző Anton Csehov regénye alapján írt, Fekete szerzetes című kortárs operájának világpremierje volt. Mindkét előadáson a Pavel Kogan irányítása alatt álló Moszkvai Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar működött közre, élén Pavel Szorokinnal, a moszkvai Nagyszínház vezető karmesterével.

 

moscow-conservatoire-great-hall

 

Komlósi Ildikó és Szabó Bálint még a szombati próbán nyilatkozott:


A magyar mezzoszoprán operaénekest, aki idén ünnepelte pályafutásának 30. évfordulóját, és aki a világ legnevesebb operaszínpadain lép föl, a Bartók-opera Juditjának egyik legszakavatottabb tolmácsolójaként tartják számon a világban. A sikeres művész rajongva beszélt A kékszakállú herceg váráról: "Nemcsak szeretem, hanem imádom ezt az operát. Judit majdnem az első szerepeim közé tartozott, így megvolt a lehetőség mind Judit, mind az én számomra, hogy úgymond kéz a kézben, együtt nőjünk föl. Kislányból nővé, asszonnyá alakultunk" - mondta. "Ez egy olyan szerep, amely, ha jól nyúlnak hozzá, akkor nagyon sok meglepetést és csodát tartogat. Mai napig felfedezek benne új dolgokat, mai napig változtatok frázisaimon, elgondolásaimon" - tette hozzá.


Komlósi Ildikó azt is elmondta a koncert előtt, hogy nagy örömmel készült a koncertre, mert Moszkvában értő és érzékeny zenei fülű a közönség. Örömmel tolmácsolja nekik Bartók Béla egyetlen operáját, "amelyben olyan sok szín van, hogy nincs az a lélek, amelynek a húrjait ne pengetnék meg" - fogalmazott a művésznő. A világhírű magyar operaénekesnő március 15. alkalmából idén a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést kapta számtalan nagy sikerű főszerepe, páratlan alakításai és több évtizedes művészi munkája elismeréseként. Mivel Komlósi Ildikó már pénteken is Moszkvában próbált, a magas állami elismerést édesanyja vehette át helyette Budapesten, a Parlamentben.


A kékszakállú szerepét éneklő Szabó Bálint az MTI-nek elmondta, hogy a moszkvai nemzetközi operafesztivál gondolata 2 éve született, amikor Párizsban lépett fel. Ott találkozott ugyanis Jelena Harakidzjan orosz producerrel. A szakember neki kínálta fel a fekete szerzetes főszerepét, de Szabó Bálint úgy gondolta, hogy orosztudása ahhoz nem megfelelő, ezért inkább a Bartók-operát ajánlotta fel a fesztiválra. Dicsérte az Opera Apriori fesztivált, amelyen több nagy operasztár is fellép, áprilisban például Jonas Kaufmann, a világhírű német tenor.


A fesztivál ötletgazdája és fő szervezője, Jelena Harakidzjan az MTI-nek elárulta, kissé aggódott a koncert előtt amiatt, hogyan fogadja majd a moszkvai közönség a két operát. Mint mondta, olyasmit szeretett volna eléjük hozni, ami még sohasem történt az orosz főváros színpadán. Az orosz producer félelmei hamar szertefoszolhattak, hiszen A kékszakállú herceg várát, Bartók Béla 1911-ben komponált egyfelvonásos operáját magyarul énekelve is sikerre vitték a moszkvai Zeneakadémián fellépő magyar operaművészek. A zeneértő közönség ovációja és tapsa ezt egyértelműen megmutatta.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása