Ma van a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világnapja - Yvette Hardie üzent

2014. március 20-án ünnepli a Nemzetközi ASSITEJ Szövetség a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világnapját. Yvette Hardie ASSITEJ elnök és Novák János, az ASSITEJ Magyar Központ elnökének üzenetét olvashatják.

nezok
Az ASSITEJ GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZAK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGÉNEK MAGYAR KÖZPONTJA arra kéri mindazokat, akik március 20-án Magyarországon csecsemőknek, gyermekeknek vagy az ifjúságnak játszanak, olvassák fel előadásuk előtt Yvette Hardie ASSITEJ elnök mellékletben csatolt világnapi üzenetét a kedves közönségnek, ezzel is támogatva a világ gyermek- és ifjúsági színházainak összefogását!


yvette-hardie


Yvette Hardie üzenete:

 

Vigyél egy gyereket színházba!

„Elfogadjuk és hirdetjük, hogy bár a gyerekeknek iránymutatásra van szükségük, elidegeníthetetlen joguk, hogy azok legyenek, amik lenni szeretnének. Ezt csak úgy érhetik el, ha teret adunk az álmaiknak és az álmaik megvalósításához – mondta Nelson Mandela. 

Mi, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének tagjai, őszintén hisszük, hogy a színház a lehető legjobb közeget teremti meg ahhoz, hogy a gyerekek álmodhassanak, és valóra válthassák az álmaikat. De vajon kellő emberséggel, tisztelettel, játékossággal, bizalommal és humorral fordulunk feléjük? Biztosítjuk, hogy a színházba látogató gyerekek – származástól, nemtől, osztálytól, anyanyelvtől stb. függetlenül – elég teret kapjanak az álmodozáshoz és álmaik megvalósításához?

2014-ben lesz 25 éve, hogy elfogadtuk a Gyermekjogi Nyilatkozatot. De vajon komolyan vesszük-e a benne foglaltakat? Hány nemzet érti meg a 31. paragrafus jelentőségét, miszerint „minden gyereknek elidegeníthetetlen joga a pihenés, a játék, a szabadidős, a kulturális és a művészeti tevékenység”? Hány nemzet tesz azért, hogy ezek a jogok megvalósuljanak?

Mindez persze nem csak a nemzetek, országok, kormányok felelőssége. Mindannyian tehetünk érte! Március 20-án, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapon arra kérünk, vigyél egy gyereket színházba, vagy a színházat vidd el neki – adj esélyt, hogy a varázslat megtörténjen!

Ahogy Mandela mondta: „A történelem annak alapján ítél felettünk, hogy sikerült-e megváltoztatnunk a gyerekek mindennapjait.”

Yvette Hardie
Az ASSITEJ International elnöke

novakjanos

 

Novák János üzenete:

"A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének, az ASSITEJ Magyar Központja elnökségének a Magyar Színházi Társasággal, a Teátrumi Társasággal és a Magyar Bábművész Szövetséggel egyeztetett közös törekvése, hogy Magyarországon is minden gyermek számára megteremtődjön a lehetősége annak, hogy diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozzon. Kérjük a szülőket, a pedagógusokat, a színházi és előadó-művészeti műfajok jeles képviselőit, segítsenek abban, hogy a jövő generációk emberré nevelésének érdekében ez az álmunk valóra váljon!"

Novák János
Az ASSITEJ Magyar Központ elnöke

 

 

 

süti beállítások módosítása