A világhírű Sakk musical újra látható Budapesten

Egy alkalommal, március 27-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Bálnában lesz látható a Sakk.

A Magyar Színházban már sikert aratott musical koncert verziója a sakkvilágbajnokságon kibontakozó szerelmi háromszög története.

 

balna

 

A szerelem, játék és küzdelem darabja:

A világhírű ABBA együttes szerzőpárosa, Benny Andersson és Björn Ulvaeus, valamint a szövegíró Tim Rice (Jézus Krisztus szupersztár, Evita) az 1980-as évek elején kezdett el foglalkozni a sakk és a világpolitika összefonódásának témájával. A musical néhány dala, mint például a One Night in Bangkok már ekkor a brit és az amerikai slágerlisták élén foglalt helyet. A darabot a Rock Színház is nagy sikerrel játszotta az 1990-es években. A musical története a hidegháború idején, egy sakkvilágbajnokságon játszódik, az izgalmas történet fordulatait a szerelem és a politika kormányozza.

A Sakk színházban először 1986-ban a londoni West Enden debütált, ahol három évig futott. A nagy mértékben átdolgozott amerikai változatot a Broadway-n 1988-ban mutatták be, de csak két hónapig maradt műsoron. Ezen változat második felvonása Budapesten játszódott.

Magyarországon a 2013/2014-es évadban a győri Nemzeti Színházban látható.

 



Tim Rice a Sakk koncertváltozatáról:

„...Egyre eltökéltebb lettem, hogy legyen egy olyan angol nyelvű Sakk-változat, amelyet örömmel ajánlhatok tovább producereknek és rendezőknek a jövőben. Ha bárki szeretné tudni, hogy melyik változatot támogatom, akkor a válaszom a Royal Albert Hall -ban bemutatott előadás. Hugh Wooldridge rendező nagyszerű segítségével és támogatásával, visszatértem az eredeti lemezfelvételhez. Néhány dalt és jelenetet, melyek a londoni illetve a Broadway bemutatóhoz készültek, megtartottam, így a történet letisztult. Hugh és én eldöntöttük, hogy ebben a jelentős, új előadásban a partitúrát mindenek fölé helyezzük, alá kell vetnünk magunkat a zene igényeinek. Lényegében a Sakk visszatért 1984-es gyökereihez.
Az idő múlásával – mely előnyére vált – mára egyértelműen klasszikussá lett.

Björn és Benny nagyszerű zenéje már 10 éve volt ismert, amikor belekezdtünk a Sakkba, ez rendkívüli dolog; a világ ma már tudja, hogy zenéjük időtlen és időtálló. Remélem, hogy a darab, melyet nagy szerencsémre velük együtt hozhattam létre, egy nap megbecsült része lesz ragyogó örökségüknek..." – mondta a szövegíró Tim Rice.

 

 

Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Tim Rice

 SAKK musical


Szereplők:

Anatoly Sergievsky: Egyházi Géza

Florence Vassy: Sári Éva

Frederick Trumper: Szemenyei János

Alexander Molokov: Csórics Balázs

Svetlana Sergievsky: Kecskés Tímea

Bíró: Kiss Ernő Zsolt

Walter De Courcy: Langer Soma

Leonyid Viigand: Jenei Gábor

Polgármester: Sándor Dávid

Diplomaták, csapattagok: Hetei Bakó Szabolcs, Táborosi Márk, Jenei Gábor, Pásztor Ádám

Riporterek: Csóka Vasass Kinga, Ajtai Beáta, Török Anna, Sinkó Réka, Réthy Zsazsa

Táncosok: Szabó Anikó, Varga Kinga, Horváth Zita, Sallak Petra, Nagy Sarolta, Túri Lajos, Csepi Ádám, Házi Tamás, Király Béla, Kelemen Krisztián

Közreműködik: Jazz And More kórus (karigazgató: Halkovics Ágnes)

Vezényel: Köteles Géza

Magyar szöveg: Romhányi Ágnes

Látvány: Kentaur

Fény: Christopher Hirst

Koreográfia: Karen Bruce

Rendező: Cornelius Baltus

Forrás: sakkmusical.com, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Színház.hu

süti beállítások módosítása