José Cura a Toscában énekel az Operaház színpadán

Magyarországon lép fel José Cura a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A világhírű argentin tenor Cavaradossit alakítja Puccini Toscájában a Magyar Állami Operaház pénteki és vasárnapi előadásán.


Cura nem először jár Magyarországon: korábban fellépett már a gyulai Várszínházban, a Veszprémi Ünnepi Játékokon, a Miskolci Operafesztiválon és a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Többször vezényelt a Zeneakadémia jótékonysági hangversenyein is.


Teljes operaelőadásban először 2008-ban láthatta a hazai közönség, amikor a Szegedi Nemzeti Színházban az Othello címszerepét énekelte. Ugyancsak a Tisza-parti városban alakította a Tosca Cavaradossiját 2009 tavaszán. A két szerepről akkor úgy fogalmazott: Cavaradossiként lemossa magáról a sminket és egy boldog embert lát a tükörben, az Othello után viszont egy fáradt énekest. Puccini operájának főszerepe gyönyörű feladat, de messze nem olyan nehézségű, mint Verdi Otellója - mondta Szegeden, melyet "magyarországi otthonának" nevezett.


Komlósi Ildikó operaénekes mellett ő volt a 2010-es operabál sztárvendége. "Sok szeretettel jövök Magyarországra, nem csupán művészi elkötelezettségből" - mondta a bál előtt. José Curát abban az évben a bécsi operabálba is meghívták, ő azonban a budapesti mellett döntött.

 

Jose Cura

 

Legutóbb tavaly december elején lépett fel Magyarországon, a Művészetek Palotájában; a Salva Vita Alapítvány jótékonysági estjén szülőhazája autentikus muzsikájával várta a közönséget. Az MTI-nek akkor arról beszélt, hogy az éneklés, a karmesterség és a zeneszerzés mellett egyre inkább érdeklődik a zenés színház teljessége, a rendezés és a díszlettervezés iránt is.


Az 51 éves énekest sokan korunk egyik legnagyobb tenorjának tartják. Veronában lépett először operaszínpadra 1992-ben. Két évvel később megnyerte a Plácido Domingo által alapított Operalia nemzetközi énekversenyt. A fiatal tenoristát az 1990-es évek új csillagaként emlegették, szerződésajánlatokkal halmozták el, Párizsban, Londonban, Milánóban, New Yorkban is ünnepelte a közönség. 1997-ben kirobbanó sikert aratott kedvenc zeneszerzője, Giuseppe Verdi Otellójának címszerepében, Claudio Abbado vezényletével és a Berlini Filharmonikus Zenekar közreműködésével.


Legnagyobb sikereit Verdi (Aida, A trubadúr, Traviata), Giacomo Puccini (Tosca, Manon Lescaut) és Camille Saint-Saens (Sámson és Delila) operáiban aratta. A világhírű tenor az utóbbi években visszatért "elhagyott szerelméhez", a dirigáláshoz, és egyre többször lép a pódiumra karmesterként. Az operaénekesek közt különcnek számít, hiszen időnként egyszerre énekel és vezényel, még az is előfordul, hogy két ária között veszi kezébe a karmesteri pálcát.


Cura szerint a zenét nem szabad és nem is kell kategorizálni: operaénekesi karrierje előtt popzenét, dzsesszt és spirituálékat énekelt, koncertjeit általában argentin népdalokkal zárja.


A Magyar Állami Operaház pénteki és vasárnapi Tosca-előadását Nagy Viktor rendezésében, Kocsár Balázs vezénylete alatt láthatja a közönség. A főbb szerepekben José Cura mellett Boross Csilla (Floria Tosca), Kálmándi Mihály (Báró Scarpia) és Cser Krisztián (Cesare Angelotti) lépnek színpadra.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása