Keresztény Színházi Fesztivált szervez az Újszínház

Formabontó produkciókat és templomi előadásokat ígér az Újszínház első alkalommal, május 16. és 22. között megrendezésre kerülő Keresztény Színházi Fesztiválja.


A beszélgetéseket és koncerteket is felvonultató rendezvény célja, hogy visszahozza a köztudatba a keresztény értékeket, rávilágítson azok közösségformáló és nemzetmegtartó erejére - olvasható a szervezők közleményében. A programok két helyszínen, az Újszínházban és a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templomban zajlanak Böjte Csaba ferences szerzetes fővédnökségével.


A fesztivál szentmisével indul május 16-án, amelyet egy megnyitó követ az Újszínházban, majd Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művének premierjét láthatja a közönség Kerényi Imre rendezésében.

 

kszf plakat3

 

A második napon a stúdiószínpadon felolvasószínházi előadásként Római triptichon címmel összeállítást hallhat a közönség Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) irodalmi műveiből, Elzbieta Modzelewska rendezésében, a Veszprémi Petőfi Színház előadásában, a templomban pedig Dóczy Péter rendezésében összművészeti produkció látható.


Május 18-án a madridi Teatro Tyl Tyl Liszt című hangszínházi produkciójára várják a közönséget, a felnőttek mellett a gyerekeket is. Este Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! (Mindszenty) című darabját, Kiss József rendezését tűzik műsorra, a templomban pedig a nyíregyházi Cantemus Kórus ad koncertet.


Másnap a stúdiószínpadon Petrás Mária koncertje és kiállítása várja az érdeklődőket, este Kocsis István A fény éjszakája című darabja látható az egri Gárdonyi Géza Színház előadásában.


Május 20-án tartják fesztivál egyik legkülönlegesebb, formabontó produkcióját, Vidnyánszky Attila rendezését: T.S. Eliot Gyilkosság a székesegyházban című darabját a templomban adja elő a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata. Az Újszínházban aznap Kocsis István Árva Bethlen Kata című darabja látható. Május 21-én Sík Sándor István király című művét, az Evangélium Színház előadását tűzik műsorra, és Nyirő József Jézusfaragó ember című darabját is láthatja a közönség.


A fesztivál zárónapján Szenczi Molnár Albert-zsoltárokat ad elő Dinnyés József, este pedig a Kecskés Együttes, majd Sebestyén Márta koncertje várja az érdeklődőket. A fesztiválon május 19-én, 20-án és 21-én beszélgetéseket is tartanak az Újszínházban, Szakralitás a művészetben címmel. A rendezvényről további információk a www.ujszinhaz.hu oldalon érhetők el.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása