Moór Marianna és Barkó György életműdjas - Szakmai díjakat osztottak

A színházi világnap alkalmából az idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre- és a Vámos László-díjakat, valamint a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat. Döntött a kuratórium a Kállai Ferenc-életműdíjról és a Szabadtéri Színpadok Szövetsége az Amphiteátrum-díj idei nyerteséről is.

 

A MASZK gálának a Szegedi Nemzeti Színház adott otthon, a teátrum színpadán többek közt Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Haumann Péter és Gyabronkai Zsuzsa is fellépett, a házigazda a Nemzet Színésze, a társulat Kossuth-díjas művésze, Király Levente volt.

 foldes

Földes Eszter és Nagy Péter

 

A MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Barkó György színművész kapta – közölte a csütörtöki szegedi díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület az MTI-vel.

 

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Földes Eszternek, a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagjának és Rák Zoltánnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészének ítélték oda.

 

A Vámos László-díjjal Szikora János rendezőt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a Nemzet Színésze.

 

moorm

 Moór Marianna

 

A Kállai Ferenc-életműdíjat Moór Marianna Kossuth-díjas színművésznőnek, a Pesti Magyar Színház tagjának és Mészáros Lászlónak, a Pesti Magyar Színház világosítójának ítélték oda.

 

Az Amphiteátrum-díjat Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, a Vígszínház tagja kapta. Hevesi Sándor-díjjal Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervezőt, Kozma András dramaturgot, műfordítót, a Nemzeti Színház tagját és Silló István karmestert tüntették ki.

 

hegedusd

 Hegedűs D. Géza

 

A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek a magyar színház nemzetközi elismertetéséért.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása