Drámaíró Verseny - Szálinger Balázsé a legjobb bábjáték

Szálinger Balázs költő, drámaíró Hópihe csókja című bábjátékát ítélte a legjobbnak a Tarján Tamás vezette szakmai zsűri a XIX. Magyar Drámaíró Versenyen, ahol első alkalommal rendeztek külön versenyt a bábokra írt műveknek.

A legjobb rendezésért elismerést Veres András Blattner-Géza díjas rendező kapta. A közönségszavazatok alapján a legjobb darab elismerésben Fekete Ádám Süvölvény Ekszpressz című bábjátéka részesült.


A bábjátékok bemutatója előtt a versenynek otthont adó Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta: Siposhegyi Péter ötleteként a Körös Irodalmi Társasággal és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvánnyal elindított közös rendezvény új szereplője a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, amelynek közreműködésével három bábdarab született a hétvégén Fekete Ádám, Orbán János Dénes és Szálinger Balázs drámaírók tollából a Heti Válasz négyes metróról szóló cikkei alapján.

 

img 1734Fotó: jokaiszinhaz.hu


Fekete Ádám Süvölvény Ekszpressz című bábjátékát Bartal Kiss Rita álmodta színpadra. Orbán János Dénes A pokolalatti avagy az alagút vége című alkotását Veres András rendezésében láthatta a zsűri és a közönség, Szálinger Balázs Hópihe csókja című művét Hoffer Károly vitte színre.


A darabokat a Békéscsabai Jókai Színház, a kecskeméti Ciróka Bábszínház és a nagyváradi Lilliput Társulat bábszínészei játszották el. Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója a bemutatók előtt elmondta: a bábdráma író verseny célja a bábjátékok népszerűsítése, a kortárs költők és írók bábjátékok írására való ösztönzése.
A szakmai zsűri a legjobb férfi bábszínész elismerésben Czumbil Örsöt, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészét részesítette. A legjobb női bábszínész díjat Szőts Orsi vehette át, aki ugyancsak a Napsugár Bábszínház művésze.


Bartal Kiss Rita Balttner Géza-díjas rendező a legjobb tárgykultúra és bábmozgatás díjat kapta. A legjobb vendég bábművész különdíját Szörényi Júlia, a kecskeméti Ciróka Bábszínház művésze nyerte. A legizgalmasabb karakter különdíjat szintén a kecskeméti Ciróka Bábszínház művésze, Aracs Eszter kapta.


A legjobb rendezés díjat Veres András Blattner Géza-díjas rendező nyerte. Az MTVA különdíját, amely egy hangjáték megírására szóló lehetőség, Fekete Ádám kapta. A debreceni Deszka fesztivál zsűrijének különdíját Szálinger Balázs vihette haza.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása