Több mint 130 operaénekes jelentkezett a Marton Éva Énekversenyre

Harminc nemzet több mint 130 fiatal operaénekese jelentkezett a Liszt Ferenc Zeneakadémia első saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenyére, az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre.

A szeptember 14. és 21. között a Zeneakadémián megrendezendő négyfordulós, 42 ezer euró (csaknem 13 millió forint) összdíjazású megmérettetésre a március végi jelentkezési határidőig sikeresen regisztrált több mint 130 énekes egytizede magyar ajkú. A kiemelkedően jelentős kínai, japán, dél-koreai, román, lengyel, orosz és ukrán érdeklődés mellett a világ minden tájáról érkezett jelentkezés Irántól Nigériáig, az Egyesült Államoktól Ausztráliáig és a Fülöp-szigetektől Izraelig, beleértve húsz európai országot - olvasható a Zeneakadémia keddi közleményében.


A Zeneakadémia kommunikációs igazgatósága, a verseny stábja a 2013. decemberi meghirdetést követően világszerte több mint 400 egyetemet és zenei szervezetet értesített az eseményről. A széles körű beharangozásnak köszönhetően több mint 15 ezer érdeklődő kereste fel a verseny angol és magyar nyelvű honlapját, ahol 2014 januárjától állt nyitva a hazai összehasonlításban egyedülálló, de nemzetközi viszonylatban is élenjáró módon videó feltöltést is lehetővé tévő online felület, melyen keresztül a jelentkezések több mint 90 százaléka érkezett.

 

marton eva enekverseny

 

"A siker szót majd csak a díjátadó gálakoncert után merem kimondani, de rendkívül örülök, hogy már az első alkalommal ilyen sok komoly érdeklődőt vonzott a Marton Éva név, a Zeneakadémia és Budapest neve. A rangos Glyndebourne-i, vagy az idén ötvenedszerre megrendezett Vinas-versennyel persze a mi most induló versenyünk még nehezen vetélkedne, de bízom benne, hogy sikerrel rakjuk le az alapokat, és legalább ilyen szép lesz a folytatás" - idézik a közleményben a verseny névadóját, Marton Évát, aki egyben a zsűri elnöke is.


Az énekversenyre 18-32 éves nők, illetve 18-35 éves férfiak jelentkezhettek zongora- vagy zenekari kísérettel előadott, szabadon választott barokk részlet és egy másik ária felvételével. A feltételeket túl nehéznek ítélő érdeklődők számára Marton Éva szeptember első hetében, Budapesten élő utójelentkezést nyitna meg. "A legnagyobb énekversenyeken bevett szokás, és én is szeretném, hogy azok az érdeklődők is bekapcsolódhassanak a versenybe, akik esetleg nem merték elküldeni az anyagaikat" - fogalmazott a zsűrielnök.


A következő hetekben Marton Éva vezetésével előzsűri értékeli a beküldött videók alapján a jelentkezőket. Az őszi fordulókra meghívást kapó versenyzők - akik egy Liszt-dal és hét további ária előadásával méretik majd meg magukat - listáját május 15-ig közzéteszik a verseny honlapján (martoncompetition.hu).


A Marton Éva által vezetett zsűribe az operavilág olyan kiválóságai kaptak meghívást, mint Jelena Obrazcova világhírű mezzoszoprán, Vittorio Terranova tenor, Sabino Lenoci zenei szakíró, zenei versenyek alapítója, számos fesztivál és televíziós műsor művészeti vezetője, Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Pal C. Moe producer, a Glyndebourne Festival casting menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Királyi Operaház casting-igazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Kocsár Balázs karmester.


A szeptember 16. és 21. között a nagyközönség előtt zajló fordulókat és a döntőt a Zeneakadémián rendezik meg, a gálának pedig a Magyar Állami Operaház ad otthont; a döntő és a gálaest karmestere Medveczky Ádám lesz.


A szeptember 20-i döntőt a tervezett élő televíziós és internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.


A magyar kormány által kiemelten támogatott verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása