Jön a Zorba - Mediterrán hangulatban nyit a Szegedi Szabadtéri

A Zorba, a görög című táncművel indítja 2014-es évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok, melyben a Győri Balett társulata, a Szeged Táncegyüttes néptáncosai, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is szerepet kapott. A produkció különleges, 3D vetítéstechnikával kerül színre.

Artem Pozdeev es Patkai Balazs a sajtotajekoztaton

 

Görög környezetben várta az újságírókat a Szegedi Szabadtéri Játékok a fesztivál idei nyitóelőadása, a Zorba, a görög című táncmű sajtótájékoztatójára. A Taverna Dionysos Étteremben Pátkai Balázs és Artem Pozdeev, a Győri Balett táncművészei sirtaki-val köszöntötték a résztvevőket.

 

A Zorbát július 4-én és 5-én láthatják a nézők a Kossuth-díjas Harangozó Gyula, a Szabadtéri művészeti igazgatójának rendezésében és koreográfiájával. Nikos Kazantzakis irodalmi művére Mikis Theodorakis írt zenét, melyet az 1964-es, három Oscar-díjjal jutalmazott film tett világhírűv, ezért sokak emlékeznek Anthony Quinn szédítő sirtaki-jára és arra az életörömre, mellyel minden nehézségen felülkerekedett.

 

Harangozó Gyula a darabról szólva kiemelte: a Zorba igazi fesztivál-előadás lesz, hiszen amellett, hogy a Győri Balett társulatával állítja színpadra, szerepet kap benne a Szeged Táncegyüttes is. Ennek kapcsán elárulta, először dolgozik néptáncosokkal.

 

latvany1

 

Gyüdi Sándor a szegedi színház főigazgatójának köszönhetően, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is szerepel majd az előadásban. Szólót ad elő Szolnoki Apollónia operaénekesnő és élő buzuki-zenét is hallhatnak majd a nézők Andreas Lehoudis-tól.

Az előadáshoz Dmitrij Simkin díszlettervező bonyolult, geometrikus, többlépcsős szerkezetű, már-már kubista teret képzelt el, melyet speciális, 3D vetítéstechnikával festenek újra jelenetről jelenetre.

 

Nem csak a látvány és a technika tekintetében számíthatnak újdonságra a nézők, ugyanis ebben az évadban a Szabadtéri történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósul meg: a nézőteret 180 fokban megfordítják, és a fesztivál egy úgynevezett gyűrűs forgóval is rendelkező színpadot kap.

 

Forrás: Színház.hu, Szegedi Szabadtéri Játékok

 

süti beállítások módosítása