Tavaszi fesztivál: 200 ezren látogatták a rendezvényeket

Várakozáson felüli, mintegy 200 ezres látogatószámmal zárult a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek 17 napja alatt 33 helyszínen több mint 170 program várta az érdeklődőket.

A vasárnap zárult rendezvénysorozat az idén megújult struktúrában, a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában, a jelentős fővárosi kulturális intézmények programjavaslatainak beillesztésével valósult meg - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a fesztivál gazdag kínálattal, világszínvonalú produkciókkal, ősbemutatókkal várta a látogatókat. Az esemény Rameau Polümnia ünnepei című opera-balettjének modern kori világpremierjével zárult.


A látogatók válogathattak a komoly- és kortárs zenei, opera, dzsessz-, pop-, világzenei, tánc, újcirkusz és színházi produkciók, kiállítások közül, de még a divat és a sport is szerepelt a kínálatban. A fesztiválon 20 olyan társulat lépett fel, akik még soha nem jártak Magyarországon, emellett 6 világpremiert, 18 magyarországi bemutatót és további 3 színházi premiert tartottak.

 

btf lezer

Fotó: btf.hu

 

A rendezvénysorozatnak a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyílt Pesti Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínei voltak.


Az idei fesztiválon a nézők láthatták többek között Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok fellépését, Simon Keenlyside áriaestjét, José Cura Cavaradossi-alakítását a Toscában, Philip Glass filmoperáját, Martin Grubinger koncertjét és Erwin Schrott tangóestjét.


A kínálatban szerepeltek a Pesti Vigadó koncertjei, a Szentpétervári Eifman Balett Rodin-előadása, Patricia Kopatchinskaja fellépése, Rufus Wainwright szerzői estje, valamint Andreas Scholl és Edin Karamazov dalestje. A közönség hallhatta Maxim Vengerov hegedűjátékát és Lee Ritenour koncertjét.


Több, a fesztiválon bemutatott produkciót műsoron tartanak: többek között a Honvéd Táncszínház Napszédítő-Páva-variációk előadását, a Bozsik Yvette Társulat és a Derevo Táncszínház Pokoli bál című művét vagy a Somnakajt. A Recirquel produkciója, A Meztelen Bohóc szintén repertoáron marad, mint ahogy az Örkény Színház Hamlet előadása is. A BTF-en megrendezett első Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 13 nap alatt 12 város társulatát látta vendégül a Nemzeti Színház.

 

A Tavaszköszöntő Promenád, az Erzsébet téri Lepkeház, az ArTér Fesztivál, a Hősök terén felállított Budapest felirat és a város különböző pontjain elhelyezett fesztiválkockák igazi látványossággá váltak - áll a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy a közmédia csatornáin napi rendszerességgel Fesztiválhíradó tudósított az eseménysorozatról, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében pedig közel 100 külföldi újságírót látott vendégül a fesztivál.


A közlemény szerint a programokra - a szabadtéri eseményekkel együtt - több mint 200 ezren voltak kíváncsiak, így az idei rendezvény látogatószáma meghaladja a korábbi évekét.


Az idei fesztivál az első állomása volt annak a folyamatnak, amely Budapestet Európa jelentős kulturális turisztikai célpontjaként pozícionálja. A négy évre szóló finanszírozási háttér hosszú távú építkezést tesz lehetővé - közölte a BTF.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása