"A párbeszéd jegyében" - Meghirdette jubileumi évadát a Müpa

Tizedik évadát ünnepli a 2014/2015-ös szezonban a Művészetek Palotája. Az évad muzsikusa Ránki Dezső zongoraművész, míg az évad együttese az Amadinda lesz - mondta el Káel Csaba vezérigazgató csütörtökön, a jubileumi programokról tartott sajtótájékoztatón.

Az igazgató hozzátette, hogy Ránki Dezső és a 30 éves Amadinda Ütőegyüttes is több koncert főszereplője lesz a tizedik évadban. Ránki Dezső feleségével, Klukon Edittel és fiával, Ránki Fülöppel is fellép egy közös hangversenyen. Az Amadinda többek között a Ju Percussion Grouppal és a Muzsikással ad közös hangversenyt. Elhangzott, hogy a Művészetek Palotája (Müpa) átadásának tizedik évfordulóján, 2015. március 14-én és 15-én az intézmény ünnepi rendezvénysorozatot tervez az első évtizedben fellépett világhírű magyar művészek közreműködésével.

 

Káel Csaba kiemelte, hogy a jubileumi évadot - a párbeszéd jegyében - a Müpa műfajok és korosztályok iránti nyitottsága, az együttműködések, intézményi kapcsolatok erősítése és bővítése alapozza meg. Az intézmény 18 féle bérletet hirdetett meg közönsége számára.

 

mupa

 

A következő szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei közül többen is megfordulnak majd a Művészetek Palotájában, köztük Sir Simon Rattle és Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és A Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev, Philippe Herreweghe, a King's Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, valamint a Finzi Pasca Társulat.


A szezonban fellépő magyar művészek között van a Takács- és a Kelemen-kvartett, Perényi Miklós, Fenyő László, Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Simon Izabella és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai István, Fassang László, Demény Balázs, Gyöngyösi Ivett, valamint Pusker Júlia és Pusker Ágnes.


Folytatják az együttműködést a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Müpa rezidens zenekarának Richard Strauss-sorozatában egy világszerte ritkán hallható művet, a bibliai történetet feldolgozó József-legendát állítják színpadra Juronics Tamás koreográfiájával, a Szegedi Kortárs Balettel. A Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ) közösen rendezik meg az Európai Hidak fesztivált, középpontban a német zenekultúrával, valamint 2015 februárjában a Stravinsky-maratont. Az évad egyik nagy szenzációjának ígérkezik Mozart A varázsfuvola című operájának félig szcenírozott bemutatója Fischer Iván rendezésében és vezényletével, szintén a BFZ-vel.


Újdonságnak számít a Litván Nemzeti Operával való együttműködés, amellyel közösen mutatják be Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriumát, a vilniusi premiert követően a művet Budapesten is láthatja a közönség félig szcenírozott változatban.


Folytatódnak a nagy sikerű sorozatok, így a Metropolitan Operából való élő közvetítések (új produkció lesz a Figaro házassága, John Adams Klinghoffer halála, Lehár A víg özvegy című műve, valamint Csajkovszkij Jolantájával együtt Bartók Kékszakállúja), a Literárium zenés irodalmi estek, valamint a Müpa Mozi filmklubja. A régizene szerelmeseinek külön fesztivállal kedveskednek 2015 januárjában.


Jövő júniusban is megrendezik a Fischer Ádám művészeti vezetésével zajló Wagner-napokat, amely szintén a 10. jubileumát ünnepli 2015-ben. A Ring mellett A bolygó hollandi kerül színre Kovalik Balázs rendezésében.


Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulója alkalmából 2015 márciusában 330-Bach-24 címmel 24 órás maratoni orgonakoncertet is terveznek, 24 hangversennyel és 24 orgonaművésszel, kiállítással, filmvetítésekkel.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása