1000 orvos látogatja meg az Operaház főpróbáját

Ezer orvost, valamint egészségügyi szakdolgozókat és betegegyesületek képviselőit hívta meg az Operaház Wagner Parsifaljának nagyszerdai főpróbájára a Mindenki Operája program keretében.

A Magyar Állami Operaház vezetése 2012-ben indította el a Mindenki Operája sorozatot, melynek keretében a műsorpalettára kerülő darabok nyilvános főpróbáira nagycsaládokat vár kedvezményes áron, a húsvéti Parsifal színpadi főpróbájára pedig egy-egy társadalmi célcsoportot invitál vendégségbe. Idén április 16-ára 1000 orvos kapott meghívást a Wagner szent ünnepi játékára.

 

Tavaly a történelmi egyházak vezetői és képviselői vendégeskedtek az ünnepi előadáson, idén pedig, a kezdeményezés folytatásaképp a magyar orvostársadalom legnagyobb, önkéntes tagságon alapuló szervezete, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének segítségével érkezik a közönség. „A lélek gyógyászai után most a test gyógyászait várjuk a nézőtérre, bár ezt érdemes volna árnyalni, hisz az emberi pszichével foglalkozó szakemberek és betegszervezetek képviselői is jelen lesznek. Így ma már inkább a gyógyulás Parsifaljáról beszélhetünk, amelyben ott egy szenvedő király, akinek a fájdalmával azonosulhatunk" – mondta Ókovács Szilveszter főigazgató kedden az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) megrendezett sajtótájékoztatón.

 

orvosok

 

Prof. dr. Poór Gyula, a MOTESZ elnöke jelentős részt vállalt abban, hogy az Opera meghívása eljusson az orvostársaságok mellett a hazai orvosi közélet meghatározó személyiségeihez, az akadémikusokhoz, az egyetemekhez, az országos intézetekhez, az egészségügyi kormányzathoz és a többi ágazati orvosszervezethez, valamint a gyógyszercégek vezetőihez. A kört kibővítve az orvosokon kívül jelen lesznek az egészségügyi szakdolgozók, valamint a betegegyesületek képviselői, hiszen a szakszemélyzet segítsége és a betegek együttműködése nélkül érdemben gyógyítani nem lehet. A tavalyi és az idei alkalom a Wagner-mű összekötő szimbóluma mellett még egy ponton találkozik. Dr. Poór Gyula hitvallása szerint ugyanis az egészségügyi intézmények szerepe jóval több, mint a gyógyítás.

 

„Közösségi helyként kell működniük, és így a velük kapcsolatba került betegek révén részt vállalhatnak társadalmunk felemelésében. Ebből a célból hoztunk létre az ORFI-ban egy közösségi központot, ahol intézeti betegeikkel heti rendszerességgel beszélgetnek el orvosaink, informálva őket betegségük mibenlétéről, ezáltal partnerré téve őket a gyógyítás folyamatában. A spirituális igények kielégítése céljából megépített kápolnánkban szentmisék és istentiszteletek zajlanak és a lelki gondozást mind a négy történelmi egyházra kiterjesztettük" - mondta a professzor.

 

A darabot 1983 óta - amikor a kádári tiltás évtizedei után először bemutathatták az Erkel Színházban - Mikó András rendezésében játsszák. A gyógyítók Parsifalján a címszerepben Kovácsházi István áll színpadra, Kundry figuráját Németh Judit alakítja, Titurel szerepét pedig Kovács István énekli, aki az orvosi pályát cserélte fel az operaszínpaddal. A nemzetközi előadógárdában színpadra áll még Alexander Marco Buhrmester, Matti Salminen, a dobogón pedig a világhírű Pinchas Steinberg.

 

Forrás: Operaház

 

süti beállítások módosítása