Megvan a III. Tantermi Színházi Szemle versenyprogramja

A III. Tantermi Színházi Projektre benyújtott versenymunkák értékelését követően a zsűri meghozta döntését és kiválasztotta azt a 28 programot, amelyek bemutatkozhatnak a III. Tantermi Színházi Szemlén, április 24. és 26. között.

 A FÜGE Produkció 2014-ben harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát, melynek célja olyan színházi nevelési előadások létrejöttének motiválása és továbbjátszásának támogatása, melyek pedagógiai szándékuk mellett, mobilitásuknál fogva, alkalmasak az iskolai vendégjátékra. A beérkezett projekteket szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Cziboly Ádám pszichológus, kulturális menedzser, Kis Tibor drámapedagógus, gyermekszínjátszó rendező, Róbert Júlia dramaturg, valamint Ugrai István kritikus voltak.

 

tantermiszemle

 

A Kuratórium 16 pályázót juttatott tovább, akik új bemutatóra, illetve 12 pályázót, akik már meglévő előadás továbbjátszására nyújtottak be pályázatot. A Szemle versenyprogramja felvonultatja a legizgalmasabb színházi nevelési előadásokat, melyek színes képet festenek a műfaj jelenlegi művelőiről - határon innen és túl. (A Szemle résztvevőiről a Füge Produkció honlapján lehet többet megtudni.)

 

A III. Tantermi Színházi Szemlére 2014. április 24-26-án kerül sor a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A háromnapos eseményen a színházi nevelési programok bemutatása mellett kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melyen a zsűri beszámol értékelés tapasztalatairól, valamint szakmai vendégek beszélnek a színházi nevelés magyarországi helyzetéről.

 

A háromnapos szemle végén a Kuratórium által kiválasztott projektek anyagi támogatásban részesülnek.

 

A pályázat feltétele, hogy a színházi nevelési programokban a művészeti értéket képviselő színházi előadás és a feldolgozó munka komplex, pedagógiai célokat megvalósító módon épüljön egymásra, szerkezetében és tartalmában igazodjon a közönség életkori és pszichológiai sajátosságaihoz, valamint hogy kifejezetten tantermi környezetben játszhatónak készüljön. Azok között a produkciók között, melyek ezeknek a feltételeknek megfelelnek, a Kuratórium összesen 20 millió forint támogatást oszt szét a Polgár Krisztina Emlékalap, a Nemzeti Kulturális Alap és az Open Society Institute jóvoltából.

 

A szervezők nem titkolt célja, hogy a III. Tantermi Színházi Szemle alkalmat teremtsen arra, hogy ennek a még kevésbé ismert színházi irányzatnak legjobbjai bemutatkozzanak a szélesebb nyilvánosság előtt. Továbbá szeretnék, hogy a független színházi alkotók kezdeményezései teret nyerhessenek, és a vidéki, hátrányos helyzetű oktatási intézmények a támogatás révén minőségi kulturális élményhez juthassanak.

 

A III. Tantermi Színházi Szemle programja:



Kontraszt Műhely-Trainingspot Társulat: Eszter hangja
(jelenet+prezentáció)
április 24. 10:00 Szkéné Terem

 

A Trainingspot Társulat új, Eszter hangja című zenés tantermi programját a középiskolát elvégző, továbbtanulás előtt álló diákoknak szánja.


A Weöres Sándor Istár pokoljárása című verse nyomán készülő, zenés egyetemi közegbe helyezett modelljáték a következő kérdésekre helyezi a hangsúlyt: milyen lehetőségei vannak egy újonnan érkező fiatalnak az adott közeg befolyásolására? Mit tehet akkor, ha „világjobbító" szándéka félresiklik? Hogyan veheti fel a harcot céljai érvényesítéséért? Vagy legalább hogyan védheti meg magát attól, hogy a „halott" környezet bedarálja? Végső soron a legfőbb kérdés az, hogy a világ, vagy annak bármely szelete megváltoztatható-, módosítható-e „alulról"? Ezt a folyamatot egy egyetemi zeneszerzés szakra felvett vidéki lány sorsán keresztül szeretnénk bemutatni a felvételitől az egyetemről való távozásáig.

 

Játsszák: Németh Eszter, Boros Ádám/Bora Levente, Király Krisztina/Benya Katalin, Takács Ádám, Manyasz Erika/Bagaméry Orsolya

 

Dramaturg: Golden Dániel
Produkciós vezető: Meleg Gábor

Írta és rendezte: Pap Gábor

 

InSite Drama: Kispad
(jelenet+prezentáció)
április 24. 11:00 Szkéné Terem

 

Egy parkban babakocsit tologatva sétál egy férfi, majd megpihen egy padon. Eszik, újságot olvas, mesél az alvó csecsemőnek. Olyan dolgokról, amik vele történtek és olyanokról, amikről hallott. A történetein keresztül kerülünk egyre közelebb ahhoz a világhoz, amelyben él, azokhoz a problémákhoz, amelyekkel küzd. A dráma a csecsemő sorsáról szól: mi lesz egy emberrel, aki éppen ebbe a világba született?


A Kispad olyan narratívákat hoz játékba, amikkel diákként és felnőttként nap mint nap kikerülhetetlenül találkozunk a buszon, a rádióban, az interneten, és egyre élesebben határozzák meg az életünket. A történetek szereplői bankárok, politikusok, cigányok és bevándorlók, a narratívák pedig újra és újra azt a kérdést vetik fel, hogy mennyire határozzák meg gondolkodásunkat a közbeszéd fordulatai, a gyakran ismételt történetek.


A Kispad szerzője és rendezője Chris Cooper, a nemzetközileg elismert brit színházi nevelési szakember, a birminghami Big Brum társulat művészeti vezetője.


Színész-drámatanár: Bethlenfalvy Ádám
Drámatanár: Sebők Bori
Jelmez, kellék: Ceri Townsend
Író - rendező: Chris Cooper

 

MU Színház - Szputnyik Hajózási Társaság: Pirézek
(előadás)
április 24. 11:40 Gólem Terem

 

17-18 éves diákoknak

 

pirezek


A Szputnyik és a MU Színház tantermi előadása az előítéletek, a rasszizmus témáját veszi alapul. A két tanóra során beszélnek az előítéletek kialakulásáról, felismeréséről, megértéséről, elutasításáról. Az előadás végigveszi az előítéletek különböző megjelenési formáit, lehetőségeit: vizsgálja a családon, a különböző csoportokon (pl. iskolai osztályok), közösségeken, és akár országon belül, a politikában is megjelenő jelenségeket. Felmutatja ezek hatásait az egyénre, és  lehetőségeket próbál kínálni az elutasításra, a nevelésre.


Alkotók, szereplők: Fábián Gábor, Hay Anna

 

SZIÉTA Társulat: Cyber álarcok, avagy támad a fikció
(jelenet+foglalkozás)
április 24. 14:00 Szkéné Terem

 

Ma már mindennapinak számít a különböző közösségi oldalak és fórumok használata. Nap, mint nap kerülnek elő a régmúltból ismerősök, osztálytársak, ismerősök barátai, vagy ismeretlen személyek. Nem is sejtjük, hogy az élménykapcsolatokon kívül milyen veszélyt rejt ez az online labirintus. Az ártatlan like-ok, a bökések, a derűs kommentek, az ismeretlenül bejelentkező idegenek milyen váratlan eseményeket indítanak meg a regisztráltak életében.


Máté, Zsuzsi és Barbi osztálytársak, egy vidéki középiskola tanulói. Barátok, akik sok időt töltenek egymással az iskolában, iskolán kívül, és az online felületeken. Bartáságukat rövid időn belül felkavarják az egymás között alakuló érzelmi szálak. Zsuzsinak évek óta tetszik Máté, Máténak azonban Barbi kell. Zsuzsi és Barbi jó barátok, egészen addig a pillanatig, amíg Máté találkára nem hívja Barbit. Zsuzsi ekkor akcióba lendül és a „szerelmes pár" életébe hamarosan külön-külön betoppannak az online szerelmi kapcsolatok. De hogy kik ezek az idegenek, senki nem tudja. Vagy mégis?


A tantermi színházi program a három szereplő szerelmi életének kavalkádján keresztül mutatja be a cybervilág azon oldalát, amiről tudunk ugyan, de meggyőződésünk, hogy velünk sosem fordulhat elő. Mi van, ha mégis? A történet folyamatos kibontása és az események alakulása során a néző megszólalhat, véleményt nyilváníthat, állást foglalhat és játszhat. A közös játék záró beszélgetésének kérdéskörei: Bűncselekménynek számít-e a közösségi oldalakon keresztül történő visszaélés? Miért ad aggódásra okot a közösségi oldalakon zajló erkölcsi, szociális élet?

 

Divadlo Thália Színház Kassa: Akárki
(jelenet+prezentáció)
április 24. 14:30 Szkéné Terem

 

A kassai Thália Színház és a budapesti Káva kulturális társulás közös tantermi előadásának kiindulópontja Kárpáti Péter Akárki című drámája. A darabot Czajlik József rendezésében 2013 decemberében mutatta be a színház. Az utóbbi évtizedek egyik jelentős magyar drámai alkotása lényeges, de gyakran tabuként kezelt, elhallgatott témákat feszeget, melyek közül a legjelentősebbek a halál, a gyászmunka, a társadalom viszonya a haldoklókkal, az emberi kapcsolatok ezekben a valamilyen szinten szélsőségesnek tartott, végső kérdéseket feszegető helyzetekben, a szembesülés önmagunkkal és a környezetünkkel ezeken a szituációkon keresztül, valamint a felelősségvállalás kérdésköre. Már a nagyszínpadi előadás is érezhetően megosztotta a felnőtt közönséget, ezért is fokozottan fontos, hogy a fiatalok éppen egy tantermi előadás keretein belül, az alkotókkal közösen gondolkodva találkozzanak ezzel a problémakörrel. A tervezett tantermi előadás a szlovákiai magyar színházi közegben abszolút úttörő vállalkozásnak számít: ilyen típusú előadás professzionális keretek között még nem jött létre szlivákiai kőszínházban. A Thália Színház célja, hogy szlovákiai magyar szinten is legyen színházi-nevelési program. A megvalósuláson túl lényeges a létrejött előadás továbbjátszása, hogy minden jelentősebb szlovákiai magyar iskolába eljusson ez a tantermi színház, hogy meg lehessen szólítani az összes fogadóképes iskolát. A célközönség a 14-18 éves korosztály.

 

Jelen Program - Füge Produkció: Páros oldal
(jelenet+prezentáció)
április 24. 15:00 Szkéné Terem

 

A program azt vizsgálja, hogy a szülők megoldatlan párkapcsolati problémái hogyan jelennek meg gyermekeik párkapcsolataiban. Az előadás a 16- 18 éves korosztálynak készül. A magánélet alakítása a nagykorúság küszöbén álló fiatalok életében erősen összefonódik az olyan kérdésekkel, mint a szülőkről való leválás, az önállósodás és a jövőképalkotás. De milyen mintákat követünk kapcsolataink alakításában? Hogyan befolyásolhatják a vélt vagy valós szülői elvárások kapcsolatainkat? A 45 perces előadás ezeket a problémákat vizsgálja két féltestvér, a 17 éves Nóra és a 18 éves Anna történetén keresztül, és amiket egy 45 perces foglalkozás során kívánunk kibontani.

 

Színészek:
Boros Anna
Rainer- Micsinyei Nóra
Keresztény Tamás
Király Dániel
Dramaturg, rendező: Pass Andrea

 

Dekia Társulás: Zsíros állás
(előadás)
április 24. 15:40 Szkéné Terem

 

4 pályázó, 4 elszánt jellem, 4 izgalmas karakter, 4 külön vélemény, 4 titokzatos múlt és 1 hatalmas végső összecsapás az igazgatói állás elnyeréséért folyó harcban. A felvételiztető cég csoportos interjú keretében versenyhelyzetet stimulál, magánéleti titkokat tár föl és erkölcsi vitákat generál. Lassan lehull az álarc mindenkiről. Kiderül, kiben mi lakozik, hogy senki sem az, akinek látszik. Előadásunk komédia, nincs hőse, senkinek sincs igaza. A hatalmi helyzetbe került ember túlkapásairól szólunk, a megalkuvásról, a diszkriminációról, a toleranciáról, meg az elfogult elfogulatlanságról. Egyébként: te kit mentenél meg a halálból: egy papot vagy egy politikust?, Géza vagyok, zavar, hogy nő voltam? A legfontosabb kérdés azonban az, hogy te meddig mennél el egy baromi zsíros állás megszerzéséért?

 

Káva Kulturális Műhely: Jelentés
(előadás)
április 24. 17:30 Gólem Terem

 

A Káva Kulturális Műhely 2013 tavaszán hozta létre Az emlékezés drámáit. A program négy résztvevő színházi előadásból áll. A négy színházi játékot összeköti, hogy valamennyi egy-egy a XX. századi magyar történelem feldolgozatlan, traumatikus, vagy éppen tabu témának nevezhető történelmi korszakához, diskurzusához köthető. A négy téma: Trianon, holokauszt, ügynök-ügyek, cigánygyilkosság-sorozat.

 

A Jelentés című, résztvevő színházi előadás az ügynök-ügyekhez kapcsolódik, és 9-12. évfolyamos középiskolások számára készült.


A történet egy 17 éves lányról, Gigiről szól. Gigi nem találja a helyét az iskolában. Egy cél lebeg előtte: újságíró akar lenni. Gigi számára Laci, a barátja jelenti a kiutat. Vele megtalálja a hangot, vele tud beszélgetni. De hirtelen minden megváltozik. Édesapja segítségét kéri, hogy túl tudjon lépni a barátja okozta csalódáson. Ekkor szembesül édesapja múltjának eddig ismeretlen epizódjával.


Az előadás által megközelíteni kívánt témakör: jel-jelen-jelent-jelentés.
Színész-drámatanárok: Patonay Anita, Sereglei András
Dramaturg: Róbert Júlia
Jelmez: Kiss Gabriella
Rendező: Sereglei András
Szakmai programvezető: Patonay Anita

 

Ciróka Bábszínház: Címzett: Anyegin
(előadás)
április 25. 9:00 Gólem Terem

 

cirokaanyegin


Tatjána szerelmes Anyeginbe. Anyegin nem szerelmes. Olga és Lenszkij kapcsolata jól működik, mert mindketten ugyanazt szeretik. Lenszkij Olgát, és Olga magát.


Te voltál már szerelmes? Mondjuk úgy, hogy ő beléd nem. Talán meg is bántott. Talán nem is egyszer. De te még mindig...


Miért szeretünk olyanokat, akik nem viszonozzák az érzéseinket? Miért vonzódunk olyanokhoz, akik elérhetetlenek számunkra? Persze, mondják, ilyenkor az eszünkre kéne hallgatni. Mégse megy. Az idő meg csak telik és nem történik semmi... Lehet, hogyha máskor találkozunk, másképp alakul? A szerelem csak a megfelelő pillanaton múlik? De nem múlhat minden pillanatokon! Jaj, de nehéz...


Puskin Anyegin c. verses regénye alapján írta: Solt Róbert; Dramaturg: Upor László; Jelmez: Hubert Csaba; Drámapedagógiai konzulens: Végvári Viktória; Rendező: Ivanics Tamás; Produkciós vezető: Gáspár Anna
Játsszák: Aracs Eszter, Fülöp József, Ivanics Tamás, Nyirkó Krisztina, Szörényi Júlia

 

Kék Vonal Varjak Projekt: VARJAK
(színházi nevelési előadás)
április 25. 10:30-12:00 Szkéné terem


„Nem kértem, hogy vigyázzon rám! Felnőtt ember vagyok."
„Elhatároztam, hogy mostantól én írom a saját történetemet..."
Szabadság. Önrendelkezés. Kiszolgáltatottság. Ki vagyok? Ki lehetek?

 

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkájának egyik célja a gyerekeltűnések, szökések megelőzése, a figyelem felhívása a jelenség veszélyeire, továbbá a szökések mögött álló okok feltárásának fontosságára, az ismételt szökések megelőzése érdekében. Ennek jegyében kérték fel Kaposi László rendező-drámatanárt egy színházi nevelési program létrehozására. A rendező és az általa meghívott, felkért szakemberek körének – színész-drámatanárok, színházi alkotók – közös munkája a VARJAK című program, amelyet az alkotóközösség állami nevelőotthonokban játszik, főként 13-16 év közötti fiataloknak.

 

A 2,5 fél órás színházi nevelési előadásból a szemlén hivatalosan 1,5 óra nézhető meg. Nem hivatalosan pedig a teljes program: a zsűri távozása után (12 órakor 2 perc szünet) folytatják.

 

Színész-drámatanárok: B. Péter Pál, Benkő Ágnes, Kazári András, Lipták Ildikó, Nagy Zsuzsi, Pesti Arnold
Zene: Komlóczi Zoltán. Látványtervező: Ondraschek Péter. Dramaturg: Pass Andrea
Rendező: Kaposi László

 

Az alkotók nem akarják eltitkolni, hogy olvasták Murakami Haruki Kafka a tengerparton című regényét.

 

Kompánia Színházi Társulat - Ijjas Tamás: Bőröndapu
(előadás)
április 25. 12:20 Gólem Terem

 

A foglalkozás Ijjas Tamás, kortárs költő, író 2012-ben megjelent Bőröndapu című verseskötetén alapul, melyben a svéd típusú gyermekverseiben egy óvodás korú testvérpár szemüvegén keresztül mutat be, és humorral old fel családi és személyes kríziseket, traumákat. A fókuszban a gyermeki félelmek, és a szeretett lények hiánya (apa Amerikában dolgozik, nagypapa meghalt), a tőlük való elválás nehézségei állnak; a változások közös megélése.

 

borondapu


A résztvevők egy „ott-alvós" születésnapi zsúrra érkeznek, ahol egy éjszakára a család részévé válva átélhetik a család problémáit, azzal a távolítással, hogy a szülők nem elváltak, hanem apu Amerikába ment dolgozni. A főszereplő kislány és kisfiú áhítozva várják a találkozást édesapjukkal, miközben gyermeki fantáziájukkal átszövik a valóság perceit, ezzel könnyítve a hiányban nehezen múló idő terhét. Ám az Amerikába költözés attól válik függővé, hogy tudnak-e gondoskodni az itthon maradó nagymamáról.

 

PartVonal Műhely: Én-Te-Ő
(jelenet+prezentáció)
április 25. 15:00 Gólem Terem

 

A 35-40 perces tantermi előadás különböző élethelyzetben lévő karakterek bemutatásával beszél a kamaszkori identitáskeresés buktatóiról. Az ötperces jelenetekben a karakterek egy-egy feszült pillanatban válaszút előtt állnak: fel kell tenniük a kérdést: Ki vagyok én? Ki lehet belőlem?


Petrát szülei modellpályára kényszerítik. Szeretethiányban szenved, ezért szülei és osztálytársai elvárásainak megfelelve másmilyennek mutatja magát, mint amilyen. A bulémia csak a jéghegy csúcsa.


Peti egy pályaválasztással foglalkozó osztályfőnöki órán a tanári pályát jelöli meg, de egy barátja elszólja magát: kiderül, hogy Peti meleg. Lehet-e így tanár?


Tamás „kocka" – remek programozó, virtuális világokban tölti szabadidejét. A sulibulin Petrának mesél virtuális kalandjairól, így próbálja meg elcsábítani a lányt.


Linda el sem jut a kérdésig: ki vagyok én? Gazdag szülei elkényeztették, úgy véli, ő sikerre hivatott: nincs jövőképe, percről percre, a pillanatnak él.


Levente otthonában a családi erőszak mindennapos. A így felgyülemlett feszültséget az iskolában a diákok terrorizálásával kompenzálja.

 

Manna Kulturális Egyesület: Mesterségem címere
(jelenet+prezentáció)
április 25. 15:40 Gólem Terem

 

Az előadás Szabó Borbála írónő forgatókönyve alapján készül. A mű nem egy színházi előadás lesz, hanem kiindulási alapja egy ifjúsági előadásnak. Egy alapanyag, amelyhez a színészek rengeteg improvizációt tesznek hozzá a munkafolyamat alatt.


A készülő produkció központi témája a pályaválasztás, célközönsége pedig a 15-18 éves korosztály, hiszen számukra rendkívül fontos, hogy olyan lehetőségeket keressenek a középiskolai tanulmányok után, amelyek őszintén érdeklik őket és amellyel szívesen foglalkoznak hosszútávon is. Az előadás személyes történeteken és a közönség számára is felismerhető helyzetgyakorlatokon keresztül szólítja meg és segíti a fiatalokat. A téma tökéletes felgöngyölítéséhez pedig a kezdetekig nyúlunk vissza: megvizsgáljuk, hogy a gyermekkori álmaink és vágyaink miért felejtődnek és tűnnek el oly hamar, miért nem kapjuk meg azt a segítséget, ami a valódi boldogsághoz kell, és mik azok az akadályok, amelyek igazából meggátolják a fiatalokat tudásuk és kreativitásuk kiteljesedésében.


Játsszák: Réti Adrienn, Csémy Balázs

 

Kerekasztal Színház: GÁTON
(előadás)
április 25. 17:00 Szkéné Terem

 

Közösségteremtő monodráma középiskolásoknak

 

Ülünk az osztályban. Lehet, hogy mindegyikünk ugyanarra gondol, ugyanarra vágyik, mégsem meri senki megtenni. Nem hogy megtenni, még csak beszélni sem merünk róla.


Vannak örök érvényű normák, vagy minden a kontextuson múlik? Mi alapján alakulnak ki egy közösség normái? Mi lesz, ha eltérünk ezektől? Mi történik, amikor felszabadulnak gátlásaink?


Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat és az újabb kérdéseket a rendhagyó monodráma, amit akár harmincan is játszhatunk. Észrevétlenül egy történet bomlik ki előttünk, melyből kiderülhet, mi köze van Assisi Szent Ferencnek, a világvégének, a Terminátornak, a lelkiismeretnek és egy majomnak egymáshoz. Hol ér véget a színház és hol kezdődsz Te?

 

Írta: Hajós Zsuzsa
Színész: Árvai Péter
Zene: Tóvaj Ágnes
Konzulens: Szivák-Tóth Viktor
Rendező: Tárnoki Márk

 

Manna Kulturális Egyesület: AKÁRKIK
(előadás)
április 26. 9:30 Szkéné Terem

 

Az Akárkik az első olyan tantermi előadás, mely a Manna felkérése alapján készült. Szabó Borbála írónő az alkotókkal együtt dolgozva írta meg a szövegkönyvet, a résztvevő drámapedagógusok pedig közösen találták ki az egyhetes drámaprogramot, amely az előadásra épül.


Az előadás elsősorban a kamaszkori deviáns viselkedésre hívja fel a figyelmet. A szociológusok által deviánsnak mondott, az alapvető humán normáktól eltérő viselkedést vizsgálják a pályázatuk alapjául szolgáló színdarabban. A program során minden olyan típusú kirekesztést, megkülönböztetést megvizsgálnak majd, ami a középiskolások számára problémát jelent, amit esetleg nem tudnak megbeszélni szüleikkel, tanáraikkal, amit nem értenek és amivel kapcsolatban kérdéseik merülnek fel.
Az Akárkik tantermi előadásként is bemutatható egy 60 perces drámapedagógiai foglalkozással, de az eredeti verzióban 7 alkalmas programsorozat keretében is előadható.


Játsszák: Réti Adrienn, Kőszegi Mari, Sipos Vera, Sütő András Miklós, Horváth Zoltán, Jászberényi Gábor
Drámapedagógusok: Kálócz László, Ficzere Béla, Németh Dóra, Bechtel Judit

 

Szputnyik Hajózási Társaság: Szociopoly
(jelenet+prezentáció)
április 26. 11:20 Szkéné Terem

 

A Szociopoly egy érzékenyítő társasjáték, amelynek célja a szegénységgel kapcsolatos előítéletek csökkentése. A résztvevők a saját bőrükön tapasztalják meg a megoldhatatlan helyzeteket, önmaguk kényszerülnek olyan megoldások választására, amelyet a játék előtt esetleg erkölcsileg elítélendőnek vagy felelőtlennek találtak.

 

A játék színházi változatában a nézők a játékmezőkön található lehetőséggel vagy problémával szituációs játékon keresztül szembesülnek. Vagyis a színész közvetlenül megszólítja és bevonja őket a játékba. Az előadás egyik része ezekből az interaktív játékokból áll, másik részében pedig a színészek által játszott nem interaktív, zárt jelenetek láthatók, amikből a nézők megismerik a velük kapcsolatban álló szereplők róluk alkotott véleményét, előítéleteit. Az előadás harmadik szintjeként egy népmesét játszanak el, ami a szegény ember számára happy enddel végződik, és erős kontrasztban áll a valóságot modellező játékkal.

 

Fórum Társulat: Lépcsőkorlát
(jelenet+prezentáció)
április 26. 12:00 Jurányi Lépcsőház

 

Alessandro Baricco Novecento című monológja nyomán

 

„Nem vagyunk bolondok, ha megtaláljuk a módját, hogyan meneküljünk meg. Agyafúrtak vagyunk csupán, mint a kiéhezett állatok. Nincs köze ennek az őrülethez. ... Én itt születtem, ezen a hajón. És elvonult itt az egész világ, de ezresével jöttek az emberek. És vágyak is voltak itt, de annál nem több, mi elférhet a hajó két vége között. ... A föld az én számomra túlságosan nagy hajó."


A hajón bármi lehetsz. Bármi, ami a hajón lehetsz. De mi lehetnél a szárazföldön? Azt tudod?


A 17-18 éves korosztálynak szánt, egy komplex színházi nevelési előadásból és egy arra épülő tanítási drámaórából álló programban az alkotók célja, hogy a résztvevők reflektáljanak az őket körülvevő, a születésüktől fogva adott szociális környezetre. Vajon az ebből a környezetből következő út megegyezik-e az általuk elképzelhető legideálisabb valósággal, vagy ennek eléréséhez ki kell lépniük ebből? A történeten keresztül annak fontosságára szeretnének rávilágítani, hogy a saját sorsunkról hozott döntésnek saját lehetőségeink és céljaink ismeretében kell megszületnie.


Színész-drámatanárok: Kallós Viola, Márton Gábor Csaba, Montvai Hanna, Schefcsik Orsolya
Rendező: Márton Gábor Csaba
A rendező munkatársa: Bakonyvári L. Ágnes

 

Rév Színházi Nevelési Társulat – FAQ Színházi Társulat: Menedék
április 26. 12:30 Szkéné Terem

 

Komplex TIE előadás 5-6. osztályosoknak, a Kerekasztal Színház közreműködésével

 

Az alkotók E.T.A. Hoffmann A kis Zaches című műve alapján játszanak, gondolkodnak közösen a fiatalokkal a valóság és képzelet viszonyáról. Mi határozza meg, hogy mit fogadunk el valóságnak? Ki vagy mi kanonizálja a valóságot? A képzeletem befolyásolhatja a valóságot és a valóság is korrumpálhatja a képzeletemet. De akkor mi az igazság?


A Menedék című előadást 2014 szeptemberében tervezik bemutatni Győrben.

 

Színész-drámatanárok: Balla Richárd, Bálint Bernadett, Szántó Dániel, Orbán Borbála, Varju Nándor
Író, dramaturg: Hajós Zsuzsa
Rendező: Tárnoki Márk

 

KoMod Színház/ E23 - Holger Schober: Szürke tej
(jelenet+foglalkozás)
április 26. 15:30 Szkéné Terem

 

A 17 éves Thomas egy auschwitzi osztálykirándulás alkalmával szembesül először a Harmadik Birodalom súlyos atrocitásaival. A fájdalmas tapasztalat után megtagadja német identitását. Ezután találkozik Tomasszal, a lengyel rendőrrel, akinek a történelemhez való hozzáállását nagyon személyes tapasztalata bélyegzi, és Tomasz lányával, akivel különleges barátságot köt.

 

Schober darabja érzékeny humorral fűszerezve világít rá olyan közös emberi problémákra, mint a kirekesztettség érzése, a magány, ugyanakkor a sztereotípiákat kijátszva közelít a szereplők emberi lénye felé, miközben a szereplők érzelmein, félelmein, kételyein és bizonytalanságain keresztül felfedi a múlt borzalmait. A hatalom mibenlétét és ennek következményeit, az emberi természet kettősségét, a "hallgatás", a "magányosság, mint a gyengeség és az erő hordozója", illetve a "barátság, mint hovatartozás" témaköreit boncolgatja.

A prezentáció közreműködői: Tóth János Gergely (rendező), Adorján Beáta (dramaturg), Herman Flóra és Varga Ádám (színészek)

 

 

süti beállítások módosítása