Kezdődik a Zsolnay Fesztivál és az Egyetemi Napok Pécsett

Minden korosztály számára színvonalas időtöltést, kikapcsolódást ígér a Zsolnay Fesztivál és az Egyetem Napok. A rendezvénysorozat programjai május 1-jén délután kezdődnek a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A háromnapos eseményen 23 helyszínen 110 rendezvényen félezer fellépő várja az érdeklődőket, akiknek csak koncertből 38-at, családi és gyermekprogramból 41-et, közösségi rendezvényből pedig 36-ot kínálnak a szervezők a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében kialakított épületegyüttesben.

 

A szervezők a színházi előadások közül a közönség figyelmébe ajánlják a Vádli Alkalmi Színházi Társulattól Philippe Blasband Rabinovich-album című darabjának különleges feldolgozását, a közösségi művészeti akciók közül a képzőművészek alkotásának folyamatába bepillantást engedő Páratlan festők - festő párok, továbbá a 20. századi kerékpárok jelmezes használatát biztosító Vasparipa-galopp elnevezésű eseményt.

 

zsolnay egyetemi

 

A programok között szerepel a használt kerékpáralkatrészekből készített Bringafirka című katalán játék, az osztrák Manu Delago, a holland, belga, amerikai és perui zenészekből álló Balcony Players, Háy János és Beck Zoltán előadása, Tompos Kátya lemezbemutató koncertje, az Amadinda együttes fellépése Presser Gábor és Karácsony János vendégszereplésével. A Random Trip előadói között lesz Zságer Balázs, Colombo, Király Viktor, Judie Jay, Sena, Saiid, Barabás Lőrinc, Sárik Péter.


A fesztivál rendezvényei reggeltől 19 óráig ingyenesek, az esti programokra belépőt kell váltani, melyek ára 500 és 3 ezer forint között van.


A háromnapos esemény költségvetése mintegy 20 millió forint, mely városi, egyetemi hozzájárulásból, szponzori és pályázati támogatásból, továbbá a jegybevételekből áll össze. A Zsolnay Fesztiválnak tavaly 10 ezer látogatója volt, idén ennél is több érdeklődőre számítanak.


A Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat először tartják együtt, az örökségkezelő és az egyetem összefogása a két intézmény nyitottságát, fontosságát hivatott hangsúlyozni.


A felsőoktatási intézmény emellett szeretné, ha tehetséges diákjait, az ő munkájukat, tudásukat a nagyközönség is megismerhetné. A hallgatók ezért oroszlánrészt vállaltak a szervezésben, a fesztivál helyszíneinek díszítésében, többen pedig előadóművészként mutatkoznak be a Zsolnay-negyedben.


A programokról bővebb információ a www.zsolnayfesztival.hu oldalon olvasható.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása