Harsányi Attila Déryné-díjas

Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház színésze vehette át 2014-ben Miskolc város Déryné Színházi díját.

"Harsányi Attila a város neves színművésze, aki jó hírét viszi Miskolcnak, tehetsége, igényes munkája elismerése a díj" – áll a díj indoklásában.

 

Miskolc város képviselő-testülete 1992-ben döntött úgy, hogy május 11-én lesz Miskolc Város Napja, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet Ferenc József. Az ünnepet 1993 óta rendezik meg, s hagyománnyá vált, hogy május 11-én, a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlés keretében évente elismeréseket adnak át azoknak, akik jeles eredményeket értek el a tudomány, a kultúra, az oktatás, a művészet, a sport, illetve a közélet más területein, tevékenységükkel öregbítették Miskolc jó hírnevét.

 

harsanyi attila

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI

 

Harsányi Attila 2007 óta tagja az Aradi Kamaraszínháznak, 2008 óta pedig a Miskolci Nemzeti Színháznak. Aradon első emblematikus munkája Alina Nelega kortárs román drámaíró darabjanak, a Rudolf Hess tízparancsolátanak címszerepe volt. Azóta számos produkciókban vett reszt, a román színházi szakma több „Legjobb színészi alakítás" díjjal jutalmazta, a nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, valamint a Pitest-i Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon is, a „Fundatia Liga Pentru Teatru" 2010-ben különdíjban részesítette. A XVII. nagyváradi Rövid Drama Hete Fesztivalon a szintén román szakemberekből alló zsűri ismét "Legjobb színészi alakítás" díjjal jutalmazta.

 

2013-ban a bákói Gala Star Nemzetközi Monodráma Fesztivál nagydíját és trófeáját nyerte el, tudomásunk szerint ő az egyetlen magyarországi színész, aki csillagot kapott a bákói színház előtti járdán. Harsányi Attila 2008 óta tagja a Miskolci Nemzeti Színháznak, ahol számos főszerepet játszott el nagy sikerrel, idén két előadással is ott lesz a POSZT-on a Miskolci Nemzeti Színházzal: Bródy Sándor Tanítónő című színművében a járásorvost alakítja, Georg Büchner Woyzeck-ében pedig a Kapitányt.

 

süti beállítások módosítása