Összehangolta műsorát a Pécsi Nemzeti a Pannon Filharmonikusokkal

Egymással összehangolva alakította ki a következő évad műsortervét és közös bérletet is kínál a Pécsi Nemzeti Színház és a baranyai megyeszékhely szimfonikus zenekara, a Pannon Filharmonikusok - mondta el Pécs polgármestere csütörtökön.

Páva Zsolt a 2014/2015-ös színházi és komolyzenei évadról tartott pécsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi években folyamatosan erősödött a baranyai megyeszékhely kulturális intézményeinek együttműködése. Ennek köszönhető, hogy a Pécsi Nemzeti Színház, a Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Kulturális Negyed összehangoltan alakítja ki rendezvényeit. Mint mondta, az a cél, hogy a jelentős kulturális események ne egymást átfedve jelenjenek meg a megyeszékhely programkínálatában.

 

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed és a pécsi hangversenyterem, a Kodály Központ megépítésekor még voltak kétségeik afelől, hogy meg lehet-e tölteni érdeklődőkkel a létesítményeket. Mára azonban - tette hozzá - az idő bebizonyította, hogy stratégiai tervezéssel, a kulturális szereplők összefogásával biztosítható a folyamatos magas nézőszám.

 

pecsi nemzeti szinhaz

 

Rázga Miklós színházigazgató tájékoztatója szerint hat-hat nagyszínházi és kamarabemutatót tartanak a következő évadban. A nagyszínházi premierek közül kiemelte Szilágyi László és Eisemann Mihály Én és a kisöcsém című darabját, amelyet Böhm György rendez. A Shakespeare-év kapcsán Pécsett a Szentivánéji álmot tűzik műsorra Horgas Ádám rendezésében. Szintén a nagyszínházban kerül színpadra Vincze Balázs koreográfiájával a Bizet Carmenjéből készülő balett.

 

Karácsony előtt családi musicalre várják a közönséget: Méhes László rendezésében a Pán Péter című darabot tekinthetik meg a kultúrabarátok. A nagyszínházban tavasszal előbb Balogh Elemér és Kerényi Imre Csíksomlyói passiója kerül a nézők elé Nagy Viktor rendezésében, majd Gulyás Dénes viszi színre Mozart Don Giovanni című operáját.

 

A kamaraszínházban az új évadban először Ránki György Pomádé király új ruhája című, Andersen meséje nyomán született zenés komédiáját mutatják be Méhes László rendezésében októberben, majd A születésnap címmel abszurd játék kerül színre Harold Pintertől Funk Iván rendezésében. "Nyers szerelmi látleletet" is kaphatnak a nézők Közelebb! címmel Partrick Marber tollából, a rendező Dömötör Tamás lesz. Martin McDonagh A kripli munkacímű groteszkjét ugyancsak a kamarában Soós Péter viszi színre. Februárban a kamaraszínházban Tóth Krisztina műve, az Évek vándora várja a közönséget Horgas Ádám rendezésében. Az évad utolsó premierje pedig a Pécsi Baletthez köthető: áprilisban viszik színre Cameron McMillan vezetésével az Orfeusz és Euridiké című művet.

 

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a zenekar következő évadát bemutatva elmondta, hogy ősztől tavasz végéig negyvenkét önálló estjük lesz Pécsen, huszonkét előadást négy különböző, bérletes konstrukcióban is meg lehet tekinteni. Kiemelte: a hat hangversenyt tartalmazó Pannonicum-bérletben olyan sztárokkal találkozhat a pécsi közönség, mint Kirill Troussov világhírű hegedűművész vagy Andrej Gavrilov zongoravirtuóz. Ebben a sorozatban Howard Williams, Bogányi Tibor, Kocsis Zoltán, Kesselyák Gergely és Vass András vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A tíz-tíz előadást tartalmazó Kodály- és Breitner-bérlet kapcsán Horváth Zsolt elmondta: előbbit a klasszikusok szerelmeseinek kínálják elsősorban, utóbbit pedig az újdonságokra, a kortárs művekre fogékony zenebarátoknak. A Musica Sacra elnevezésű, három hangversenyt tartalmazó konstrukcióban az egyházzenei alkotások olyan darabjaiból válogattak, amelyek ünnepekhez - halottak napja, karácsony, húsvét - köthető hagyományokkal bírnak.

 

A teátrum és a zenekar csütörtökön kezdte el árusítani bérleteit a következő évadra. A két intézmény közös bérletet is árusít, amelyben két hangversenyre, egy balett- és egy operaelőadásra juthatnak be az érdeklődők. Az MTI kérdésére a vezetők elmondták, a teátrum esetében minden harmadik, a zenekarnál minden második néző bérletes, arányuk évek óta növekszik.

 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása