Richard Strauss tiszteletére rendez fesztivált az Operaház

Richard Strauss hat operáját tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház május 25. és június 11. között a német komponista születésének 150. évfordulója alkalmából.

A Strauss150 Fesztiválra nemzetközi hírű vendégénekesek és világhírű karmesterek érkeznek Budapestre, hogy részt vegyenek A rózsalovag, a Salome, az Arabella, az Ariadné Naxosban, az Elektra, és Az árnyék nélküli asszony előadásában - utóbbi magyarországi bemutató lesz.


A nemzetközi színpadokról Magyarországra érkezik többek között a világ egyik leghíresebb basszistájaként számon tartott osztrák Kurt Rydl, aki A rózsalovag Ochs bárójának szerepében lép színpadra. Jön Nadja Michael német énekesnő, aki a Salome címszerepében mutatkozik be a hazai közönségnek - azzal a szereppel, amelyben a milánói Scala és Bécs közönsége is ovációval ünnepelte. Oldalán a hamburgi színház tenorja, Jürgen Sacher alakítja Heródest, Heródiás szerepében Ulbrich Andrea lép színpadra, Jochanaan szerepében pedig a karizmatikus baritont, Kálmándi Mihályt láthatja a közönség.

 

Majusunnep Strauss150

 

A fesztiválon az Operaház vendége lesz az orosz származású koloratúrszoprán, Julia Novikova, aki az Ariadné Naxoszban Zerbinettájának szerepében Strasbourg és Bécs után most Budapesten is bemutatkozik. Az opera Tenor és Bacchus szerepére Thomas Piffka és Franz Tscherne látogat vissza Magyarországra - mindketten a nagy sikerű tavalyi bemutató szereplőgárdájának tagjai.


Az Arabella címszerepében két alkalommal hallható a fesztiválon Ildikó Raimondi: a magyar származású szoprán a bécsi Staatsoper tagjaként járja a világot mint a nemzetközi színpadok keresett művésze.
Visszatérő vendégként érkezik az Operaházba Heiko Trinsinger, aki Az árnyék nélküli asszony magyarországi bemutatóján Barak, a kelmefestő szerepét alakítja. Trinsinger Németország kiemelkedő operaházainak szinte mindegyikében színpadra lépett, Európa-szerte keresett bariton. A Strauss-specialista német énekesnő, Ricarda Merbeth a Négy utolsó ének szólistája lesz a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának estjén, amely zenekari koncerttel teszi teljessé a fesztiválprogramot.


A fesztivál tizenhárom játéknapján a külföldi sztárok partnereiként neves hazai énekeseink - Kovácsházi István, Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor - éneklik Richard Strauss szólamait.


A világhírű mezzoszoprán, Komlósi Ildikó novemberben a New York-i Metropolitan operaház színpadán debütált Az árnyék nélküli asszony dajkájának szerepében; az amerikai közönség után most a hazai publikum is hallhatja a darabban.


A hat operaprodukciót, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának szimfonikus estjét kiemelkedő hazai és külföldi dirigensek - Halász Péter, Héja Domonkos, Jun Märkl, Günther Neuhold, Stefan Soltész és Pinchas Steinberg - vezénylik.


A Strauss150 Fesztiválon kísérőrendezvényekkel is készül az Operaház. Richard Strauss az Operaházban címmel emlékkiállítást rendeznek, útnak indul az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program, és felavatják Richard Strauss mellszobrát is a dalszínház Andrássy úti épületében.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása