Jövő héten indul a 14. POSZT - Huszti Péter lakatolni is fog

Jövő csütörtökön kezdődik a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A tíznapos fesztivál sajtótájékoztatóján a teljes programot ismertették.

Összeállt a POSZT program

 

Bizonytalan a fesztivál költségvetése 

 

A sajtótájékoztatót Pécs alpolgármestere nyitotta, aki elmondta, a város annak reményében támogatja a POSZT-ot, hogy a színházi szakma otthonra lel és szakmai konszenzust tud teremteni náluk. „Idén is 65 millió forintot szánunk a fesztiválra" - közölte Nagy Csaba.

 

A fesztivál anyagi helyzetét a POSZT egyik ügyvezető igazgatója részletezte: „A szerződések 99 százalékát megkötöttük, de pillanatnyilag még nem tudjuk hivatalosan, milyen központi forrásra számíthatunk. Ezért nem tudom azt mondani, hogy az összes tervezett programot meg tudjuk majd valósítani. Egyelőre az biztos, hogy 10 millió forintot kapunk miniszteri keretből, de az NKA meghívásos pályázatának eredményére még várunk". Stenczer Béla tájékoztatása szerint, az említett pályázaton májusban már hirdettek eredményt, de azt végül visszavonták. 

 

Stenczer Béla arról is beszámolt, hogy a bizonytalanság ellenére a látogatókat gazdag program várja, a jegyek nagy részét már értékesítették.

 

Múltidéző kiállításokkal is vár a POSZT

 

Az idei OFF programkínálatában kiemelkedően hangsúlyos szerepet kapnak a kiállítások. A Díva, színész, nő című kiállítás a 100 éve született Mészáros Ágira, Lukács Margitra és Tolnay Klárira emlékezik.

 

A LÁTVÁNYTÉR ez évi tárlata az elmúlt két színházi évad legjobb jelmezeit, díszleteit mutatja be makettek, fotók, látványtervek és előadásrészletek segítségével.

 

A POSzT kezdete óta a teljes magyar színházi szakma találkozója kíván lenni, de valamennyi társulat bemutatkozására nincs lehetőség, ezért idén egy gesztussal, plakátjaikon találkoznak a magyar színházi élet alkotói a fesztiválon. Kiposztolva címmel tekinthető majd meg ugyanis az a kiállítás, melyen 91 társulat közel 400 plakátja lesz látható, a 011 Alkotócsoporttól a Nemzeti Színházakon át a Weöres Sándor Színházig. Kiállítása lesz a díszvendég Huszti Péternek, Bagossy Levente tervezőnek, Ilovszky Béla színházi fotósnak, Molnár Éva iparművésznek.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bábtervező hallgatóinak munkáit mutatja be a BÁB-EL tárlat. Az érdeklődők megismerhetik a pécsi animáció történetét, hang- és fénytechnikai bemutató keretében tekinthetik meg a legújabb színházi eszközöket.

 

A Zsidó színész-sorsok a „hálátlan hazában", 1939–1944 című kiállítás hetven évvel az események után először szembesíti a látogatókat azzal, hogy a száműzött művészek nem adták fel, és megpróbálták túlélni a vészkorszak félelmetes éveit. A tárlat egyúttal mementó is: az emberiség történetének egyik legnagyobb tragédiájában elveszített magyar színészek, színházi szakemberek alakját idézi fel.

 

plak no logo

 

A színházi nevelésről is szó esik majd

 

Idén a POSZT kiemelten foglalkozik a színházi nevelés, színházpedagógia kérdésével. Központi kérdéssé vált ugyanis minden társulat és színház számára, hogyan lehet megszólítani a gyermek- és ifjúsági közönséget; számukra milyen programokat kínálhatnak, amelyek színházilag érvényesek, pedagógiailag relevánsak, és túllépnek a tradicionális nézői szerepen. A fesztivál hat napos programsorozat keretében keresi a választ a kérdésekre, felmutatva a lehetséges utakat.

 

Ennek kapcsán Végvári Viktória drámapedagógus elmondta, kerekasztal beszélgetésekkel, vitákkal, prezentációkkal várják az érdeklődőket hat délutánon át a szervezők. "Fontos kérdéssé vált tehát a színházi nevelés, mint szakma tisztázása, definiálása, elhelyezése a mai magyar színházi életben – a POSZT-on megjelenő programsorozat erre tesz kísérletet. A beszélgetéseken kívül az érdeklődők betekinthetnek a gyakorlatba is: láthatnak előadást feldolgozó foglalkozást (a Katona József Színház Fényevők című előadásához kapcsolódva), osztályterem-színházat (Kő, papír, olló), és fiatalok által létrehozott előadást (Katona Ifjúsági Program: Rendszerhiba) is" - tette hozzá Végvári Viktória.

 

Cirkuszművészek is POSZTolnak

 

Arról, hogy az idén 60 éves MACIVA kiemelt partnerként vesz részt a programban, Kriza Zsigmond elnök beszélt. Emlékeztetett, hogy korábban olyan fantasztikus művészek is felléptek a cirkuszban, mint Latabár Kálmán, Bessenyei Ferenc vagy Tolnay Klári, az ő idejükben évente közel hatszázezer néző kereste fel a Fővárosi Nagycirkuszt. "A rendszerváltás után háttérbe szorult a cirkuszművészet, ezért azt a célt tűztük magunk elé, hogy helyreállítjuk a cirkusz becsületét. Míg 2011-ben előfordult, hogy a Nagycirkuszban néhány tucatnyi ember előtt játszottunk, ma már ismét közelítünk az ezres nézőszám átlaghoz. Köszönet illeti a POSZT szervezőit, hogy most lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk az értékeinket a Magyar cirkuszcsillagok című produkciónkkal és a gálaesten a Recirquel társulat közreműködésével" - fogalmazott Kriza Zsigmond, akitől Huszti Péter, a fesztivál idei díszvendége vette át a szót.

 

Huszti Péter is lakatolni fog

 

„Eszembe jutott az a gyönyörűen naiv gondolat, amit Jászai Marinál olvastam, miszerint a színházban az igazság győzedelmeskedik, és a rossz elnyeri büntetését. Én eddig nem mernék elmenni, de úgy vélem, a színház otthonos lehet az embernek. (...) Azt vallom, amit mestereimtől Nádasdy Kálmántól, Várkonyi Zoltántól, Ádám Ottótól tanultam: fontos, hogy az örökségünket ápoljuk, és a színház olyan érték, amit a fiatalság hazavihet magával, ami erőt és hitet ad. A POSZT pedig ünnep, hiszen a fesztivál idején színházról gondolkodunk, színházról vitatkozunk" - mondta el Huszti Péter, aki ...Sárból, napsugárból... című estjét viszi a fesztiválra, amelyben saját szerepeiről vall és megidézi felejthetetlen játszótársait: Tolnay Klárit, Pécsi Sándort, Mensáros Lászlót, Kiss Manyit, Feleki Kamillt, Bessenyei Ferencet. 

 

Huszti Péterhez "lakatolás" közben is lehet csatlakozni - tájékoztatott Kőhalmi Andrea, a POSZT másik ügyvezetője, aki felidézte, hogy mivel a szerelmesek első pécsi lakatfala betelt, múlt évben újat kellett létesíteni, amelyet az első lakattal Bodrogi Gyula díszvendég avatott fel. 

 

Új díjat adnak át a gálaesten

 

A sajtótájékoztatón részt vett Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is, aki bejelentette, hogy szervezetük Básti Juli fővédnökségével megalapítja a Básti Lajos-díjat, amellyel a POSZT gálaestjén fognak elismerni egy színészt, aki kiemelkedő alakítást nyújt. 

 

Tények az idei POSZT-ról:

 

A Pécsi Országos Színházi Találkozót idén június 5-14. között immár 14. alkalommal rendezik meg Pécsett. A fesztivál díszvendége az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Huszti Péter Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, rendező, Érdemes- és Kiváló Művész.

 

A 2014-es válogatók, Császár Angela színművész és Sándor L. István színházi kritikus 2013. március 1. és 2014. március 9. között összesen 32 262 km-t utazott, több mint 300 előadást tekintett meg határon innen és túl. Saját bevallásuk szerint legfőbb alapelvük a szakmai minőség volt: az, hogy milyen alkotói és színészi teljesítmények jelennek meg az előadásokban.

 

A versenybe végül 13 előadás került, melyek közül 6 érkezik Budapestről (Pesti Színház, Örkény Színház, 2 darab a Katona József Színházból, melyek közül az egyik koprodukció a szabadkai színházzal, a Vádli a Szkéné és a Füge közös produkciója, illetve a Kerekasztal és a Szputnyik közös produkciója), 4 vidékről (Nyíregyháza, 2 előadás Miskolcról, a kaposvári és a pécsi színház közös produkciója), 3 határon túli színházból (Újvidék, Kolozsvár, Marosvásárhely).

 

Érdekesség, hogy Székely Csaba Bánya trilógiájának egy-egy darabja immár harmadik éve versenyez a legjobb előadások között. Tíz év után másodszor lépnek fel az újvidéki színház művészei. A POSZT történetében először került be a válogatásba egy színházi nevelési program keretében készült alkotás. A produkciók fele klasszikus színdarabokból született átirat illetve regényből készült színpadi adaptáció.

 

Tudósított: Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása