Nyíregyházán vendégszerepel a Harag György Társulat

Bavatószínházi előadással vendégszerepel Nyíregyházán a Harag György Társulat május 26. és 29. között. A Móricz Zsigmond Színházban a Segítsd a királyt! című, Ratkó József műve alapján készült előadást tíz alkalommal láthatja a közönség.

A szatmári és a nyíregyházi színház közötti együttműködés nem újkeletű, hiszen Tasnádi Csaba színigazgató már több előadást is színpadra állított Szatmáron. Egyebek mellett ilyen volt a Tasnádi István által írt Világjobbítók is, amellyel a Harag György Társulat tavaly nyáron szintén vendégszerepelt Nyíregyházán. Az elmúlt évadban együttműködési szándéknyilatkozatot is hitelesített a két intézmény vezetősége, amely által még szorosabbra fűzték a két színház közötti kapcsolatot.

 

segitsdakiralyt1

 

A mostani vendégjáték része annak az együttműködésnek, amely alapján a két társulat létrehozta a most turnézó beavatószínházi előadást. A szövegre és a Ratkó-évfordulóra az előadás egyik rendezője, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója hívta fel a társulatvezetés figyelmét. A két színház koprodukcióban állítja színpadra az idén 25 éve elhunyt szerző művét, és ezáltal kapcsolódik be a Ratkó-emlékév programsorozatába. Az előadás készítői a kuriózumnak tekinthető produkció keretében kívánják behatóbban is megismertetni a nézőkkel a színházi munkafolyamatot; bemutatva egy készülő előadás próbafolyamatának fontosabb szakaszait, illetve betekintést engedve a kulisszák mögötti történésekbe is.

 

segitsdakiralyt2

 

Az előadás társrendezője és narrátora Kányádi Szilárd, dramaturgja Bessenyei Gedő István társulatigazgató, díszlet- és jelmeztervezője Fornvald Gréti m. v., jelmezei Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás társrendezője Tasnádi Csaba, szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Anikó/László Zita, Tóth-Páll Miklós/Koblicska Kálmán, Bessenyei István, Marosszéki Tamás/Varga Norbert, Péter Attila Zsolt/Gulácsi Tamás, Poszet Nándor, Varga Sándor. A produkció zenei vezetője Kazár Pál.

 

segitsdakiralyt3

 

A társulat ebben a hónapban még egy magyarországi helyszínen, Debrecenben is vendégszerepel a Rokonok című előadással. A tervezett vendégjátékokkal kapcsolatban Bessenyei Gedő István igazgató elmondta: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a határ mindkét oldalán megismertessük munkánkat a közönséggel. Az idei évadban már több belföldi turnén és kiszálláson túl vagyunk, játszottunk Nagyváradon, Aradon, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Nagybányán, és új bérletet indítottunk Tasnádon is. Magyarországon idén Nyíregyházán és Debrecenben vendégszerepel a társulat, de jövőre még több helyszínt érintő turnékat tervezünk, amelyeket részben pályázati finanszírozással szeretnénk megvalósítani."

 

Forrás: Harag György Társulat

 

 

süti beállítások módosítása