Plakátkiállítás nyílik Tolnay Klári emlékére az Urániában

Plakátkiállítás nyílik a Tolnay Klári születésének centenáriuma alkalmából zajló emlékév keretében csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol aznap a színésznő Elsietett házasság című filmjét vetítik.

Góg Laura, az emlékév főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás az Urániában futó filmklub kísérőprogramjaként lesz látható. A Tolnay Klári főszereplésével készült filmek plakátjaiból válogatót tárlat az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatvány Tárával együttműködésben valósul meg. A kiállítást egy hónapon át láthatják az érdeklődők a fővárosi moziban.


Az Uránia közleményében emlékeztet arra, hogy a kétszeres Kossuth-díjas színésznő születésének századik évfordulója alkalmából minden hónap utolsó csütörtökjén egy-egy klasszikus filmjét tűzik műsorra.

 

tolnay

 

Mint írják, Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök és rendezők filmjeiben láthatja viszont a vásznon a közönség. A vetítéssorozatban olyan filmek szerepelnek, mint a Keresztúton (június 26.), a Katyi (július 31.) vagy a Nem ér a nevem (augusztus 28.). Ősszel az Egy asszony elindul (szeptember 25.), a Tiszavirág (október 30.) és A szerelem nem szégyen (november 27.) szerepel a műsorban, majd december 11-én a Legato vetítése zárja a filmklub programját.


A 18 órakor kezdődő vetítéseket minden alkalommal az adott filmhez kapcsolódó, változatos témákat érintő beszélgetés követi egykori alkotótársakkal, rendezőkkel, színművészekkel és filmtörténészekkel. Góg Laura elmondta, hogy csütörtökön a filmklub vendége lesz Bodrogi Gyula színművész, Szirtes Tamás rendező és Sunyovszky Sylvia, a Tolnay Klári-emlékév háziasszonya. A kerekasztal-beszélgetést A sokoldalú színész-lét - színpad, filmvászon, szinkron címmel rendezik meg.


A vetítésekre jegyek kedvezményesen, 800 forintért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, a program részletes ismertetője a www.urania-nf.hu oldalon található.


Góg Laura hozzátette, hogy az emlékév keretében több mint 60 programot rendeznek országszerte és határainkon túl. Kiemelte: fontosnak tartják azoknak a fiataloknak a megszólítását is, akik már nem találkozhattak a színésznővel.


Az emlékév következő programjairól szólva elmondta, hogy június elején tartják Márai nyomdokán című irodalmi pályázatuk ünnepélyes eredményhirdetését, a Múzeumok éjszakáján, június 21-én pedig az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában, valamint a Rádió- és Televízió-történeti Múzeumban is várják Tolnay Klárihoz kapcsolódó programokkal az érdeklődőket.


Mint megjegyezte, már készülnek a születésnapi gálaműsorra, a nagyszabású rendezvényt a színésznő születésének 100. évfordulóján, július 17-én tartják.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása