Magyar nyelvű előadás nyert a szerbiai Sterija Játékokon

Végel László Kossuth-díjas író művéből, a Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regényből készült előadás nyerte el az 59. Sterija Játékok elnevezésű szerbiai színházi fesztivál fődíját - derült ki a zsűri értékeléséből, amelyet kedden tettek közzé a fesztivál honlapján.

Az Újvidéki Színház produkcióját Urbán András rendezte.

 

Neoplanta 1

 

A Neoplanta a vajdasági Újvidék történelmét és az ott élő emberek sorsát mutatja be úgy, hogy a történeteket a jelen eseményeihez köti. A rendező korábban úgy nyilatkozott, hogy a provokatívnak mondható darab azt próbálja felkutatni, ami az Újvidékről alkotott idilli kép mögött megbújik. Foglalkoztak az ott élő nemzetek egymás közötti kapcsolataival, a többség és a kisebbségek viszonyával nemzeti, művészi, intellektuális és szexuális vonatkozásban is.


Egy magyar díjazottja is van a május 26-án kezdődött Sterija Játékoknak. A színészeknek járó egyik Sterija-díjat Elor Emina, az Újvidéki Színház művésze kapta, a szabadkai Népszínház szerb társulatának előadásában, a Kostanában nyújtott alakításáért. Borisav Stankovic szerb író dalos kedvű cigánylányról szóló darabját is Urbán András rendezte.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása