Rekordszámú előadással ért véget a Színek Évada Miskolcon

Rekordot döntött a Miskolci Nemzeti Színház a 190. évadban: összesen 610 előadást játszott a társulat, melyből a Déryné utcai játszóhelyeken 583 színházi estén vehettek részt a nézők.

A miskolci színház beszámolója:

 

A Színek Évada hű maradt nevéhez, számos szakmai- és közönségsiker fűződik a jubileumi évadhoz, a sokszínű kínálatból mindenki megtalálhatta a hozzá közel álló műfajt. Zenés előadásaink között musical, operett és opera is szerepelt, műsorra tűztünk komédiákat, drámákat, színműveket, a Miskolci Balettnek három bemutatója is volt és a gyermekeknek, ifjúságnak szóló előadásokból sem volt hiány.


Színes és sikeres évadot tudhatunk magunk mögött, melyet az is bizonyít, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón két előadásunk, A tanítónő és a Woyzeck is szerepel, valamint Don Giovanni előadásunk nyerte a Primavera’14 Fesztivál fődíját, így mi képviseljük Magyarországot Pilsenben 2015-ben, Európa Kulturális Fővárosában.


A 2013-2014-as évadban a vendég- és tantermi előadásokat is beleértve összesen 610 alaklommal láthatta a közönség a Miskolci Nemzeti Színház valamelyik produkcióját, melyből a színház székhelyén 583 előadást tartottunk, ezeken összesen 130.534 néző tisztelt meg bennünket. Ilyen magas előadásszámra korábban nem akadt példa.

 

holdbeli miskolc

Holdbeli csónakos (fotó: mnsz.eu)

 

Az elmúlt évadban folytattuk azokat a programsorozatokat is, amelyek sikeresek voltak, és újakat is elindítottunk. Az évad drámája idén Weöres Sándor A holdbeli csónakosa volt, Az évad szerzőjeként Tasnádi István mutatkozott be, több előadását is láthatta a közönség. Idén is megrendeztük mindkét nemzetközi fesztiválunkat: a Színművészeti Egyetemek nemzetközi találkozóját, a SZEM Fesztivált, és a határon túli művészek találkozóját, a Határtalan Napok összművészeti fesztivált.

 

Új arculatot kapott a játék/szín, ahol idén valódi elmélyült műhelymunka, és egyéb, a közönség felé nyitó, beavató jellegű program jöhetett létre. Saját repertoárral, személyes találkozásra lehetőséget adó, a hagyományostól eltérő színházi nyelven létrejövő előadásokkal újult meg. Számos sorozatot indítottunk el, amelyek végigkísérték az évadot, és stabil nézőtáboruk alakult ki.

 

Ebben az évadban is szerveztünk egész napos rendezvényeket, melyek során kiléptünk a színházépület hagyományos teréből, és meglepő utcai akciókkal, a közvetlen találkozást segítő programokkal vártuk nézőinket. Ilyen volt a színház 190. születésnapja szeptemberben, a Diótörő-ünnep decemberben, és Shakespeare 450. születésnapja tiszteletére rendezett ünnepség áprilisban, melynek különlegessége a város új látványosságának, az óriásmozaiknak az elkészítése volt.

 

kokainfutar

Kokainfutár (fotó: mnsz.eu)

 

A helyi iskolákkal való szoros együttműködésünk is folytatódott. A Színház és Világ program keretében a művészeti iskolák számos akciónkban való tevékeny részvétele, a diákszínjátszó versenyek, a program keretén belül létrejövő előadások (Kokainfutár, Cyber Cyrano), a rendszeres színházbejárások, szinte napi kapcsolatot teremtettek a diáksággal. Egyebek mellett erre a jó kapcsolatra épül a jövő évad programsorozata, a Shakespeare drámák „örökbefogadása” is.

 

A következő évad Shakespeare születésének 450. évfordulójának jegyében zajlik, így az első nagyszínházi bemutató a IV. Henrik című Erzsébet-kori királydrámája lesz októberben. Ekkor lesz a már színpadra állított Víg özvegy őszi premierje is. Novemberben Verdi egyik legismertebb operája, a Rigoletto, decemberben László Miklós finom humorú vígjátéka, az Illatszertár kerül színre. Februárban Móricz Zsigmond azonos című regénye alapján az Erdélyt mutatjuk be.

 

A Kamaraszínház is bővelkedik premierekben, szeptemberben a Hamupipőke mesebalett, októberben a Tóték és Az eltört korsó, decemberben az évad szerzőjének, Pintér Bélának és Darvas Benedeknek a Parasztopera című műve kerül bemutatásra, a Robin Hood című zenés játékot pedig 2015 februárjában láthatja a közönség.

 

Az évadzáró társulati ülésen átadott díjak is tükrözik, milyen sokan dolgoztak közösen a színház sikereiért.

 

evedzaro 2014-33

 

A díjazottak:

 

Üzemeltetés: Homovics András
Műhelyház: Bredács Anita
Szabótár: Kocsisné Siráky Anita
Díszítők: Bodnár István Zsolt
Hangtár: Nagy Sándor
Világosítók: Pepich Zoltán
Kellékes: Osztermann Ferenc
Öltöztető: Madzin Ágnes
Fodrász: Hudákné Imréné
Tárvezetők: Kocsis Attila
Backstage: Orehovszky Zsófia
Gazdasági Hivatal: Csontos Nándorné
Művészeti ügykezelés: Králik Mónika
Pályakezdő díj: Cseh Dávid

Év hangja (Ferenczi Anett emlékére): Kolozsi Balázs
Zenekar: Fogarasi Tamás
Miskolci Balett: Papp Bálint

A 190. évad legjobb színésze a TVK támogatásával: Görög László

A Kilátó-díjat Rusznák András kapta.

 

Forrás: MIskolci Nemzeti Színház

 

 

süti beállítások módosítása