Budapesti Wagner-napok - A Tannhäuser és a Ring az idei műsoron

A Tannhäuser és a Ring-tetralógia bemutatásával, neves nemzetközi és hazai Wagner-énekesek fellépésével folytatódnak idén a Budapesti Wagner-napok.

Fischer Ádám, a fesztivál művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a Tannhäusert Matthias Oldag, a Ringet Hartmut Schörghofer korábbi rendezésének felújított változatában mutatják be. A Magyarországon most debütáló énekesek közül kiemelte a Wotant alakító Egils Silinst, aki Frankfurt, Basel és Bécs közönségét is meghódította már különleges basszbaritonjával, valamint Jay Hunter Morrist, akit Siegfried szerepében a Met-közvetítésekről már ismerhet a hazai közönség.


Az előadások karmestere, Fischer Ádám szerint kénytelenek "váltott lovakkal" játszani, a teljes tetralógiát csak így lehet négy nap alatt előadni. "Meg kell találni a szereposztás változtatásának helyes mértékét, mely mellett az előadások jellege még nem változik" - magyarázta. Az előadásoknak otthont adó Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem "olyan, mint egy nagyon szép, testre szabott ruha, amely az embernek megváltoztatja a viselkedését" - fogalmazott. A terem előnyei között említette például, hogy a finomabb, halk hangok nagyon jól kijönnek.

 

Fischer Adam

Fotó. Müpa


A Művészetek Palotája közleménye szerint a Ringet rendező Hartmut Schörghofer nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történetet.

 

A nibelung gyűrűje (Ring) nemzetközi szereposztásában Egils Silins és Jay Hunter Morris mellett olyan további énekesek lépnek fel, mint Christian Franz, a Budapesti Wagner-napok kirobbanó energiájú tenor sztárja, Petra Lang, a wagneri hősnők világszerte ünnepelt megformálója, Anja Kampe, napjaink elsőszámú Sieglindéje, a Wagner-specialistaként elismert Walter Fink, Iréne Theorin, az egykori Birgit Nilsson-tanítvány, valamint a Mime alakját magára öltő Gerhard Siegel. Albert Pesendorfert betegsége miatt napjaink egyik ünnepelt mélybasszusa, Kurt Rydl helyettesíti Az istenek alkonyában, Hagen szerepében.


A Wagner-napokra Budapestre érkezik Stephen Gould amerikai hőstenor is, aki a Tannhäuser címszerepét alakítja. Fellépése egyben évforduló is, hiszen éppen egy évtizede lépett először színpadra Bayreuthban Tannhäuserként.


A Budapesti Wagner-napok sorozata 2006-ban a Parsifallal indult el. Azóta a teljes "kanonizált életműből", vagyis a Wagner által vállalt tíz operából már csak A bolygó hollandi maradt ki a bemutatók sorából. Erre jövőre kerül sor, ezzel pedig lezárul egy szakasz a Budapesti Wagner-napok történetében. Fischer Ádám szerint a fesztivál ezután egyfajta "Wagner-workshoppá" alakulhat, újabb és újabb rendezésekkel, énekes és hangszeres mesterkurzusokkal.


"Wagner darabjai mindig aktuálisak, mint az igazán nagy művek. A Ring megmutatja, hogy az ostobaságok, a tévedések milyen katasztrófába vezethetik a világot, és az emberek, bár áhítják a gazdagságot és a hatalmat, végül nem tudnak mit kezdeni vele" - mondta.


A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya csütörtöktől vasárnapig sorban látható a Művészetek Palotájában, míg a Tannhäusert kétszer, jövő pénteken és vasárnap (június 20. és 22.) mutatják be. Az előadásokon közreműködnek az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar, a Budapesti Stúdió Kórus és a Magyar Állami Operaház Énekkara.


A Budapesti Wagner-napokat idén is több kísérőesemény színesíti. A Müpa Stúdió dokumentumfilmjei a Wagner-napok emlékezetes előadásainak próbáiba és kulisszatitkaiba engednek bepillantást, és alkotókkal és művészekkel készült interjúk segítségével felelevenítik egy-egy legendás bemutató keletkezéstörténetét. Az egyórás filmvetítések szerdán, csütörtökön és jövő csütörtökön láthatók a Müpában. Az épületben kiállítják a neves Wagner-gyűjtő és zenekritikus, Klaus Billand utazó tárlatát is, amely egykori Wagner-előadások közel hetven plakátját vonultatja fel.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása