Cseke Péter: "A magyar színházi struktúra fordítottan működik"

A kecskeméti Katona József Színház igazgatóját a Szabad Föld Online kérdezte. Lapszemle.

A Szabad Föld cikkéből:

 

"A mi szakmánk túlontúl kicsi, 2500–3000 embert érint. Mindenki ismer mindenkit. Aki figyelemmel követi a fővárosi és a vidéki színházi életet, tisztában van a kollégák képességeivel, nagy meglepetések nem érhetik. Természetesnek tartom a Nemzeti Színházban történt változásokat. Lejárt a korábbi igazgató kinevezése, és helyébe egy másik pályázó került. A bizottság és a fenntartó így döntött. Ami a Vígszínházat illeti: az áthidaló megoldás következtében lenyugodtak a kedélyek" - mondta az inerjúban Cseke Péter.

 

Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint a Fidesznek köszönheti az igazgatói kinevezését, a direktor így felelt: "Én szégyellem magam, hogy hat év elteltével is erről kell beszélnem. Kértem, adjanak egy évet, nézzék meg, milyen színházat csinálok, és térjünk vissza a véleményekre. Volt olyan újságíró, aki odajött hozzám és bocsánatot kért a kijelentéseiért. Tisztul a helyzet. Mára az indulatok is elültek. A színházban csak a zsöllyében és a páholyfolyosón van jobb és bal oldal – szerintem. De engedtessék meg nekem, hogy magyar polgárként elmondhassam a véleményemet. Művészként pedig pillanatnyilag a kecskeméti színház működéséért, színvonaláért felelek."

 

Cseke

Fotó: Ujvári Sándor (szabadfold.hu)


A kecskeméti színház fenntartójával való kapcsolatáról Cseke Péter elmondta, leginkább a polgármesterrel érintkezik. "Az elején elmondtam, ne várja tőlem, hogy minden héten megjelenek nála és a tanácsát kérem azokban az ügyekben, amelyeket direktorként nekem kell megoldanom. Ha viszont bekopogtatok hozzá, akkor már ég a ház, valóban szükségem van segítségre. Eddig kétszer fordult elő: egyik alkalommal a támogatással kapcsolatban, másodjára pedig a leszakadt páholyfolyosó felújítási költségeinek pótlása miatt" - árulta el az igazgató.


"Amikor átvettem a kecskeméti színházat, arcpirítóan kevés pénzt kaptak a színészek. Sajnos az általam jegyzett hat évben sem túl sokat léptünk ez ügyben előre, noha anyagi lehetőségeinkhez mérten többször volt már bérrendezés. De még nem értünk a vízfelszín fölé, annyira mélyről indultunk. Viszont soha nem léptünk át a pirosba, mindig mindenkit ki tudtunk fizetni. (...) Jelenleg a magyar színházi struktúra fordítottan működik. Amikor tudom, hogy mennyiből gazdálkodhatok, akkor először elkülönülnek azok az összegek, amiket ki kell fizetni, és a maradékot fordíthatom a művészi feladatokra. Ideális az lenne, ha a társulat fejlődését, a produkciók színvonalát, a közreműködők anyagi megbecsülését tarthatnám szem előtt, aztán jöhetnének a fenntartási és egyéb költségek.  (...) Amikor kineveztek igazgatónak, nem volt leszerződtetett rendezője a színháznak. Sokat gondolkoztam, mit is kellene tenni, végül megtartottam ezt a metódust. Jobban járunk azzal, hogyha évadról évadra a szakmánk legkiválóbbjait hívom meg, mint ha lenne egy háromtagú állandó rendezői gárda. Szép lassan kialakult, kik jönnek szívesen, és kikkel dolgozunk nagy egyetértésben. Szász János, Mohácsi János, Nagy Viktor, Béres Attila, Zsótér Sándor már visszajár hozzánk. Országosan ismert, népszerű színészek meghívása is fontos, hogy láthassa őket a közönség" - hangsúlyozta Cseke Péter.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása