Ismét az opera fővárosa lesz Miskolc - Kezdődik a Bartók plusz

A 2001-ben életre hívott Bartók+ operafesztivált június 13. és június 22. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen.

A klasszikus repertoár mellett gyermekprogramok, kórusestek, irodalmi, képzőművészeti bemutatók, és könnyűzenei koncertek is gazdagítják a kínálatot. A fesztiválon több ősbemutatót is tartanak, először kerül színre Selmeczi György Bizánc című operája, és a neves filmzeneszerző, Nino Rota Millimomos Nápoly című darabja.


A fesztivál beharangozója szerint az idei Bartók Plusz egyik sztárvendége Robert Dean Smith amerikai tenor lesz, aki Erich W. Korngold A halott város című operájában lép színpadra a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában. A Budapesti Operettszínház két kortárs magyar kisoperával vendégszerepel Miskolcon: Dubrovay László Váltságdíj és Vidovszky László Nárcisz és Echo című operáját egy estén mutatják be "Férfiak célkeresztben" mottóval.

bartok plusz

A szélesebb közönséget célozza a "Legyen az opera mindenkié!" szlogennel hirdetett, ingyenes szabadtéri operaelőadás, amelyen Verdi Aidáját adják elő a Magyar Állami Operaház és a Bartók+ operafesztivál koprodukciójaként.


A Bartók+ operafesztivál Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Müller Péter Sziámi és a jelenlegi fesztiváligazgató, Kesselyák Gergely karmester elképzeléséből született meg 2001-ben.


A seregszemle azóta meghatározó fesztivállá nőtte ki magát, a Bartók-életmű bemutatásával pedig a világ egyik legnagyobb Bartók-fesztiváljává vált, amelyet az idén a központi költségvetés 50 millió forinttal támogat.

 

A részletes program a fesztivál honlapján olvasható.

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása