Tizenötezren látogatták a Strauss150 Fesztivált

Tizenötezer látogatót vonzott az Opera június 11-én zárult Strauss150 Fesztiválja.

A budapesti Opera egyedülálló módon tisztelgett a 150 éve született Richard Strauss előtt. A tematikus Májusünnep sorozatot idén a Strauss-évfordulónak szentelték. A szerző hat nagyoperáját tűzték műsorra, köztük Az árnyék nélküli asszony című, zeneileg kiemelkedően nehéz művet, amely Halász Péter főzeneigazgató vezényletével először hangzott fel Magyarországon.

 

straussfeszt

 

A május 25-étől több, mint két héten át tartó időszakban két-két alkalommal játszották a fesztiváldarabokat, amelyekben az Opera vezető énekesei mellett nemzetközi hírű külföldi vendégművészek és dirigensek léptek fel. Ildikó Raimondi részvétele igazi szenzáció volt a fesztiválon. A magyar származású szoprán a bécsi Staatsoper tagja, nemzetközi színpadok keresett művésze, mégis első ízben énekelt a Magyar Állami Operaház színpadán. Budapestre érkezett még többek közt a világ egyik leghíresebb basszistájaként számon tartott Kurt Rydl és a Strauss-specialista Ricarda Merbeth. A német énekesnő a fesztivál különleges koncerteseményének volt közreműködője, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese adott Strauss-hangversenyt, amelyet, csak úgy, mint a Salome két előadását, Pinchas Steinberg, a zenekar elnök-karnagya vezényelt.

 

A Strauss 150 Fesztivál a nemzetközi zenei életben is páratlan esemény: Richard Strauss hat operájának felsorakoztatása igen ritka az operavilágban. A produkciókat jelentős hazai dirigenseink, Halász Péter és Héja Domonkos, valamint a legnevesebb zenekarokkal dolgozó világhírű karmesterek vezényelték. Az Opera vendége volt Jun Märkl, Günter Neuhold, Stefan Soltész.

 

Az eseménysorozat kiemelt nemzetközi sajtóérdeklődést váltott ki, az előadásokról ez idáig négy nyelven tizenöt publikáció jelent meg a nemzetközi sajtóban. Az árnyék nélküli asszonyt – csak úgy, mint a hazai kritikákban – egyöntetű pozitív visszhang övezi, a publikációk mindegyike külön méltatja a zenekari teljesítményt és Halász Péter főzeneigazgató szakmai felkészültségét. A sorozat minden produkcióját megtekintette valamely külföldi orgánum képviselője, és a hazaiak mellett két külföldi – egy angol-amerikai és egy japán – forgatócsoport is készített televíziós anyagot.

 

strauss150

Fotók: Nagy Attila és Rákossy Péter

 

A fesztivál záróelőadása előtt, június 11-én, pontosan Richard Strauss születésének 150. évfordulóján avatták a szerző mellszobrát az Operánál. Mostantól még két hétig szabadtéren, a Hajós utcai Szfinx-teraszon látható Kligl Sándor szobrászművész alkotása, Richard Strauss bronz mellszobra. Az ünnepélyes eseményen Ókovács Szilveszter kiemelte: „A szerző születésének évfordulóján záruló fesztiválra az Opera jelentős Strauss-repertoárt épített. Az eseménysorozattal azonban nemcsak a szerzőre hívtuk fel a világ figyelmét, hanem arra is, hogy a budapesti Opera művészgárdája óriási teljesítményekre képes.”

 

A tematikus Májusünnepre jövőre Faust Fesztivált szerveznek.

 

A 2015. május 15-én induló eseménysorozatra már most készülhetnek a nézők, a jegyek mellett június 30-áig kaphatók még bérletek az Opera és az Erkel Színház előadásaira.

 

Eddig 11 000 bérletet adtak el az Erkel, 11 600-at az Andrássy úti dalszínház előadásaira. Az Operaházban 28, az Erkel Színházban 19 sorozatba gyűjtötték az opera- és a balettirodalom remekeit. Ebből mindkét színházban két-két sorozat már teltházas, ám a továbbiakra korlátozott számban még válthatók bérletek a legkülönfélébb árkategóriákban és konstrukciókban.

 

Vásárolhatók öt előadásból álló, felnőtteknek ajánlott bérletek, ám kínálnak olcsóbb, négy és három előadásból álló összeállításokat is. Sok az úgynevezett tematikus bérlet, akár konkrét napokra szóló, de akár kedvenc szerzők szerinti válogatásban (Verdi-bérlet, Puccini-bérlet és Wagner–Strauss-bérlet). Az érdeklődők választhatnak bemutatókra szóló összeállítást is, ami a következő szezon gazdag, 25 bemutatót kínáló évadjában szintén kiváló lehetőség. A tánc szerelmesei három, csak balettelőadásból álló sorozatból is csemegézhetnek, míg a koncertrajongóknak szintén három, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának – az Opera együttesének estjeire szóló hangversenybérleteket ajánlják.

 

A nyugdíjasok számára mindkét színházba kínálnak összeállításokat, csakúgy mint a fiataloknak korosztályonként: külön a kisiskolásoknak, akik esetleg nagyszüleikkel teszik meg az első lépéseket az opera műfaja felé, vagy azon középiskolásoknak, akik már láttak operát és szeretnének komolyabb műveket is megismerni. Az egyetemistáknak főként a modern rendezésekre hívják fel a figyelmüket.

 

A felnőtt nézők az Operaház bérleteinél a napi árhoz képest 10%, az Erkel Színház bérleteinél 15% kedvezményben részesülnek. A nyugdíjas- és diákbérletet vásárlók a további 5%-os engedménnyel juthatnak bérlethez.

A részletes bérleti tájékoztató erre a linkre kattintva tekinthető meg.

 

 

süti beállítások módosítása