Prozódia - Kodály inspirálta előadást mutat be a Feledi Project

Prozódia címmel mutatja be Feledi János legújabb rendezését a Feledi Project a Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként, a Táncestek a Karmelita Udvarban című nyári, szabadtéri programsorozat keretében augusztus 6-án és 13-án, a Budai Várban. A táncestet Kodály Zoltán zenei világa inspirálta a Trio a lá Kodály izgalmas, modern élőzenei közreműködésével.

Prozódia. A verstani kifejezés azzal foglalkozik, ahogy a természetes beszéd verssé alakul, illetve ritmikus formákká válik. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. A Feledi Project előadása azt keresi, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán.

 

Oláh Dezső Junior Prima-díjas zeneszerző, zongorista kereste meg Feledi Jánost azzal az elképzeléssel, hogy az általa képviselt kortárs zenei világot szeretné ötvözni a Feledi által képviselt táncstílussal, és szeretne vele közösen létrehozni egy táncszínházi előadást. "Nagyon örültem a megkeresésnek, és az első pillanatban kiderült, hogy hasonlóan gondolkodunk és mindketten nagyon kreatív emberek vagyunk. Látta több koreográfiámat a Nemzeti Táncszínházban, következő lépésként pedig kaptam tőle néhány válogatást, hogy gondolkodásra inspiráljon, milyen téma köré fűzhető fel ez a fajta zenei világ egy egész estés darab során. Így választottam ki a Felülről fúj az őszi szél, Édesanyám is volt nékem, Kis kece lányom, a Tiszán innen, Dunán túl vagy a Galántai táncok című műveket" – mondta Feledi János rendező-koreográfus, a Feledi Project vezetője.

 

feledi


A Trio a lá Kodály - Oláh Dezső - zongora, Tar Gergely - ütőhangszerek, Erdő Zoltán - klarinét - elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek.”

 

A Feledi Project a Prozódia bemutatója után a Puccini Lidércek című darabjával lép fel a II.Kolorfesztiválon. A kazincbarcikai közönség augusztus 25-én láthatja a 2012-ben készült előadást, amelyben olyan táncművészek állnak színpadra mint Pazár Krisztina, Krausz Alíz, Bajári Levente, Horváth Zita, Lázár Eszter, Fenyves Márk.


A Feledi Procejt a nyári fesztiválszezont a Düsseldorfi Nemzetközi Táncvásáron zárja augusztus 27. és 30. között, ahol a Nemzeti Táncszínház szervezésében tizenhárom hazai kortárs tánctársulat képviseli a magyar tánckultúrát ezen a rangos nemzetközi eseményen.

 

 

süti beállítások módosítása