"11 éve önálló utat járunk" - Puskás Tamás a Centrál privatizációjáról

A Fővárosi Közgyűlés hétfői döntése értelmében privatizálják a Centrál Színházat, a teátrumot működtető cég eladására és a használatában lévő ingatlanok hasznosítására pályázatot írnak ki. A színház jelenlegi vezetője, Puskás Tamás már ajánlatot is tett a kft. megvételére és a társaság által használt ingatlanok bérbevételére. Erről kérdezte a hvg.hu.

 

A hvg.hu cikkéből:


"Ez nem egy hirtelen ötlet volt. Régóta alakul egy olyan tartalom a Centrál Színházban, amely keresi az adekvát formáját. Amikor 2003-ban ennek a színháznak az igazgatója lettem, a főváros 100 millió forinttal 'bocsátott útra', miközben más színházak 500 millió forintot kaptak. Ezzel lényegében azt mondta, hogy 'oldd meg, üzemeltesd nyereségesen a színházat!'. És azóta is minden évben ezt mondja. 11 éve önálló, felnőtt, önmagáért felelősséget vállaló, magányos utat járunk, erre kényszerített minket ennek a színház múltja és a főváros szándéka. Viszont ehhez nem jártak a megfelelő szabadsági fokok" - számolt be Puskás Tamás.

 

Puskas Tamas

 

A Centrál igazgatója úgy fogalmazott, nem tudtak kifejezetten csak szakmai térben mozogni, a politika árnyéka időnként rávetült a működésükre. "2003 óta folyamatosan felvetettem, hogy megvenném és magánszínházként működtetném a Centrál Színházat. Egyébként már a kezdetkor – amikor 100 milliós hiánnyal vettem át a színházat – hoztam öt olyan előadást az indításhoz, amihez a főváros nem adott egy vasat sem. Ez valójában egy tőkeapport volt. És egy évtizede azt gondolom: ha megkövetelik, hogy gyakorlatilag úgy működjünk, mint egy magánszínház, akkor teremtsük meg ezt a helyzetet papíron is" - szögezte le Puskás Tamás.

 

Elmondta, a Centrál Színház jegybevétele nettó 300 millió forint fölött van, az ehhez járuló TAO tavalyi bázison 212 millió volt, az állami támogatás összege 147 millió forint. A főváros mindössze 5 millió forinttal járult hozzá a működésükhöz. Úgy véli, ehhez képest a 192 millió forintos cégérték, amit kínál, valamint az ingatlanbérleti díj nem rossz nyereség a főváros számára. A felvetésre válaszolva hozzátette: mivel az épület a főváros tulajdonában marad, ahol továbbra is ugyanaz a közszolgálat folyik, mint eddig, az állami támogatás megváltoztatásának nem látja semmi néven nevezhető okát.


Puskás Tamás azt is elárulta, hogy a 192 milliós vételárat nem egy összegben kell megfizetni. "Az első részlet mintegy 60 millió, a többit 5 év alatt kell törleszteni. Nekem kell gondoskodni a vételárról, igen, és fogok is róla gondoskodni" - jelentette ki a direktor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása