Nyári vetítéssorozat a Globe előadásaiból

Az idei Shakespeare évforduló tiszteletére nyári vetítéssorozatot szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház, a londoni Shakespeare's Globe Színház korábbi évadjainak sikerdarabjaiból. Látható lesz többek közt a Vízkereszt, vagy amit akartok, A makrancos hölgy, a Rómeó és Júlia és az Ahogy tetszik, műfordítások alapján készített magyar felirattal.

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a mozivásznon látható opera- balett- és koncertközvetítések. Ezt a kínálatot színesíti az Uránia Nemzeti Filmszínház 2013-ban indult színházi közvetítéssorozata, mely keretében a British Council támogatásával az angolszász színházi világ legnevesebb társulatai, a londoni Shakespeare's Globe és a National Theatre előadásait vetítik rendszeresen a filmszínházban.

 

2014-ben William Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepli a színházi világ, ennek jegyében a nyári hónapokban a londoni Shakespeare's Globe Színház korábbi évadjainak népszerű előadásait újra műsorra tűzi az Uránia. A nyári válogatás keretében július 22-én látható lesz Shakespeare helyzetkomikumokban bővelkedő, keserédes vígjátéka a viszonzatlan vagy éppen érdemtelen szerelemről, a Vízkereszt, vagy amit akartok. A korhű módon csupa férfiból álló, Stephen Fry és Mark Rylance vezette díjnyertes társulat autentikus díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja a nézők elé az eredeti, 1601-es bemutató hangulatát. A remek színészeknek és az ötletes rendezésnek köszönhetően ebből a Vízkereszt produkcióból a londoni West End egyik legfelkapottabb előadása lett.

 

vizkereszt urania

Vízkereszt, vagy amit akartok

 

A vetítéssorozat következő része augusztus 5-én A makrancos hölgy, Shakespeare legtöbb botrányt kavart komédiája, melyben a szereplők nyelvi leleményekkel teli dialógusokban próbálnak túljárni egymás eszén. Augusztus 19-én a maga korában a leglátványosabb Shakespeare-darabnak számító VIII. Henrik kerül műsorra, mely valóban nem szűkölködik látványos külsőségekben: királyi szertartásokban, ágyúropogásban és tűzijátékban, vörös selyemben és aranyszövetben. A külsőségek mögött azonban ott ragyog az érett shakespeare-i elme: a pszichológiai és politikai éleslátás, a gondolati mélységet tükröző nyelvezet.

 

8henrik

VIII. Henrik

 

Szeptember 2-án látható lesz a Rómeó és Júlia, a Globe művészeti vezetője, Dominic Dromgoole rendezésében, végül Shakespeare egyik legkedveltebb komédiája, az Ahogy tetszik zárja a vetítéssorozatot szeptember 16-án. Ebben a darabban a bukolikus romantikának szinte minden elemét fellelhetjük: szeretetre méltó szereplőket, egymás ruháiba bújást, a szerelmes üzeneteket és éles nyelvű szóváltásokat, csípős szatírát és áradó érzelmeket.

 

A nyári válogatást követően októbertől a Globe Színház 2014/15-ös évadjának új előadásai: a Macbeth, A vihar és a Szentivánéji álom teszik teljessé a Shakespeare-emlékév programját az Urániában.

 

ahogy tetszik urania

Ahogy tetszik

 

A hamisítatlan brit kiejtéssel megszólaló előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, műfordítások alapján készített magyar felirattal. Az este 7 órakor kezdődő vetítésekre jegyek egységesen 3600 Ft (három előadás fölött 3000 Ft) áron vásárolhatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában. Oktatási intézmények számára lehetőség van kedvezményes délelőtti vetítésre is.

 

Részletes ismertetők, videóelőzetesek és szereposztások a www.urania-nf.hu honlapon láthatók.

 

süti beállítások módosítása