Elfújta a szél - A tavalyi sikerdarab újra műsoron a Dóm téren

A fesztivál tavalyi évadának sikerdarabjával, Gérard Presgurvic Elfújta a szél című musicaljével folytatódik pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékok előadássorozata.

Somogyi Szilárd rendező elmondta, hogy a Dóm tér közönsége a 2003-ban, Párizsban bemutatott darab "non-replika" – új rendezésben, díszletekkel és jelmezekkel készült – változatát láthatta. A pénteken, szombaton és vasárnap este színpadra kerülő előadás azonban sok tekintetben különbözik a tavalyitól.

 

elfujta

Fotó: szeged.hir24.hu


A szabadtéri premiert követő kőszínházi bemutató bizonyos egyszerűsítéseket követelt, melyek a darab előnyére váltak. A Margaret Mitchell Alapítvány kérésének megfelelően az afroamerikai szereplőket színes bőrű művészek játsszák, emellett új karakterek is megjelennek a darabban: Scarlett testvére, Suellen, Pork, a komornyik és Jack, a szolgáló. Az új szereplőkkel az előadás hangsúlyai is áthelyeződnek némileg. A történet Suellen megjelenésével a két testvér közötti megbocsátásról is szól – közölte a rendező.

 

Az Elfújta a szél igazi fesztivál-szereposztással látható Szegeden. A főszerepet alakító Janza Kata számára – ahogy fogalmazott - határtalan boldogságot jelent, hogy megmutathatja saját Scarlettjét a játékok közönségének. A népszerű musicalszínész tavaly még Belle Watlinget játszotta a Dóm téren, az örömlányt idén Szulák Andrea formálja meg.


Új szereplő a darabban Dolhai Attila is, aki a múlt héten még a Csárdáskirálynő Edvin hercegeként aratott sikert a fesztiválon, a Presgurvic-műben pedig Ashley Wilkes-ot alakítja. Ez az egyre inkább az operett és az opera műfaja felé forduló énekes – legalábbis egyelőre - utolsó új musicalszerepe.


A színészek számára komoly kihívást jelent a hatalmas színpadon megőrizni a darab által megkövetelt intimitást. Duda Éva koreográfus azonban igyekezett segítségükre lenni, amellett, hogy az előadás mozgásvilágát is némileg átformálta az elmúlt évhez képest, a Száll úgy mint a szél sikerszámban például csak férfiakat látnak majd táncolni a nézők.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása