Újra önálló színházhelyszín a Művészetek Völgyében

Évek óta először újra önálló helyszínt kapott a színjátszás a Művészetek Völgyében; a kapolcsi Színház Színpadon zömében amatőr társulatok mutatkoznak be az ország különböző részeiből, de több előadással jelen van a Kolibri Színház is.

A Művészetek Völgyében az 1989-es indulástól fogva hagyományosan erősen jelen volt a színjátszás: Pulán például a Bárka Színház társulata játszott a fesztivál keretében, Kapolcson pedig a Gástya-árokban mutattak be darabokat. 2008 óta azonban pénzügyileg ellehetetlenült a zenei programoknál költségesebb műfaj, ekkortól nincs önálló színházi helyszín a Völgyben - hangsúlyozta Jakab Natália, a fesztivál programigazgatója.

 

momentan

Momentán Társulat


Idén Kapolcs központjától ötperces sétára, a faluból Tapolca felé vezető út mellett, a Hobo Klub tőszomszédságában kapott helyet egy színjátszásnak szentelt, új helyszín. A Színház Színpad deszkáin múlt szombaton fellépett Börcsök Enikő és Schneider Zoltán (Spiró György: Prah című kétszereplős darabját játszották), péntektől a fesztivál vasárnapi zárónapjáig pedig a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház ad elő több darabot is. A kettő között többnyire amatőr társulatoké a terep, köztük a KB35, az Import Impró és a Radikális Szabadidő Színház is megfordul Kapolcson egy vagy több előadással. A társulatokat Regős János, a felnőtt amatőr színtársulatokat tömörítő Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke ajánlotta a Völgy-szervezők figyelmébe - mondta Jakab Natália.


"Az előadásokra óriási az érdeklődés, az eddigi tapasztalatok alapján akár 250 ember is kisétál a szabadtéri helyszínünkre, és a kemény mag kánikulában, tűző napon is végignézi a darabokat. Eddig a legtöbb embert a Spiró-darab vonzotta, de a zárónapon, vasárnap is sok völgylakót várunk a Cseh Tamás-dalestre, amin fellép mások mellett Novák János és Márta István is" - mesélte Szemesy Balázs, a Színház Színpad szervezője.

 

 

Az amatőr társulatok egyike, az inárcsi KB35 - a név a Budapesttől való távolságra utal -, amely kedden tartja az utolsó előadását a Völgyben. Mint Szivák-Tóth Viktor és Kovács Zoltán, a csoport vezetői az MTI-nek elmondták, hoztak a fesztiválra egzisztencialista monodrámát éppúgy, mint könnyed hrabali történetet, egy darabjukban a vidékiség problematikáját járják körül, valamint kísérleteztek a vitaszínház műfajával is.

 

"A társulat tagjai között többen aktív tanárok Inárcson, Budapesten és más településeken, így témaként adódott a magyarországi oktatás, nevelés helyzete; meglepően nagy volt az érdeklődés és a nézők aktivitása" - mesélték. Hozzátették: az amatőr színjátszás népszerűnek számít Magyarországon, a néhány ezres Inárcson például 80-100 fős amatőr színjátszó közösség alakult ki az utóbbi években.


A Színház Színpad mellett még egy hasonló profilú helyszín alakult idén a Völgyben: a Teleszterion tagjai már az elmúlt években is fel-felbukkantak a fesztiválon különböző projektekkel, idén azonban hivatalos helyszínen láthatók programjaik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása