A bérvita a MET digitális közvetítéseit is veszélyezteti

Véget érhet az előadások élő digitális közvetítése a Metropolitan Operából, ha a szövetségi közvetítőnek nem sikerül megoldást találnia a New York-i operaház vezetői és az alkalmazottak között kialakult egyre élesedő bérvitára.

A Met élő közvetítései szombatonként a világ színházaiba, filmszínházaiba mintegy 300 millió dollárt bevételt hoztak azóta, hogy 2006-ban először sugározták Mozart A varázsfuvola című operáját Julie Taymor rendezésében.


A MET: Live in HD sorozatot Peter Gelb, az intézmény vezetését abban az évben átvevő igazgató kezdeményezte, aki azt szerette volna, hogy az opera a tömegek számára is elérhető legyen. A 2103-14-es szezonban már tíz operát közvetítettek műholdas kapcsolaton hatvanhat ország kétezer mozijába, színházába, köztük nyolcszáz amerikaiba. A közvetítések bevételei a legutóbbi szezonban 60 millió dollárra rúgtak, ezt a színházak, mozik tulajdonosai megfelezték a Metropolitan Operával. (Bennfentesek tudni vélik, hogy az észak-amerikai színházak esetében a bevétel elosztása a Met számára még kedvezőbb volt.)

 

met

 

"Optimisták vagyunk, reméljük, hogy rendezik a nézetkülönbségeket, hatalmas lyuk keletkezik a költségvetésben, ha felfüggesztik a munkát a színházban" - idézte a Hollywood Reporter John Rubey-t, a Met és az amerikai színházak közötti adásközvetítő cég, a Fathom Events igazgatóját.


Az 2014-15-ös éved első HD-előadásának közvetítése még odébb van, október 11-én sugároznák Verdi Macbethjét. Rubey és a Met szóvivője közölte, hogy egyelőre nincsenek tervek arra az esetre, ha az évadot később kezdenék vagy elhalasztanák.


A bértárgyalásokat egy hétre felfüggesztette az operaház vezetősége a szakszervezetekkel, hogy egy független elemző megvizsgálja a MET pénzügyi helyzetét. Ebbe az opera vezetői és a szakszervezetek a szövetségi közvetítő kérésére egyeztek bele, akinek azért kérték a segítségét, hogy közös nevezőre jussanak a munkaszerződésekről folyó tárgyalásokon. Ha elmarad a megegyezés, az az intézmény leállásához, elbocsátásokhoz vezetne.


A MET alkalmazottainak szerződése július 31-én járt le. Az intézmény vezetősége úgy akarja 16-17 százalékkal csökkenteni a költségeit, hogy az új szerződésekben változtatnának a munkarend és a juttatások rendszerén is. Ha ez megvalósul, a szakszervezeti tagok egy része - számításaik szerint - akár 30 százalékkal kevesebb bért és juttatást kap az új évadtól kezdve, mivel csökkennének nyugdíj- és egészségbiztosítási juttatásaik is.


Az intézmény 326 millió dolláros éves költségvetésében 2,8 millió dollár hiány van.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása