"Itt az ideje az önállóságnak" - A Krétakör évadáról

A Krétakör közleményéből kiderül, mivel készülnek az idei évadra.

support

 

A Krétakör közleménye:

 

A Krétakör 2014/2015-ös évada visszatérés a kezdetekhez. 20 éves története során az alkotóműhely úttörővé vált, és működésével kiépítette azokat a csatornákat, amelyek alapján a magyar állam ma is hozzájárul a legmenőbb, független színházak működéséhez. 2014-re azonban a magyar állam felmondta azokat a normákat, amelyek lehetővé tették a professzionális viszonyt alkotóműhelyünk és a felelős Minisztérium között. Támogatásunk mára értelmezhetetlen összegűvé vált, ezért nem kívánunk pályázni a felelős szervekhez mindaddig, amíg a politikai alapú pénzosztás az állami javak disztribúciójának az egyetlen stratégiája. Szakmai törekvéseinkből és közéleti kiállásunk létjogosultságából továbbra sem engedünk.

 

Alkotói függetlenségünk záloga innentől kezdve az államtól történő anyagi függetlenedésünk kérdése. Egyszóval: itt az ideje az önállóságnak. Ehhez újra utat kell törni, de ezúttal nem az adófizetők pénzével gazdálkodó állam, hanem a demokratikus elköteleződésű, a szájmagyarkodós, illiberális önégetéstől viszolygó többség felé – ezért indítjuk a támogatói kampányunkat, a [BREAKING INDEPENDENT] spottal.

 

 

Ebben az évadban az alábbi projektekkel készülünk:

 

[SCHILLING ÁRPÁD: LÚZER] A tavaszi „A párt” után Árpád összehívta alkotópartnereit, és a nyár folyamán addig dolgoztak az eredeti produkción, míg végül egy új előadás jött létre. Ezt fogjuk bemutatni október 5-én és 6-án a Trafóban– a korábban is résztvevő színészek mellett Láng Annamari és Vranik „Krizsó” Krisztián közreműködésével, valamint Schillinggel a színpadon. A Feketország hangulatát megidéző előadásra már kaphatók a jegyek a Trafó honlapján. További részletek szeptember 8-tól!

 

[SZABADISKOLA] A demokrácia nem állapot, hanem gyakorlat. Ez a felismerés vezetett minket, amikor 2013-ban elindítottuk oktatási programunkat, amelynek most a második évada fog elstartolni, a Goethe Intézettel együttműködésben. Az idei kurzus témája a lakhatási szegénység, hajléktalanság problémaköre lesz. A résztvevők érintettekkel és szakértőkkel való találkozásokon, előadásokon, játékokon és kutatómunkán keresztül mélyednek el a témában, valamint azt vizsgálják, milyen – főként vizuális művészeti – eszközökkel lehet beavatkozni, mások figyelmét felkelteni kortárs társadalmi problémák iránt. Az első évfolyammal összefoglalója itt látható, az idei programra jelentkezni pedig itt lehet.

 

we

 

[KÖZÉLET] A Humán Platform kezdeményezésében civil kampányt indítunk az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, mert Budapest a mi dolgunk. Számos civil szervezet összefogásával a héten elindítjuk a „5.Budapest” kampányt. A kampány célja egyrészt, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét, mennyire fontos részvételünk a közügyekben, másrészt pedig, be kívánja mutatni a politikusoknak mennyi kiváló szakmai javaslattal rendelkeznek a civil szervezetek, amelyek felhasználásával a döntéshozók jobbá tehetik a városlakók életét.

 

Ehhez kapcsolódóan a Krétakör saját politikai show-val készül a youtube-on, „+1” címmel. Szórakoztató politikai elemzés, budapesti ügyek úgy, ahogy máshol nem találkozhatunk velük, továbbá házi rajzfilmsorozat „Oligarchia” címmel.

 

A Krétakör támogatói oldala

 

süti beállítások módosítása