Szabadtéri rendezvénnyel indul az Operaház évada

Szeptember 13-án tartják a 2014/2015-ös évad első bemutatóját az Operaházban, amelyet a két éve életre hívott nagyszabású szabadtéri rendezvénnyel, az Évadnyitánnyal kötnek egybe.

 

Az Operaház beharangozója:

 

Az esti előadást ismét ingyenes programok és az operaénekesek, balettművészek felvonulása előzi meg. A Georges Delnon rendezte Parasztbecsület és a Bajazzók bemutatóját ezrek tekinthetik meg kivetítőn a lezárt Andrássy úton kialakított nézőtéren. Az esemény másnapján A tenor premierje következik az Erkel Színházban. Indul a hangversenyszezon és megkezdődnek a rendezvényekhez kapcsolódó, könnyed hangvételű ismertető sorozatok is. A Magyar Nemzeti Balett a Trójai játékokkal és A Szilfiddel indítja az évadot.


Nagysikerű könnyűzenei koncerttel, nemzetközi szakmai konferenciával és a Szabadság OperaGálával kezdte meg 2014/2015-ös programsorozatát az idén 130 éves Operaház. Szeptember 6-án, a KFT-koncert előestéjén a szabadtérre tervezett gálát végül az Operaházban tartották meg. A teltházas esten Halász Péter főzeneigazgató vezényletével színpadra lépett többek közt Anja Kampe, Ferruccio Furlanetto, Piotr Beczała és Rost Andrea is.

 

opera1

Fotó. Rákossy Péter

 

A szeptember 13-ai, hivatalos évadnyitány az elmúlt két év hagyományaihoz híven ismét színes programokkal egybekötött nagyszabású szabadtéri eseménynek ígérkezik. Délután négytől látható a szeptember 6-án bemutatott Donizetti-darab, A csengő. A Szfinx-teraszra tervezett mulattató előadás rendezője Fehér Balázs Benő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója.

 

Hattól a graffiti-díszletével figyelmet keltő, tavaly bemutatott Menotti-remeket, A telefont láthatja újra a közönség. Az Opera vezető művészei – többek közt Nakamura Shoko, Kozmér Alexandra, Oláh Zoltán, Tanykpayeva Aliya, Liebich Roland, Felméry Lili, Leblanc Gergely, Balczó Péter, Kertesi Ingrid, Szemere Zita, Boncsér Gergely, Haja Zsolt és Rálik Szilvia – ezúttal veterán autóbuszokkal érkeznek a dalszínház elé, hogy este hatkor személyesen üdvözöljék a közönséget a jövő évad egy-egy produkciójának jelmezében.

 

Fél héttől az Andrássy úti nagyszínpadon Itáliai anziksz címmel látható Jellinek György balett-koreográfiája. A műsorszám művészeti vezetője Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke. Az Operaház épületét ezúttal is videóinstallációkkal festik meg. A két operaházi bemutató szünetében levetítik M. Tóth Géza „Ahol kinyílik a világ – A magyar operajátszás története” című szórakoztató filmjét.


A 13-ai évadnyitány igazi fénypontja Georges Delnon, a hamburgi Állami Operaház jövendő intendánsának két operarendezése egy estén. Az itáliai verizmus két ikonikus egyfelvonásosa, Mascagni Parasztbecsülete és Leoncavallo Bajazzók című műve a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák talán legnagyobb képviselője.

 

parasztbecsulet bajazzok

 

Delnon rendezésében két szereposztásban a hazai operaélet nagyjai vonulnak fel: Komlósi Ildikó, Lukács Gyönyi, Alexandru Agache mellett három világjáró művész lép színpadra Kamen Chanev, Hector Lopez Mendoza és Luis Ledesma személyében. A Bajazzók Nedda szerepében Rost Andreát és Pasztircsák Polinát láthatja a közönség. A világszerte sikeres dirigens, az Opera együttesének, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya, Pinchas Steinberg első premierjét vezényli az Operaházban. A bemutatót rögzíti a Duna Televízió és a Bartók Rádió, a rendezvényt dr. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter főigazgató is köszönti.


Az ezreket megszólító programkavalkád másnapján, A tenor című operával nyit az Erkel Színház, szeptember 14-én. Dohnányi Ernő a német romantika stílusában íródott fergeteges komédiáját Almási-Tóth András viszi színre. A jobbnál jobb karakterszerepekben az Opera szólistái közül többek közt Fekete Attila, Geiger Lajos és Szvétek László látható. Az előadásokat Vajda Gergely vezényli. A Magyar Állami Operaház egyik kevéssé ismert vígoperájának bemutatásával kíván tisztelegni Dohnányi előtt.


Bemutatói előtt az Opera kötetlen hangvételű előadásokkal igyekszik a közönséget bővebb zenetörténeti, művészeti ismeretekhez juttatni, vagy egyszerűen közelebb vinni a művek lényegéhez. A 2014/2015-ös évadban folytatódik a Hangoló. A 45 perces sorozat az évad összes premierjének napján ingyenesen látogatható az Opera Székely Bertalan-termében és Szfinx-teraszán, illetve az Erkel Színház foyer-jában, a Zeneakadémia I-es termében és a Jókai utcai Zenekari Centrum Dózsa-termében egy órával az aktuális opera- vagy balettprodukció kezdete előtt. Az előadók sorában üdvözölhetjük többek közt Pongor Ildikó balettmestert, Krasznai Gáspár karnagyot, Fazekas Gergely és Molnár Szabolcs zenetörténészeket, László Ferenc szakírót és Dénes István karmestert.

 

Új sorozat a Faggató, amely a világ számos operaházában honos: a 12 szeánsz az évad kiemelt premierprodukcióinak mozgatórugóit kutatja. Az adott premier sorozatában sorra kerülő – az esti előadást két órával megelőző – nyilvános esemény kapcsán szabad a belépés a nézőtérre mindazok számára, akik előzőleg látták a produkciót, a sajtó és a megszállott operafanok számára pedig szinte kötelező. A mű díszletében mutatja be koncepcióját és várja a kérdéseket az alkotóstáb. Moderátor: Ókovács Szilveszter főigazgató. 

 

A tenor

 

Az évad első hónapjai nem szűkölködnek rendhagyó programokban és előadásokban sem. Immár harmadik alkalommal rendeznek előadást Határtalan Opera alcímmel, amikor is külhoni magyarok vendégeskednek a nemzeti hatáskört vállaló Opera egyik első előadásán. Idén szeptember 12-én tisztelegnek a nemzet egysége és az ősök előtt. A gyulai polgármester, dr. Görgényi Ernő koszorúzza meg városa leghíresebb szülöttének, a magyar opera atyjának, Erkel Ferencnek szobrát a főbejáratnál. Az előadás előtti, immár hagyományosnak tekinthető állampolgári eskütételen a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője, a kubai származású Carulla Leon Jessica is az Operaház színpadán teszi le esküjét, majd igazán ünnepi pillanatokat szerezve a közönségnek, táncol a Szilfid előadásban. Az eskütételt Terézváros polgármestere, dr. Hassay Zsófia vezeti.


Szeptember 15-én „…hallgatnak a múzsák” című estjével az 1914-es orosz bejövetelre és a háborús időkre emlékezik az Operaház. Az est korabeli filmhíradók, Bánffy Miklós-naplórészletek és újságcikkek nyomán szemlézi a száz év előtti őszt, és az Opera valamint a Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével a szomorú, dekadens idők zeneművei és versei által idézi fel 1914 szeptemberét, amikor az Opera egyetlen féléves, hivatalos zárva tartásának időszaka kezdődött. Kovács János vezényletével közreműködik Németh Judit, Haja Zsolt és Sáfár Orsolya.


Akárcsak A csengő, szintén a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködve valósul meg november 23-án A lakatlan sziget című előadás, amelyet a fiatal, rendező szakos hallgató, Geréb Zsófia álmodik a Királyi Lépcsőház impozáns tereibe. Haydn tizenegyedik operáját a Moltopera társulat előadásában láthatja a gyermekközönség.

 

A Magyar Nemzeti Balett szeptember 11-én, a tavasszal nagy sikerrel bemutatott két koreográfiával: a Trójai játékokkal és A Szilfiddel kezdi meg az évadot. A tánckomédia és a balett-történelem egyik legkorábbi klasszikus-romantikus darabja további öt estén látható az Operaházban.

 

 

Forrás: Operaház

 

 

süti beállítások módosítása