Riccardo Muti elhagyja a római operaházat

A "nyugodt munkához szükséges feltételek hiányára" hivatkozva hat év után elhagyja a római operaházat Riccardo Muti karmester, aki lemondta az Aida és a Figaro házassága következő szezonra tervezett bemutatóit is.

"Minden erőfeszítésem ellenére nincsenek meg azok a feltételek, amelyek a minőségi előadások létrehozásához biztosítanák a nyugodt munkát" - fogalmazott a karmester az Opera di Roma főigazgatójának, Carlo Fuortesnek címzett levélben, bejelentve távozási szándékát.


A főigazgató által közzétett dokumentumban Riccardo Muti közölte: hosszú és fájdalmas gondolkodás után meghozott döntése után Olaszországban jelenleg elsősorban az általa fiatal zenészekből alapított Cherubini Zenekarnak kívánja magát szentelni.

 

Riccardo Muti


Róma főpolgármestere, Ignazio Marino és Carlo Fuortes válaszközleményükben köszönetüket fejezték ki Riccardo Mutinak az elmúlt hat évben kifejtett "rendkívüli" erőfeszítéseiért, amelyeknek köszönhetően a Római Opera a világ dalszínházainak legjelentősebbjei közé emelkedett.


Mint hangsúlyozták, Muti döntését minden bizonnyal befolyásolták azok az operaházon belüli konfliktusok, amely hónapokig tartó sztrájkokban és számos előadás elmaradásában csúcsosodtak ki.


Marino és Fuortes szerint a dalszínház gazdasági helyzetének rendezésére az elmúlt egy évben tett lépéseknek köszönhetően a Római Opera rövidesen ismét olyan helyzetben lesz, hogy Riccardo Muti vezényelhesse zenekarát.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása