Újcirkusz idézi Csehovot - A Compagnia Finzi Pasca visszatér

Visszatér Magyarországra az újcirkusz nagymestere, Daniele Finzi Pasca. A Compagnia Finzi Pasca produkciója, a Donka egy hétig lesz műsoron novemberben a Müpában.

donka2

 

„Minden egyes színpadképe tökéletes, a saját stílusában megfestett szürreális alkotás, amelyben helyén van minden szín, pont úgy van megvilágítva vagy árnyékba borítva minden és mindenki, ahogy kell, lenyűgöző arányérzékkel van egymás mellé rendelve élő és élettelen, reális és misztikus, monumentális és apró.” (Revizor) 

„Totális összművészet, folyamatos élményzuhatag, izgató, feszült álom.” (Népszava)

„Az álom és valóság határán egyensúlyozó képek."  (Magyar Nemzet)

 

 

A produkcióról:

 

A Donkával Daniele Finzi Pasca - aki nem csupán az előadás szerzője, de rendezője és koreográfia-társtervezője is - nosztalgikusabb, törékenyebb arcát mutatja meg.

 

A nemzetközi alkotócsapat tagjai között artisták, zenészek és táncosok is találhatók, akik az egyedülálló vizuális költemény létrehozására törekszenek, miközben Maria Bonzanigo zenéje a távoli orosz vidékeket idézi meg.

 

A világ számos országában hatalmas sikert aratott Donka 2012-ben megkapta a londoni Stage magazin „Az év legjobb előadása” és „A legjobb pillanat” díjait. A lap az előadást így méltatta: „Különös és szürreális, furcsa és vicces: a Donka egyszerűen magával ragadó”. Egy ecuadori újságíró szerint a Donka olyan, mint egy „felejthetetlen álom, valami, amire mindig érdemes lesz emlékezni”, Kolumbiában pedig egyenesen „vizuális orgazmushoz” hasonlították az előadás markáns képvilágát. Egy németországi kritikus költői „fizikai színháznak” nevezte az előadás műfaját, amit azok is élvezni fognak, akik nem mozognak otthonosan Csehov világában. „Éteri, mágikus, rejtélyes és pompás” – így egy ausztrál lap, míg Kanadában „bolondos, álomszerű” műként emlékeztek meg róla.

 

donka3

 

Finzi Pasca a produkciót Csehov születésének 150. évfordulójára ajánlotta. A Donkára készülve elmerült az író életművében: naplóit, leveleit, prózai és drámai műveit egyaránt behatóan tanulmányozta.   

 

„Elhatároztam, hogy felfedezem Csehovot: életének és írásainak kutatásakor lázasan kerestem az apró részeket, részleteket. Elolvastam naplóját, amelyben a legmeghatározóbb számomra az abból áradó csend volt. E feljegyzésekből próbáltam egy olyan képet összeállítani magamnak, amelyet aztán a cirkusz eszközeivel: zsonglőrök, clownok és akrobaták varázslatos világa segítségével tudok megjeleníteni a színpadon” – nyilatkozta az előadás kapcsán Finzi Pasca.

A látványos újcirkusz előadás hangzó anyagát orosz muzsikusok közreműködésével rögzítették Moszkvában, az ősbemutatót az író tiszteletére rendezett Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be.

 

A Donka a Compagnia Finzi Pasca, a Csehov Nemzetközi Színházi Fesztivál és a Théâtre de Vidy-Lausanne közös produkciója.

 

 

 

Daniele Finzi Pasca-ról

 

A társulat névadója és egyik alapítója, Daniele Finzi Pasca hosszú és igen kalandos életutat járt be. Az 1964-es születésű, valóságos all round színházi, vagy inkább cirkuszi ember többgenerációs fotográfuscsaládban nőtt fel. 2005-ben a Cirque du Soleil felkérésére álmodja meg a Corteo című nagyszabású show-t, melyet máig mintegy három millióan láttak világszerte. Három nagy sikerű darabot rendezett a Cirque Eloize-zal, 2002-ben a Nomade-ot, 2003-ban a Rain-t, 2007-ben pedig a Nebbia-t. 2006-ban a torinói téli olimpiai játékok Finzi Pasca által rendezett záróünnepségét több mint kétmilliárd ember követi a tévékészülékek előtt. 2008-ban addigi munkásságát a Svájci Színházi Díjjal ismerték el, ugyanebben az évben pedig az Európa Színházi Díj jelöltjei között is szerepelt a neve. 2012-ben Finzi Pasca átvehette a svájci színházi élet legrangosabb kitüntetését, a Hans Reinhart-gyűrűt, mellyel az előadó-művészetek terén végzett addigi munkásságát ismerték el. 2014-ben Finzi Pascát kérték fel a Szocsiban megrendezett téli olimpiai játékok záró ceremóniájának, illetve ugyanitt a paralimpia megnyitójának megrendezésére.

 


A Compagnia Finzi Pasca Donka című újcirkusz előadásai a Müpában:
2014. november 4., 5., 6., 7., 9 19 óra, november 8., 11 és 19 óra

 

 

 



 

 

 

 

süti beállítások módosítása